Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik poduszki pasażera. Który?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od wczoraj jestem szcześliwym posiadaczem Audi A4 B6 1.8T :) Mam jedną usterkę, która co prawda nie przeszkadza w jeździe ale troszkę wkurza czerwona kontrolka AIR BAG na zegarach. Pasuje to usunąć, tylko nie wiem czy rozgrzebywać ten słupek (gdzie są pasy), czy szukać pod siedzieniem? Widze, że są dwie opcje: albo pod siedzeniem albo w słupku...?

1 Fault Found:
01222 - Błąd czujnika bocznej poduszki powietrznej; Po stronie pasażera (G180)
012 - Usterka elektryczna w Circuit - MIL ON

Pomożecie ustalić gdzie dokłądnie znajduje się ten czujnik? :) Ewentualnie ma ktoś nr. seryjne czujnika. Jeśli czyszczenie nie pomoże to pasuje wymienić ale nie wiem dokładnie jaki.

Opublikowano

Oj wszystko masz wystarczy minuta w necie i masz jak na dłoni info

Czujnik wygląda tak i znajduje się na słupku

328d757227518555f4a904828bda7943.jpg

a tu masz wątek o tym

https://a4-klub.pl/index.php?/topic/14491-b6-awx-kontrolka-air-bag-i-blad-01222/?/topic/14491-b6-awx-kontrolka-air-bag-i-blad-01222/

sprawdź wtyczki pod fotelem i czujnik na słupku czy nie jest wilgotny

Opublikowano

Dzieki za informacje. Mam dwa pytanie:

1. Sprawdzenie pod fotelem jest dla mnie niejasne... Bezpośrednio pod fotelem, czyli u dołu fotela? Czy tak jak jest w temacie, który mi podrzuciłeś, czyli pod wykładziną pod fotelem pasażera.

2.Czy można sie bawić w wymiane tego czujnika jeśli jest podłączony akumulator? Nic nie wystrzeli?

Opublikowano

Jak odsuniesz fotel będziesz widział gdzie są kostki to zdjęcie z wykładziną to jakiś inny model zdaje się vw

Najlepiej odpiąć aku choć część osób czy to poduszki czy czujniki odpina na zapietym ale bez załączonego zapłonu czyli bez kluczyków w stacyjce. Sam też tak wiele razy robiłem i nic się nie stało ale dla pewności lepiej odepnij..

Opublikowano

Jestem za głupi na to albo przy takiej pogodzie ciezko sie robi takie rzeczy. Odpiołem plastik z słupka i pojawiło mi się coś takiego:

http://www.tinypic.pl/4kkc4ecldpoz

Czy ten czujnik to poz.2? Troche inny niż na zdjeciu przedstawionym przez Roberto.

Co to za wtyczka poz.1?

Opublikowano (edytowane)

Poz 2 to przelotka na kable do drzwi

poz 1 to czujnik od pasów czy tam napinacza

ten który Cie interesuje jest poniżej pasa

normalnie nie chce Ci się chyba szukać :wink:

https://a4-klub.pl/index.php?/topic/350625-czujnik-zderzeniowy-poduszki-bocznej-airbag-gdzie/?/topic/350625-czujnik-zderzeniowy-poduszki-bocznej-airbag-gdzie/

Edytowane przez Robero321
Opublikowano

Dzieki za info :) czyli poz.1 i 2 mnie interesują?

Jesli chodzi o sam czujnik to bedzie pod pasami i poprostu wyczyscic w nim styki?

I jeszcze jedno pytanie:

Jesli czujnik jest pod pasami to czym jest ta zolta wtyczka pod siedzeniem?

Opublikowano

Dzieki za info :) czyli poz.1 i 2 mnie interesują?

Oj chyba jesteś wczorajszy :grin:

NIE poz 1 i 2 Cię NIE INTERESUJE to zupełnie inne rzeczy...

Interesuje Cię to co pod pasem czyli czujnik odciągnij wykładzinę to go zobaczysz i stwierdzisz czy jest wilgotny i w jakim stanie jest ale wiesz co czytając Twoje posty to z Twoim szczęściem odepnij aku zanim się do niego dotkniesz :D tak na wszelki wypadek :D

Opublikowano

Spoko. Aku odepne:) za duzo

Masz moze jakis namiar na takie czujniki (nowe)? na aledrogo jest tylko 1 nowy za 100, reszta uzywki.

Mam dylemat.

Zakupiłem dzisiaj czujnik uderzeniowy Audi a4 b6, z tym, że ma inne oznaczenia na etykiecie i inne uchwyty montażowe. Tzn. stary czujnik ma gwint na srubki a nowo zakupiony ma poprostu przelotowe tulejki.

Czy mogę założyć bez jakichś skutków ubocznych nowy czujnik mimo, że ma inne oznaczenia? Dołączam zdjęcie: 1.Stary czujnik, 2.Nowy.

http://www.tinypic.pl/eb0qkc0vima0

Pomożecie?

Opublikowano

To są inne czujniki nawet kierunki montażu maja inne