Koucz Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 Witam, Nie doszukałem się tematu w swojej sprawie więc zakładam nowy. Czy ktoś wymieniał u siebie pompę wspomagania w 3.0 asn? Szukam info co po kolei robić żeby wszystko miało ręce i nogi. Po krótce z tego co sprawdzałem: - poluzować napinacz paska PK - ściągnąć sam pasek (czy napinacz nie trzeba jakoś zablokować żeby się za bardzo nie wyciągnął?) - odkrecić koło pasowe pompy (trzy śruby na imbus) - wykręcić pompę - powtórzyć w/w i zalać układ od nowa płynem hydraulicznym Za wszelkie uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam!
Gość Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 napinacz ma ogranicznik wiec sie zatrzyma sam,ale jak ta blaszka jest wyrobiona to moze wyskoczyc.
Koucz Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2017 Wymieniłem pompę w tamtym tygodniu, efekt końcowy jak najbardziej pozytywny. Ważne wskazówki dla potomnych: - w pierwszej kolejności poluzować śruby na kole pasowym pompy; - następnie poluzować śruby- dwie z czoła pompy (najbardziej oddalone na boki)- tam gdzie jest koło pasowe oraz jedną zlokalizowaną koło kolektora; - odkręcić przewód ciśnieniowy kluczem 22, odkręcić opaskę na powrocie; - poluzować napinacz, odkręcić koło pasowe, odkręcić dwie śruby po bokach pompy i jedną blisko kolektora; - wymontować pompę, odkręcić od niej podstawę która jest na trzy śruby; Następnie w odwrotnej kolejności zamontować nową pompę. Czas operacyjny 2h, przy czym gdybym odkręcił śruby tak jak napisałem, cała wymiana zakończyła by się szybciej. Oczywiście po skończonej pracy, trzeba zalać układ, odpowietrzyć itd. Ale to jest na tyle oczywiste że nie piszę procedury. Zdjęcia dodam w wolnej chwili. Pozdrawiam!
Patryk Kiełek Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jaki olej lejesz po wymianie ? Ori ASO czy jakiś inny ?
Koucz Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zalany mam po wymianie statystyk Febi, ale przed zimą zmienię na ori z aso.Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi