Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Syczenie przy korku bp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dziwny temat bo po zakręceniu korka po jakimś czasie zasysa mi jakby powietrze, a jak go trochę odkręce to objaw znika. Jak narazie jeżdżę na nie dokreconym korku i jest ok, ale i tak drażni mnie to. Może miał ktoś z forumowiczow taki problem , może mam zatkane jakieś potwierdzenie zbiornika ? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. 

Z góry dzięki za rady.

Opublikowano

Chodzi ci o zbiornik benzynowy ? Jeśli tak, to miałem to samo, gdy zakręcisz korek auto traci na mocy, skacze na obrotach, winą jest "odpowietrznik baku" który znajduje się na filtrze powietrza po lewej stronie jak stoisz przodem do silnika (zdjęcie poniżej). 

Coś takiego :   https://www.google.pl/search?q=filtr+węglowy+audi+a4+b5&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiItJvTkLHSAhVmLZoKHTEEBEAQ_AUICCgB&biw=1366&bih=638#tbm=isch&q=odpowietrznik+baku+audi+a4+b5&*&imgrc=LJrfivHchjyF8M:

Opublikowano

Adrian, jak ten odpowietrznik u Ciebie działa? Cały czas pulsuje czy co jakiś czas??

Opublikowano

Tak chodziło mi o zbiornik paliwa . A powiedz mi czy jest jakaś możliwość sprawdzić ten odpowietrznik bez wymiany? Jak on działa? Bo to co zaobserwowałam to u mnie on jakoś dziwnie cyka, raz ciszej raz głośniej i tak non stop.

Opublikowano (edytowane)

No i dobrze, ma cykać tylko nie wiem czy cały czas właśnie czy co chwilę, może być tak, że jak cyka cały czas to może jest walnięty, a może być i na odwrót..

Edytowane przez k232
Opublikowano (edytowane)

2x ta sama odpowiedź, poprawna poniżej 

Edytowane przez Adrian1727
Opublikowano
Godzinę temu, Audi a4 b5 1.8adr napisał:

Tak chodziło mi o zbiornik paliwa . A powiedz mi czy jest jakaś możliwość sprawdzić ten odpowietrznik bez wymiany? Jak on działa? Bo to co zaobserwowałam to u mnie on jakoś dziwnie cyka, raz ciszej raz głośniej i tak non stop.

Do wymiany na 100%. Można jakoś sprawdzić ale nie pamiętam dokładnie jak, ale chyba trzeba wyciągnąć i z jednej i drugiej strony usiłować go napompować ustami (gdzieś czytałem) i jeśli przepuszcza to do wymiany jeśli nie to niby dobry. Ja u siebie tak sprawdzałem cykania nie było, jak pompowałem to niby trzymał ciśnienie a jak podmieniłem z innego audi to odpowietrzało bak i auto chodziło z zamkniętym korkiem baku, gdy założyłem stary (że NIBY dobry) korek zakręcony w baku odpalam auto kręciłem z 10 sekund żeby odpaliło a gdy odpaliło to mocy prawie wcale, ruszyć z miejsca ciężko było czasami, wtedy odkręcałem korek od baku zasyczało zabulgotało wciągnęło powietrze i chodził okej. Wymieniłem ten odpowietrznik na nowy i śmigam do dziś z zamkniętym korkiem.Co do cykania to moim zdaniem na pewno do wymiany, u mnie ten nowy który mam aktualnie i ten stary co był niby dobry a jednak nie dobry, żaden z nich nie cykał, jeśli potrzeba to zrobię filmik.

11 godzin temu, k232 napisał:

Adrian, jak ten odpowietrznik u Ciebie działa? Cały czas pulsuje czy co jakiś czas??

Nie mam pojęcia jak on działa szczerze mówiąc wiem że działa dobrze hehe ;) pracuje cicho, nie cyka, odpowietrza bak, bak nie zasysa powietrza, nie bulgocze w baku itp.

Opublikowano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ? patrzyłem w sklepie internetowym ile kosztuje taki odpowietrznik i się trochę przerazilem he. (Prawie 200zł) pomysłem o wyciągnięciu że szrotu z używanego auta i pomysłem sobie jak go sprawdzić dlatego było moje zapytanie o sprawdzenie. Bo jak nie będę wiedział do końca jak go sprawdzić to trochę tak w ślepo kupić uzywke to ryzyko ? ale dzięki jutro spróbuję dmuchać w mój to będę miał rozeznanie przy sprawdzaniu używanego. 

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej kupić na allegro albo na szrocie i najlepiej nie sprawdzać tylko od razu podpiąć to jest pół minuty roboty wpinasz odpalasz i sprawdzasz czy powietrze zasysa przez korek, bo ręki nie dam uciąć że akurat dmuchaniem w wyjścia tak się sprawdza ten odpowietrznik, poszukaj jak się sprawdza może natrafisz na jakiś artykuł ;) 

PS. Ciężko dodać wpis, albo dodaje i skasuje cały tekst i trzeba pisać 2 raz albo doda 2 razy... coś z forum albo internetem ale raczej z internetem u mnie. Pozdrawiam, w razie potrzeby służę pomocą ;)

Edytowane przez Adrian1727
Opublikowano

Masz rację, w tygodniu podjade na szrot, zrobię podmianke i zobaczę czy są objawy czy nie ma ?. Dla zainteresowanych opiszę co i jak po zabiegu. 

Opublikowano

Mi na początku nie cykał, przedmuchałem go sprężonym powietrzem i zaczął cykać ale bak nie jest zapowietrzony także ja już nie wiem..

Opublikowano
9 godzin temu, k232 napisał:

Mi na początku nie cykał, przedmuchałem go sprężonym powietrzem i zaczął cykać ale bak nie jest zapowietrzony także ja już nie wiem..

No jeden ma tak drugi inaczej. Na pewno będzie kolega Audi miał do wymiany ten odpowietrznik, gdyż jak sam pisał nie odpowietrza baku i zasysa powietrze. Na 99% ma na komputerze błąd "czujnika filtra węglowego, czy węgla aktywnego) nie pamiętam jak to się nazywa fachowo zawsze sie mylę ale błąd będzie gdyż miałem to samo. Także jak wymieni problem zniknie na pewno ;) nic innego nie jest odpowiedzialne za odpowietrzanie baku, to nie jest auto z 2016/17r że wszystko zależy od komputerów milionów sond po (pińcet) i tak dalej. Zwykły odpowietrznik ;) Pozdrawiam i czekam na sygnał czy pomogła wymiana ;)

Opublikowano

Panowie !!!! Temat rozwiązany. Trochę to trwało z powodu braku czasu ,ale dzisiaj kupiłem drugi zawór odpowietrzajacy z rozbitka za 30pln ?. Założyłem i ... eureka pomogło. Wreszcie zakrecilem korek jak należy i jest ok. I co zauważyłem... moja audi nigdy nie miała tyle siły ?. 

Rada. W moim przypadku stary odpowietrznik miał przedmuch tzn. po wymontowaniu próbowałem w niego dmuchać i z lekkim oporem ale przechodziło powietrze w obie strony.

W nowym tak się nie da. W jedną jak i w drugą stronę powietrze nie chce się przedostać. No i nowy u mnie nie oddaje żądnych dźwięków.

Dzięki za radę wszystkim i diagnozę.☺☺☺