Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 17-090 audi a4b6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem na początku skrzynia cvt multitronic weszła w tryb awaryjny. Po podłączenia wyszedł błąd 17090

15934721_1208046242576916_702431414_n.pn

po skasowaniu tego błędu dalej występuje lecz skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny. Chodzi normalnie, lecz czasem nie podświetla na jakim biegu(deska rozdzielcza) jest i nie mogę ręcznie zmieniać biegów. Czasem zacina się na wstecznym i nie załączają się światła cofania, a teraz czy to może być wina sterownika skrzyni

multitronic-hytronic-v30-tcu.jpg

a może przełącznik wielofunkcyjny

4bf307e146d5b16dmed.jpg

i teraz zastanawiam się czy wysłać sterownik do ozorków czytałem że ponoć tam dobrze robią lecz czy to na pewno to wina sterownika może być. Jak sądzicie ?? Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano
On 5.01.2017 at 3:17 PM, Endriu90 said:

Opublikowano (edytowane)
Właściwie to masz odpowiedz w swoim pytaniu
  17090

Czujnik trybu pracy (P/N/D itd.) skrzyni biegów (F125).   Niezrozumiały sygnał.  

Tak na szybko znalezione

Błąd czujnika F125 to usterka mechaniczna - resetem kompa jej nie naprawisz. Tryb awaryjny kasujesz wyłączając zapłon (na kilka minut) - jeśli po ponownym włączeniu zapłonu sterownik dokona analizy i nie zobaczy usterki wtedy jest OK. Pęknięty lut pracuje generując niezrozumiały dla czujnika Halla sygnał - wlecisz w jakąś dziurę, drut się przestawi i zostanie w tej pozycji dłużej niż 2 sek - sterownik znów wygeneruje błąd F125 a że jest to traktowane jako poważna usterka, pojawi się tryb awaryjny (sygnalizacja na FIS i ograniczenie mocy silnika).

Edytowane przez salamon