Opublikowano 17 Lutego 20179 l Witam Jako że nie znalazłem odpowiedzi na forum to piszę. Od jakichś trzech tyg w mojej a4 słychać dziwny dźwięk tak jak by coś się zacierało, najbardziej na wolnych obrotach. Sprawdziłem wszystkie rolki paski i to nie to, dźwięk dochodzi z okolic rozrządu ale tam jest wszystko ok . Co to moze byc? Edytowane 17 Lutego 20179 l przez Jakub89
Opublikowano 18 Lutego 20179 l Autor Panewka to nie będzie, ten dziwek przypomina zacierająca rolke a panewki słuchał em i żadna nie klupie.
Opublikowano 18 Lutego 20179 l Sprawdzałeś łożysko w rolce napinającej pasek alt?. łożyska w alt. sprzęgiełko alternatora?
Opublikowano 18 Lutego 20179 l Autor Paski i rolki sa ok, ściągnąłem oba paski zdemontowałem przod i i sluchalem zadna rolka nie chałasuje dźwięk dochodzi z okolic wałka pośredniego i wału. Im silnik cieplejszy tym dźwięk głośniejszy. Edytowane 18 Lutego 20179 l przez Jakub89
Opublikowano 18 Lutego 20179 l Uruchamiałeś silnik bez pasków osprzętu? Pasek rozrządu demontowałeś? obracałeś luźnymi rolkami?
Opublikowano 19 Lutego 20179 l Autor Tak uruchamiałem bez pasków osprzętu, miałem rozebrany cały przód jak do wymiany rozrządu (rozrzad nowy zakładany 28 Grudnia, tak jak paski osprzętu i wszystkie rlolki) i cisza to żadna rolka dźwięk jest tak jakby z silnika.
Opublikowano 19 Lutego 20179 l Autor Jak byłem w kanale to tak, ale to nie łożysko oporowe na skrzyni bo po wciśnięciu sprzęgła dźwięk pozostaje.
Opublikowano 20 Lutego 20179 l Autor Aha jutro sprawdzę, ale to tak jakby z połowy wysokości silnika.
Opublikowano 20 Lutego 20179 l pompa podcisnienia jest z tylu, lewa strona ponad/za filtrem oleju. napedzana jest, wspomnie z pompa oleju wlasnie walkiem posrednim.
Opublikowano 22 Lutego 20179 l Autor Dzisiaj sprawdzałem to nie pompa podciśnienia :/ Później dodam nagranie tego dźwięku.
Opublikowano 22 Lutego 20179 l Autor To co jest na filmie to już jest cicho, przed wymianą oleju był o głośniej.
Opublikowano 23 Lutego 20179 l albo stetoskop dla mechaniki, albo przycięty kij od szczotki, z prostokątną deseczką na końcu i słuchaj skąd to dobiega.
Opublikowano 23 Lutego 20179 l Autor Stetoskopem słuchałem i dźwięk dochodzi z przodu na lewo i na dół od walka pośredniego
Opublikowano 27 Grudnia 20178 l Witam. Nie będe zakładał nowego tematu. Ostatnio zaczał mnie niepokoić dzwięk dochodzący z okolic między pompą a klawiaturą. Jest to dzwięk szuraniania i występuje gdy auto się nagrzeje. Mam link do filmiku w którym jest poruszony ten wątek. Auto A4 AFN. Wie ktoś co to może być? Wałek na pompie czy cos w głowicy? Za odpowiedźi z góry dzięki. Edytowane 27 Grudnia 20178 l przez Wasyl7151
Opublikowano 28 Grudnia 20178 l Dziś zauważyłem że jak tylko lekko dodam gazu dzwięk znika a rzęzi na wolnych obrotach. 1000 km temu mialem wymieniany rozrząd, może mechanik za bardzo napiął pasek i jak to mówią " musi się ułozyć". Przed wymianą tego nie słyszałem, jedynie łożysko na wisko dawało znaki. Poczekam a jak nie to zabiorę się za sprawdzenie co jest grane.