Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Problem z silnikiem, brak mocy, nie mozna przekroczyc 2500 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jestem nowy i za bardzo nie wiem jeszcze jak funkcjonuje Audi A4 Klub Polska, więc prosze o wyrozumiałość.

Mam poważny problem posiadam A4 z 98r, 2 lata śmigała bez zarzutu a kilka dni temu mnie zawiodła. P roblem polega na tym że odpala ale nie wchodzi na obroty tzn. raz wykręce jej max 2500 obrotów a za chwile max 1400, przy czym przy większych obrotach przy wciśniętym gazie schodzi z obrotów i do tego jest wrażenie jakby nie dostawał paliwa.P o wymianie filtyra paliwa objawy sa takie same. Na wolnych obrotach tyka bez zarzutu.Chciałem jeszcze dodać ze im zimniejszy tym wieksze obroty można wkrecić i że nie pali się żadna kontrolka na desce. Jeśli ma ktoś podejrzane stuki jak by na zawieszeniu albo przegłubie to zapraszam , przezyłem już z tm koszmar więc może uda mi się pomódz.Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Opublikowano

może kat zapchany, a nie kopci ??

najlepiej odczyt z VAGa by się przydał

Opublikowano

silnik lapie tryb awaryjny. trzeba podlaczyc VAG

Opublikowano

wymień przepływomierz i będzie dział jak trzeba

po co pchac sie w niepotrzebne koszta.A jesli to nie bedzie przepływka w pierwszej kolejnosci co powinienes zrobic to :vaglogi:
Opublikowano

to ten tryb awaryjny u mnie tez tak było ze nie mógł przekroczyć 2100obrotów jak silnik był zimny dopiero jak już był dobrze rozgrzany dopiero się wkręcał na wyższe obroty

Opublikowano

przyczyn moze byc wiele :

- nieszczelność w dolocie

-niesprawny zawór N75

-dziurawe węze podciśnienia

-turbina do regeneracji

Vag powinien Ci pomóc- a dokładniej logi dynamiczne

Opublikowano

tak jak kolega wyzej napisal ,jesli nie masz z kim vagowac fury,to podmien n75,spr czy kopci,spr szczelnosc dolotu,wezyki cisnieniowe,turbo wykluczam

Opublikowano

tak jak kolega wyzej napisal ,jesli nie masz z kim vagowac fury,to podmien n75,spr czy kopci,spr szczelnosc dolotu,wezyki cisnieniowe,turbo wykluczam

Dokladnie :good:

jesli nie masz do podmiany N75 to jest na to nieoficjalny sposob ;) a mianowicie odepnij kostke elektryczna od N75 a przewod cisnieniowy (czerwony) polacz bezposrednio z niebieskim(za pomoca jakiegos krućca)

jesli uszkodzony N75 autko powinno sie w takim tescie ladnie zbierac

Aha..opis dotyczy metalowego N75 dzialajacego cisnieniowo (AHU zawor upustowy w turb.wiec u Ciebie powinien byc wlasnie taki)

Jesli moj opis jest niezrozumialy pisz na PW

Opublikowano

jesli nie masz do podmiany N75 to jest na to nieoficjalny sposob ;) a mianowicie odepnij kostke elektryczna od N75 a przewod cisnieniowy (czerwony) polacz bezposrednio z niebieskim(za pomoca jakiegos krućca)

Aha..opis dotyczy metalowego N75 dzialajacego cisnieniowo (AHU zawor upustowy w turb.wiec u Ciebie powinien byc wlasnie taki)

zly pomysl, turbina ma wymuszone wyzsze obroty niz z zalozenia rowniez na biegu jalowym silnika, wylaczajac silnik wirnik turbiny kreci sie rozpedem dluzej bez smarowania olejem niz w normalnych warunkach.

Opublikowano

zly pomysl, turbina ma wymuszone wyzsze obroty niz z zalozenia rowniez na biegu jalowym silnika, wylaczajac silnik wirnik turbiny kreci sie rozpedem dluzej bez smarowania olejem niz w normalnych warunkach.

Zgadzam sie z Toba Musashi ale mysle ze nic jej nie bedzie jak sie przejedzie 1km :wink4: