Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wyciek płynu po wymianie czujnika temperatury cieczy chłodzacej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem dlaczego po wymianie poci sie czujnik temperatury cieczy;/ W samochodzie od wrzesnia 4 razy wymienialem plyn chlodniczy.

1) Po Kupnie, profilaktycznie

2) Przy Wymianie termostatu

3) Przy Wymianie termostatu bo zle siadla uszczelka i duzo ubylo plynu.

4) Wypadl mi czujnik na autostradzie.

Dramat:) No ale nie o tym pisze.

Wczesniej zamontowalem czujnik tak ze nalozylem na niego uszczelke i wcisknolem go do srodka i zalozylem na to zapinke od gory, czujnik wypadl i doszedlem do wniosku ze zapinka ma byc zalozona od dolu, po zalozeniu wyglada na to ze dobrze sie trzyma. Niestety teraz jak i wczsniej czujnik sie poci;/ i Ubylo mi z 2mm plynu na zbiorniczku;/

Mam juz dosyc tematu plynu chlodniczego:) Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, moj nowy nabytek jakis pechowy:) dziwne rzeczy sie dzieja;/

Opublikowano

Masz coś nie tak z oringiem lub wogóle go nie masz. Jak oring jest dobry to działa jak sprężyna czujnik wchodzi z lekkim oporem i trzeba lekko go docicisnąc by wsunąć zwleczkę i nie ma ona prawa wypaść.

Opublikowano

mi tez ciekło z oringu i założyłem 2 naraz i po kłopocie :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

kurde? chyba tez zaloze 2 naraz i silikonem posmaruje?

No ale, zeby to zrobic musze wyjac czujnik, a co za tym idzie musze spuszczac plyn??? A do tego potrzebuje kanal;/ ???

Opublikowano

jaki kanał.Od góry dojdziesz.Wyjmij czujnik załóż 2 oring bez silikonu,\.Płynu nie trzeba spuszczac.Najlepiej robic to we dwóch.Jeden wyjmuje czujnik drugi wkłada palec zeby nie ciekło albo stary czujnik jak masz włóż zeby nie ciekło.

Opublikowano
  • Autor

duzo plynu mi ucieknie???? gdybym nie blokowal odplywu??

Opublikowano

duzo plynu mi ucieknie???? gdybym nie blokowal odplywu??

dużo. lepiej zakorkować :cool1:

Opublikowano
  • Autor

w sumie to moze bym mogl podlozyc pod to cos...zeby sie spokojnie zlalo i zrobic to na spokojnie raz a dobrze.

tylko nie wiem czy mniej plynu ucieknie na rozgrzanym silniku czy na zimnym... i ile okolo tego bedzie...

Opublikowano

proponuję dodatkową uszczelkę zamontować

Opublikowano

A o-ring był nowy czy stary?

Opublikowano

Jeszcze napisz jaki miałeś ten czujnik czy ORI itp. i czy go kupowałeś razem z oringiem?

Ja ostatnio wymieniałem u sobie i miałem kupione 3 różne komplety: ORI, i jeszcze 2 jakieś nie firmówki. Jak przymierzalem uszczelki od nich to się okazało, że każda ma inną średnicę. Różnica była minimalna, ale naciągając uszczelkę na czujnik dało się ją wyczuć

Opublikowano
  • Autor

czujnik z ASO, oring z ASO... nie byl w komplecie, osobna czesc, osobny numer...

ta zapinka ma byc od dołu czy od gory???

warto smarowac jakims silikonem??

Opublikowano

czujnik z ASO, oring z ASO... nie byl w komplecie, osobna czesc, osobny numer...

ta zapinka ma byc od dołu czy od gory???

warto smarowac jakims silikonem??

z dołu i bez silikonu :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dzieki za pomoc:) gumke zakladam na czujnik w takim charakterystcznym miejscu, potem zakladam nastepna gumne zaraz po niej???

bo chyba tak zrobie...eh...

i sprobuje upuscicic plynu do jakiegos pojemniczka...tylko pasowalo by mi wiedziec ile go zleci...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a gdzie znajduje się ten czujnik bo u mnie jest on zupełnie uwalony ( sprawdzone Vagiem ) i wskazuwka lezy ciagle na 60 stopniach, mogę prosić o jakieś zdjęcie aha i jaki polecacie czujnik bo jak kiedyś pytałem się "fachowca" to zapytał się jaki jest mi potrzebny bo jest kilka

Opublikowano

Panowie a gdzie znajduje się ten czujnik bo u mnie jest on zupełnie uwalony ( sprawdzone Vagiem ) i wskazuwka lezy ciagle na 60 stopniach, mogę prosić o jakieś zdjęcie aha i jaki polecacie czujnik bo jak kiedyś pytałem się "fachowca" to zapytał się jaki jest mi potrzebny bo jest kilka

moze bys poszukal na forum troche? :szukaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/ajm_awx_avf_avb_lokalizacja_czujnikow_oraz_elementow_wykonawczych-t45015.0.html

Opublikowano

Dzięki jakoś umknał mi ten temat :gwizdanie: :)

Opublikowano

mnie się wydaje ze kolega źle montuje zawleczkę bo ją się nie od góry nie od dołu tylko z lewej strony wciska

Opublikowano

Fakt jest kilka. Musisz sprawdzić ilość pinów i kolor kostki, ale najlepiej sprawdzic w ETKA lub podobnym

Opublikowano

Fakt jest kilka. Musisz sprawdzić ilość pinów i kolor kostki, ale najlepiej sprawdzic w ETKA lub podobnym

jest kilka roznych typow czujnik, w silniku czujnik temperatury plynu jest jeden - podwojny.