Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T ANB bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani mam problem z moim 1.8T.. Od jakiegoś czasu tj. 3-4 miesiące auto bierze mi olej, początkowo też był ubytek płynu ale kupiłem uszczelniacz i jest spokójh.. Zrobiłem test na szczelność głowicy i wyszedł negatywny więc to raczej nie uszczelka pod głowicą.. czego może to być wina? Auto mocy nie straciło, nie widzę też żeby kopciło z tyłu chociaż teraz w tej pogodzie ciężko to stwierdzić.. Co mogę sprawdzić bo ubytek jest około 500km i musiałem dolać 0,5l a dolewałem jakiś miesiąc temu:/ Ostatnio co było robione w aucie to wymiana kolektora ssącego oraz wymiana wtryskiwaczy od gazu ale to raczej chyba nie w tym rzecz.. Wymieniałem też zawór DV oraz N75 bo mi padły.. Turbo już ma trochę przelatane bo wymieniałem je około 4 lata temu zregenerowane i przejechane ma około 35 tys km.. Ale do tej pory do dolewałem od wymiany do wymiany około 0,5l oleju na jakieś 12-15tys km czyli prawie nic a teraz od razu takie ubytki:/

Proszę Was o radę.

Dzięki

Edytowane przez bonczek87

Opublikowano

Sprawdzić czy się nie leje uszczelkami czy odma drozna i cala, jeśli tu będzie ok to turbo już moze puszczać olej

Opublikowano
  • Autor

Właśnie zapomniałem dodać że odmę miałem pękniętą i wymieniałem ją i to może też być że odma nie jest drożna?

Opublikowano

I weź kup potem auto z wlanym uszczelniaczem =.= No nie jestem w stanie zrozumieć czego wlewa się taki syf do silnika.

Odma musi być szczelna i drożna. Umyj silnik i sprawdź wycieki. I przede wszystkim zlej ten olej z tym syfem i wlej porządny olej do silnika to i spalanie pójdzie w dół.

Opublikowano

Uszczelniacze zaworowe kaputt

Edytowane przez Dev

Opublikowano

I weź kup potem auto z wlanym uszczelniaczem =.=

Przeoczyłem to :decayed: Jak już motodoktor wleciał to wyłączam sie z dyskusji ):

Opublikowano

Od jakiegoś czasu tj. 3-4 miesiące auto bierze mi olej, początkowo też był ubytek płynu ale kupiłem uszczelniacz i jest spokójh.

I weź kup potem auto z wlanym uszczelniaczem =.=

Przeoczyłem to :decayed: Jak już motodoktor wleciał to wyłączam sie z dyskusji ):

na mój tok myślenia uszczelniacz poszedł ale do układu chłodzenia bo był ubytek płynu a nie do silnika motodoktor ;)

Opublikowano

Mimo wszystko druciarstwa nie uznaje. Mniejsza o to gdzie wleciał specyfik :-)

Edytowane przez uszol

Opublikowano
  • Autor

Przecież pisałem ze uszczelniacz poszedł do układu chłodzenia a nie do silnika.. spalanie mam w normie więc olej tez mam dobry.. poza tym w starym aucie tez nie widzi mi się wszystkiego robić jak należy ale co mogę to robię dlatego chce teraz zlikwidować ten problem i olej wymienię wtedy na motul 10w40.. czyli mam rozumieć ze to raczej na 90% wina uszczelniaczy? Sprawdzę drożność odmy pierwsze co.. tez słyszałem ze mógł pujsc oring między skrzynia a silnikiem ale to chyba przy takiej utracie oleju to byłaby plama na chodniku jak sądzicie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fakt szybko przeczytałem i myślałem, że to do oleju, ale to też uszczelniacz i też mógł się dostać do silnika. To są półśrodki i druciarstwo. Wycieki się wyszukuje i się je usuwa, a nie wlewa żadnych uszczelniaczy i doktorów.

Opublikowano

Napiszę Ci z własnego doświadczenia - uszczelniacze lub pierścienie. Robiłem to parę m-cy temu. Wyciek przy takiej ilości zużycia na pewno był by widoczny. Po jeździe niech silnik pochodzi parę minut a później przygazuj i zobacz czy nie dymi.

Opublikowano

A zerknąłeś może za pokrywą silnika tam gdzie siedzi napinacz łańcucha rozrządu czy nie ma czasem wycieku oleju? Też często ludziom lubi się tam gromadzić olej.

Opublikowano
  • Autor

No niestety z tyłu silnika leje mi się olej właśnie z uszczelki napinacza:/ ale to chyba nie aż taka ilość? Jest możliwość wymiany samej uszczelki bez napinacza i łańcucha? Może ktoś mi dać jakiś schemat co trzeba odkręcić?

No i dzisiaj chyba znalazłem problem odnośnie oleju ale proszę jeszcze Was o opinie.. Otwieram maskę gdzie jakiś tydzień temu jeszcze tego nie było a tam mokro od oleju, widać że spod bagnetu leci dość mocno.. Do tego jak odpaliłem auto i odkręciłem korek oleju to tak dmucha niesamowicie że szok. Do tego pod korkiem oleju lekki biały osad no i dzisiaj jak jechałem autem to smród jaki spalonego oleju jak stałem na światłach..

Mam rozumieć że odma nie jest szczelna tak?

Mogę zrobić zdjęcia jak to u mnie wygląda tylko proszę napisać

Edytowane przez bonczek87

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

robiłem nie dawno uszczelkę pokrywy zaworów wraz z  płaska i poł-księżycową uszczelką napinacza. Nie ma aż tak strasznie dużo roboty - samemu ok 3h. Mogę  Ci podesłać fotostory.

Wątpię aby był aż tak duży wyciek... Musiało by się lać a przy wyjeździe z miejsca parkingowego zostawała by mega plama. 

Jeśli śmierdzi olejem w środku auta to bardzo prawdopodobne że odma nieszczelna.

Daj foto.