Skocz do zawartości
IGNOROWANY

AEB Szurające klocki i zmiana z 288 na 312

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Z uwagi na kończące się u mnie klocki, czas na małą zmianę. Chcę zmienić moje hamulce z seryjnych 288 na 312. Wiem że musze do tego kupić jarzma. Z tego co pamiętam to z modelu b6 ale mogę się mylić. Jak rozpoznać właściwe jarzma? Charakteryzują się czymś? No wyczytałem że oprócz jarzm to wiadomo, że do zestawu potrzebuję tarcz 312mm. Klocki i zaciski zostają te same ? Czy musze coś jeszcze zmienić ? Ponadto czy zwrócic na coś uwagę przy wymianie ? Posmarować coś gdzieś, jakieś nowe śruby ? Mam problem z hamulcami w lewym kole. Zawsze lekko szurają mi klocki o tarcze, jakby zacisk minimalnie nie odpuścił i lekko hamował na te koło. Na stacji siła hamowania wychodzi idealna. Jednak drażni mnie to a podczas mrozów słychac takie uporczywe piszczenie z tego koła. Po przyhamowaniu dzwięk znika. Dodam jeszcze że hamulce ogólnie mam dośc miękkie. Zero ubytków płynu itd. Czy przy wymianie tarcz i tych jarzm, warto rozłączyć zaciski i w jakiś sposób je zregenerować ? Nie mówię tu o malowaniu na czerwono :D tylko wymiana jakiś uszczelek czy coś w tym stylu. Czy przy zmianie hamulców z przodu, muszę coś zmienić też z tyłu ? Czy w ogóle mogę też zmienić tył na większe tarcze w taki łatwy sposób jak z przodu ? Dziękuję wszystkim za odpowiedź i przepraszam wszystkich za być może głupię pytania. Pozdtawiam