Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Żywotność A4 1.8T '96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Tak zastanawiam się nad jednym tematem... Czy producent (albo inne źródło) podaje jaka jest przybliżona żywotność właściwie eksploatowanego silnika 1.8T [AEB] ? Moje auto jest z 1996 roku, jest to wersja Quattro, więc takie pałowanie jak stanie w dymie odpada. Sam staram się dbać o autko czasem lepiej niż o siebie ;) Nigdy nie przekraczam 2500-2700obr/min na zimnym silniku, przyspieszam delikatnie z doładowaniem nie większym jak 0.3 bara, studzę silniczek kilka minut przed zgaszeniem, wymieniam olej i inne płyny w należytych terminach itp. Jedno mnie tylko martwi... Z racji mocy lubię czasem przycisnąć, jest to coś czemu nie mogę się czesto oprzeć, zwłaszcza w mieście, gdzie dynamiczność auta decyduje o tym, że wcisnę się tam gdzie chcę mimo dużego ruchu :) Po trasie jeżdżę spokojnie ;) Jazda z prędkościami 90-110km/h, czasem 140km/h jak się spieszę... Zastanawiam się ile jeszcze będzie mi dane tym autem pojeździć i czy jest sens w nie inwestować tym bardziej, że ostatnio podłamałem się nawałem drobnych awarii :(

Najpierw uderzono mnie w tył, potem padł moduł zapłonowy, teraz silnik nawiewu (wcześniej silniczek od klapy temp klimatronik), poza tym wymieniłem kiedyś jedno łożysko i przegub na tyle, teraz słyszę łożysko z drugiej strony oraz przegub z przodu. Dodatkowo wymianiałem kiedys osłony przegubów z przodu na nowe i zrobiłem 10kkm i znowu są do wymiany, dlaczego ? nie mam pojęcia :( Do wymiany mam jeszcze czujnik ABS z tyłu oraz coś dziwnie mi piszczy na dołkach (prawy tył). Przy silniku do wymiany jeden samoregulator (słychać przy 2500obr/min) oraz rolki i paski od klimy... Zastanawiam sie czy nie za dużo już włożyłem w to auto czy raczej to jest normalne zużycie? Autem zrobiłem jakieś 20kkm w ciągu 6 miesięcy... aha, wyświetla mi się 179300km :P a ile jest ? Jak to sprawdzić...

Czasem mam ochotę sprzedać auto, ale z drugiej strony nie mam pewności, że kupię coś "lepszego" w sensie - nie będzie się psuć :) Lepiej zrobić wszystko i dbać dalej czy jakieś inne rady ?

Jak się sprawują Wasze Niunie ?

Opublikowano

Ja sprowadzilem swoja w styczniu, od tego czasu zrobilem 4000 tys km :razz: wymienilem tylko gumy na przegubach ( od strony kol ) - z czesci, bo o swoim wkladzie w wyglad nie mowie :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor
Ja sprowadzilem swoja w styczniu, od tego czasu zrobilem 4000 tys km :razz: wymienilem tylko gumy na przegubach ( od strony kol ) - z czesci, bo o swoim wkladzie w wyglad nie mowie :mrgreen:

W ciągu moich 3-4 tys też nic nie było do zrobienia ;) Pamietam to dobrze, bo nie przerejestrowałem auta żeby zobaczyć czy nie będę musiał sprzedawać :P Wszystko było OK tylko tak teraz ostatnio się coś zaczęło...

Opublikowano

wow, to jezdzisz rzeczywiscie malo :) ja swoja kupilem 25 kwietnia a juz zrobilem prawie 1,5k km :) ale auto jest w super stanie, jedynie sprzeglo bierze za wysoko i trzeba byc na prawde delikatnym, zeby nie szarpnelo oraz kilka czesci w tylnym zawieszeniu pozostalo do wymiany. poza tym lac (bardzo duzo :D ) i jezdzic :)

Opublikowano

we wszystkich 2.6 ze sprzeglem trzeba delikatnie ;) nie raaz mi zgaslo jak chcialem ruszyc dosc szybko... a moze po prostu do opla sie za bardzo przyzwyczailem :P

Opublikowano

wow, to jezdzisz rzeczywiscie malo :) ja swoja kupilem 25 kwietnia a juz zrobilem prawie 1,5k km :) ale auto jest w super stanie, jedynie sprzeglo bierze za wysoko i trzeba byc na prawde delikatnym, zeby nie szarpnelo oraz kilka czesci w tylnym zawieszeniu pozostalo do wymiany. poza tym lac (bardzo duzo :D ) i jezdzic :)

No tak sobie ;) Ale w sumie zaczalem jezdzic dopiero po 20 lutym ( jak dostalem prawko ) :mrgreen:

Opublikowano

to ze czasem cos ci padnie to normalne przy 10 letnim aucie :) Ty byś pewnie chciał jeździć i w nic nie inwestowac? :) Tak sie nie da niestety. Jazda audi troche kosztuje ale za to jaka przyjemność :D

Opublikowano
  • Autor
to ze czasem cos ci padnie to normalne przy 10 letnim aucie :) Tak sie nie da niestety. Jazda audi troche kosztuje ale za to jaka przyjemność :D

Dzięki za pocieszenie :D

Ty byś pewnie chciał jeździć i w nic nie inwestowac? :)

Nie do końca tak ;) Rozumiem, że w auto trzeba inwestować, ale tak teraz jakoś mi się sporo tego na raz zebrało i zastanawiałem się czy to normalne :)

A mam pytanie skierowane do Ciebie... Wiem, że masz lekko dłubniętą swoją niunię (napisz ile KM i Nm ma dokładnie) i czy w Twoim przypadku nie boisz się, że silnik padnie zbyt wcześnie ? :) Masz wymienione bebechy w silniku czy jeździsz na serii ?

Opublikowano

A mam pytanie skierowane do Ciebie... Wiem, że masz lekko dłubniętą swoją niunię (napisz ile KM i Nm ma dokładnie) i czy w Twoim przypadku nie boisz się, że silnik padnie zbyt wcześnie ? :) Masz wymienione bebechy w silniku czy jeździsz na serii ?

:arrow: http://www.vtg.pl/a4krys.html :wink:

Opublikowano

Bebechy są seryjne. U mnie ostatnio mialem dwie awarie w krotkim czasie. Raz padl mi napinacz paska - efekt tego taki ze nie mialem ladowania, wspomagania i chlodzenia. Koszt ok 500zł bo wymieniłem też rolkę od klimy. Za kilka dni padł moduł zapłonowy (to co u ciebie :)) i kolejne 500zł. Teraz piszcza mi hamulce wiec tez sie zanosi na mały wydatek. A jesli chodzi o obawy związane z żywotnością silnika, to auto w tej chwili ma przejechane 150k km i z moją jazdą zrobi spokojnie drugie tyle :) Ja sam, jak i poprzedni właściciel bardzo dbam o auto. Olej zmieniam co 7-8 tys. Nie pałuję na zimnym, nie gasze kiedy turbo jest czerwone :) Nie jeżdzę szybko - na trasie 100-120 to max. Ogólnie nie ma co narzekać. Wiadomo że w tym wieku auto musi mieć jakieś usterki. :( Ale póki co nie zamieniłbym na żadne inne :) Dodam jeszcze że auto służy mi jako drugie, bo do ganiania na codzen po mieście mam fieste 1.3 :D

A co do osiągów to ostatnio zmierzone na hamowni wykazały: 223KM i 196Nm. Z tymi 340Nm które są na stronie VTG ktoś przesadził, bo to auto nigdy tyle nie miało :) Jak więc widać silnik cały czas trzyma swoje parametry, mimo że jeździ już 5 lat na tej modyfikacji :lol:

Opublikowano
A co do osiągów to ostatnio zmierzone na hamowni wykazały: 223KM i 196Nm.

Co tak mało tych Nm skoro seria ma 210Nm ??

Opublikowano
  • Autor

:arrow: http://www.vtg.pl/a4krys.html :wink:

Hugo, dzięki ;) Pytałem bo jakiś czas temu strona VTG nie działała ;)

Jednym słowem użytkowanie auta takie samo jak u mnie tyle tylko, że ja nie mam dwóch aut i ganiam swoją A4 na codzień :(

Opublikowano
Co tak mało tych Nm skoro seria ma 210Nm ??

GS powiedzial ze to kwestia podkrecenia 0,1 bara

Opublikowano

a dla mnie to coś masz skopsane z Nm. masz większą turbine od serii która np. u mnie po samym programie w vtg daje 327Nm wg.ich hamowni i 295Nm wh hamowni Dyno przenośnej. Nie jestem pewien ale nie wydaje mi się, żeby charakterystyka pracy samej turbiny ucinała Ci aż 60Nm.

Na jakim ciśnieniu doładowania jeździsz?? i czy masz MBC czu jeździsz na N75??

Opublikowano
  • Autor

Kunio, poziek, a ile kosztuje wogóle program w VTG ? Bo na ich stronie są tylko dieselki :( Bo rozumiem po doświadczeniu z różnymi Audi, że to chyba najlepsza firma do modyfikacji 1.8T ;)

Opublikowano
Kunio, poziek, a ile kosztuje wogóle program w VTG ? Bo na ich stronie są tylko dieselki :( Bo rozumiem po doświadczeniu z różnymi Audi, że to chyba najlepsza firma do modyfikacji 1.8T ;)

Teraz jest promocja wiosenna i chipek kosztuje 1700zł :wink:

Opublikowano
  • Autor

Hugo, miałem blokowanego pop-up'a stąd niewiedza bag.gif

Opublikowano
a dla mnie to coś masz skopsane z Nm. masz większą turbine od serii która np. u mnie po samym programie w vtg daje 327Nm wg.ich hamowni i 295Nm wh hamowni Dyno przenośnej. Nie jestem pewien ale nie wydaje mi się, żeby charakterystyka pracy samej turbiny ucinała Ci aż 60Nm.

Na jakim ciśnieniu doładowania jeździsz?? i czy masz MBC czu jeździsz na N75??

cisnienie w hamowni pokazało 1.1bara. Bardzo możliwe że hamownia VTG przekłamuje bo słyszałem kilka takich opini :)

Opublikowano

Kunio to powiem Ci tylko tyle: SZOK :shock: :shock: :shock:

moja K03 pompuje 1.1 w peaku i 0.9 stale

a twoja jest i tak większa

KM się zgadzają, Nm nie.

Hugo kumpel do A3 1.8T płacił 1400 bez FV

Opublikowano
.

Hugo kumpel do A3 1.8T płacił 1400 bez FV

Zgadza sie , bo 1400 to cena netto :wink: