Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S4 B7, łożysko w skrzyni przegub, luz na flanszy, torsen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Dopadło mnie to co na filmiku.
Mechanik stwierdził, że padło łożysko w skrzyni. Mówi że się nie dotyka, bo nie chce popsuć, że nie zna się na automatach.
Da się to wymienić? Trzeba ściągać skrzynie? o czym może świadczyć takie uszkodzenie? Mniej więcej jakie koszty mogę ponieść, mieszkam w Warszawie.

Edytowane przez Wojtek Ludew

Opublikowano

Jak nic nie znajdziesz przypomnij sie w piatek mam skrzynie na wierzchu z s4 to zerkne 

Opublikowano
  • Autor

Byłem w SAMKO - powiedzieli mi, że mam do wymiany cały mechanizm różnicowy z przodu i torsena. Diagnoza w 3 minuty, koszt według nich 10-12k.
Mówi, że trzeba wszystko wewnątrz wymieniać, bo się posypało, a żadnych innych objawów jak luz na flanszy nie ma.. Stuki i drganie występuje przez włansie te luzy.

Dodatkowo, według nich walniety torsen, ponieważ na skręconych kołach i ruszaniu auto drga i jakby przeskakiwały przednie koła.

Czy ma ktoś doświadczenie z przeskokiem przednich kół ?

EDIT

Oddane na naprawe skrzyni. Do wymiany elementy przy flanszy prawej, robię od razu konwerter, olej, filtr, tarczki.
Temat do zamkniecia.

Edytowane przez Wojtek Ludew

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam ten sam problem. Może miał ktoś coś podobnego ?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jaki były objawy tego uszkodzonego łożyska ? Co się konkretnie dzieje ? Pytam bo możliwe że jestem następny w kolejce. Przy czym jeśli jest to prawy przegub wewnętrzny to mój ma tylko delikatny luz na boki 1-2mm. 

Opublikowano

Ja mam wibracje które raz są a raz nie ma mniej więcej od 140 kmh wzwyż. Do tego stuki przy pudzczeniu i dodaniu gazu

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

S4 B7 ma z przodu Torsena ? Żeby przeskakiwały koła z prozdu przy skręcaniu musi być mechanizm różnicowy o ograniczym uślizgu czyli szpery. Z tego co wiem to w B6 B7 Torseny mają tylko w skrzyni, ale z tyłu, jako centralny mechanizm, a nie osiowy.

Opublikowano

u mnie w quattro też przeskakują koła przednie przy skręconych kołach i ruszaniu z miejsca. objaw z puszczeniem gazu i dodaniem powoduje stuk co pewnie jest spowodowane luzem w napędzie
po przesiadce z fwd na q odrazu zwrócilem na to uwage. zwłaszcza ze ten sam model samochodu

https://a4-klub.pl/topic/328961-napęd-quattro-dziwne-stuki-proszę-o-pomoc/

Edytowane przez JeJu