Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AEB, AJL] Wywalenie ICM i zmiana cewek na nowy typ Audi A4 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przerobiłem tytułowe zagadnienie w związku z umieraniem cewek zapłonowych w moim aucie. Na polskojęzycznych stronach nie znalazłem opisu co i jak. Postanowiłem w związku z tym, na podstawie moich doświadczeń spisać operację dla polskojęzycznych użytkowników 1.8t.
Swój materiał opieram na tematach z forum audizine oraz vwvortex. Dodatkowo uzupełnione o informacje, które znalazłem dryfujące w internecie, bez specjalnych stron.
Jest to pierwsza wersja tutoriala. W kolejnej edycji dodam jeszcze rozpiskę modułów zapłonu dla 2.7bit.

Tutaj link do manuala:

https://drive.google.com/file/d/0B5GyBZSPVuA7QUVxbzVPbE9OeHc/view?usp=sharing

Jak macie jakieś uwagi, to piszcie śmiało ;)

Pozdr

Edytowane przez j4s2c2vr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Chyba też będę musiał ogarnąć sobie taki mod. W sumie prosta robota. Patrzyłem na allegro to komplet używanych cewek można dostać za 100 PLN a nówki od 100 za sztukę.

Ja u siebie moduł wymieniałem już kilka lat temu, gdybym wcześniej miał taki tutorial to w cenie modułu ogarnął bym całą konwersję.

:thumbup1:

Mam jeszcze pytanie o cewki - wszystkie mają tą samą długość czy występowały różne długości?

Edytowane przez sylwiasty

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Cześć!
Sorki, że tak późno, ale nie zaglądałem tu za często.
Jeśli chodzi o długość cewek, to wydaje mi się, że te, które ja znalazłem, są jednakowej długości, natomiast między silnikami mogłyby być różne.

Co do używanych cewek, to raczej nie polecam, chyba że z pewnego źródła.
Ja ostatnio zmieniłem na nowe BERU od R8 :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ważna uwaga, nie mogę znaleźć mojego oryginalnego dokumentu w DOC, żeby wyedytować, to napiszę tutaj:
Zapomniałem w ferworze walki napisać, że zalecam do prac z kabelkami odłączyć akumulator. Nie umieściłem tego info słowem pisanym co prawda, ale na zdjęciach widać, że ja mam aku odpięty podczas pracy.
Stres był jak ostatnio z Cpt.Ryanem siedziałem przy jego wozie i było podejrzenie o uwalenie ECU.
Także ten tego: Uważajcie na ten punkt.

Udało się znalazłem, także już w manualu też jest poprawka.

;)

Edytowane przez j4s2c2vr

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jak jest z konwersją w trochę nowszej jednostce np. ANB. Tak samo się ją wykonuje czy może jest jakaś różnica w kabelkologi.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

mam podobny problem z przepalajacymi sie cewkami na LPG ale ja posiadam cewkę podwojną 1.8 125km

i chcialem zalozyc takie jak w oryginale od 1.8t 058905105 (któych wy sie pozbywacie) pomijajac uklad sterujacy ktory niemam pojecia

za co odpowiada oprocz tego ze dodatkowo daje mase na cewki?

W moim audi zasilanie sterowanie odbywa sie za pomoca 3 pinow i uziemienia. 

coilpins.JPG

Cewka ta sterowana jest parami bezposrednio z ecu czyli sygnal A idzie zalozmy na cylinde 1,3 a sygnal B na cylinder 2,4

Czyli sterowanie jest zupelnie inne niz w przypadku 1.8T kazdy cylinder oddzielny sygnal.

Tak wiec moje pytanie czy w moim przypadku do poprawnej pracy cewek 058905105  potrzebny bedzie modul sterujacy.

Nie chce montowac tych od tfsi poniewaz maja one 4 piny w których z tego co widze dochodzi tylko masa z karoseri

i nie posiadaja oryginalnego mocowania do mojej pokrywy.

Za co odpowiada ten modul sterujacy ktory usowacie ze swoich 1.8 T czy w waszym przypadku nie mozna go poprostu usunac

zostawiajac stare cewki i poprowadzajac nowa mase. 

Czym sie roznia te stare cewki od tych z tfsi oprocz 4 pinu czy posiadaja w sobie jakas elektronike sterujaca?

POMOCY =)

Edytowane przez Ogi_master

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

• 3 lata później...
Opublikowano

Ten link do manuala nie działa. Może ktoś zna jakiś aktualny link do tego manuala? Chodzi mi o tę główną wersję manuala, po polsku. Kolegi j4s2c2vr...

Edytowane przez modo22
za mało informacji podałem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie link autora wygasł czy mógłby ktoś podratować i wrzucić jeszcze raz . Dziękuję