Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Czarny Avant | hamulce tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Na forum wylądowałem nie przez przypadek co zresztą widać po dacie rejestracji :) Konto założyłem jako użytkownik poprzedniej Audi 80 B4 z ABK pod maską. Tak się złożyło, że osiemdziesiątka znalazła kupca a a ja z dniem 11 listopada 2016 roku stałem się posiadaczem A4 B5 z legendarnym 1.9TDI, dla wtajemniczonych AFN :naughty: Samochód zresztą od forumowicza któremu zarzekłem, że temacik z autem wyląduje na forum :decayed:

Tak więc do rzeczy, jak wyżej sprawcą zamieszania jest A4 Avant z końcówki '96 w kolorze LY9B. Dla detailerów - tak, właśnie ten lakier :grin:

Wyposażenie:

-ABS i EDS

-centralny zamek z pilota z domykaniem szyb
-fabryczny alarm
-FIS
-podgrzewane przednie fotele
-kierownica i ręczny w skórze
-elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka

-podświetlane daszki przeciwsłoneczne.

-nagłośnienie Audi BOSE: Radio DELTA + 6x głośniki + 1x subwoofer w bagażniku
-klimatronik
-oświetlenie wnętrza LED
-duże prawe lusterko zewnętrzne

-czujniki parkowania tył

-ringi na zegarach
-antena CB
-immobilizer
-4x elektr. szyby
-podłokietnik przedni
-zawieszenie 1BE
-relingi

Zdjęcia z kupna:
upkjm47x.jpg cozzmgvl.jpgunu7q2gy.jpg 2vp7bhii.jpg w92g9ks9.jpg oeh4ndrq.jpg 339qpuo8.jpg

Planów jest dużo, nawet bardzo dużo więc na pewno Avancikowi nie będzie ze mną źle :banan:

---- Tylne Hamulce ----

Na tył wskoczyły nowe łożyska FAG, tarcze i klocki FERODO od kolegi Wandej, zaciskami zajął się Dev:

2beed99ace1f7140m.jpg

Polecam i dzięki chłopaki! :hi:

Edytowane przez bialas14
Opublikowano

Osobiście nie pasują mi znaczek S w zagaru od diesela i Slajny itd. Wyrzucić to, ledy i miodzio, ładna :) Bezawaryjności!

Opublikowano

jw ladna sztuka :)

Opublikowano (edytowane)

Na mody przyjdzie jeszcze czas, na początku postanowiłem zająć się stroną mechaniczną.
Pierwszy problemik – zaczeło lekko ubywać płynu hamulcowego. Winne były tylne zaciski – tradycja -wyrzucało płyn ośką od ręcznego. Decyzja szybka – zrzucamy tylne hamulce. Po drodze okazało się, że tylne tarcze swój „najlepszy czas” mają już dawno za sobą (co najlepsze – tarcze ori AUDI z 96 roku :D ).

a1f351e21ee1c624m.jpg 447439be08994faam.jpg

Do tego prawadnice stały – nie rozumiem jak przy zmianie klocków można do nich nie zajrzeć?
Krótka piłka – krótka rozmowa z Wandejem i lecą do mnie tarcze i klocki FERODO, do tego tylne łożyska FAG.

Zaciskami zajął się Dev i odwalił kawał solidnej roboty – wymienione uszczelniania, ośka ręcznego, piaskowanie, ocynk i malowanko proszkowe.
Do tego doszła wymiana płynu na ATE DOT4 SL6

1ffed8deb4b171e2m.jpg ff2407a401503b1cm.jpg 651fcd8907ff7f48m.jpg db45afb8d6ec1b54m.jpg

Zdecydowanie polecam chłopaków.

Tarcze pryśnięte cynkiem w sprayu od Valvoline. Środek gęsty, sprawdzimy wytrzymałość 

eb2660fad7b6f91fm.jpg

Wszystko złożone i odpowietrzone 

2beed99ace1f7140m.jpg

Edytowane przez bialas14