Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Wymiana żarówki postojowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Skończyła "żywot" żarówka postojowa prawa.

W serwisie jak dzwoniłem to powiedzieli , że 80 zł. i trzeba ponoć demontować reflektor...

Pytanie: czy to prawda ? Ewentualnie jak zdemontować reflektor - może ktoś podpowie ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_jak_zdemontowac_lampy_przednie-t25856.0.html

U mnie wymienialismy zarniki bez wyciągania lamp :gwizdanie:

od strony pasażera demontujesz filtr powietrza 3 minuty roboty i masz już dostęp

od strony kierowcy odkrecasz zbirniczek z płynem od wspomagania ( z tego co pamietam ) odchylasz i tez masz dostęp :gwizdanie:

Opublikowano

Zaraz zaraz, co jest grane :mysli:, odpisałem na ten wątek, później wylądował w koszu, teraz z kosza wrócił ale już bez mojej odpowiedzi, kto mnie cenzuruje? :foch:

Opublikowano
  • Autor

Zdemontowałem obudowę filtra powietrza (reflektor od strony pasażera) oraz dekielek ze sprężyną ale nadal dostęp do żarówki postojowej jest fatalny .

[br]Dopisany: 16 Styczeń 2009, 21:33_________________________________________________Niestety wczoraj sie poddałem i podjechałem do serwisu bez autoryzacji , który się zajmuje Audi no i panowie też się poddali bo jak stwierdzili do takiej wymiany potrzeba "odpowiedniego dnia".......

Ręce opadają. :wallbash:

Opublikowano

Robicie z igły widły :kox: :kox: :kox:

Widac ciulaty ten serwis skoro nie radzą sobie z żarówką.

To cuż to oni musza mieć za dzień żeby sprzęgło wymienić :)

A może oni tylko liczniki cofają :evil:

Opublikowano

Długie wąskie szczypce płaski śrubokręt,trochę cierpliwości i żaróweczka wymieniona bez żadnego zciągania reflektora:good:

Opublikowano
  • Autor

Też uważam ,że jest to śmieszne - widać tylko "kasowe" naprawy ich interesują... Co ciekawe trochę kasy już u nich zostawiłem i robię regularnie przeglądy, więc stały klient jestem.

Jeszcze jedno podejście zrobię choćby po to żeby udowodnić , że jednak laik też sobie poradzi.

Dzięki za wsparcie.

Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

Masz racje Cuber, bez odkrecania lamp wymienisz postojowki oraz xenony (zarniki).

Tu masz fotostory:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t39895.0.html;highlight=wymiana+ori+na+6000

Opublikowano

a w b6 tez da rade czy serwis

Opublikowano

W b6 spokojnie też da rade wymienić.

Opublikowano

no to niebawem podejde do tematu

Opublikowano
  • Autor

Uff...

Rzeczywiście Wasze porady pomogły.Dziś wreszcie wymieniłem - sam - tę nieszczęsną żarówkę.

Rada dla wszystkich , którzy też będą walczyć - zdecydowanie trzeba posiadać długie szczypce tzw. "długonose" najlepiej zakrzywione na końcu - podobno używają takich elektrycy.Ja po prostu kupiłem je w sklepie płacąc niecałe 14 zł.

Precz z pseudo serwisami samochodowymi !

Opublikowano

Nie wiem jak w B7, ale w B6 to bajeczka.

Tyle się pisze, że to straszne, bo trzeba reflektor odkręca, a jeszcze inni piszą, że można sie bez tego obejśc.

Zdjęcie reflektora to zaledwie odkręcenie 2 śrubek na pasie przednim i popuszczenie 2, które trzymają reflektor od dołu.

Potrzebny tylko jeden kluczyk (torx) i przedłużka. Cała operacja to zaledwie kilka minut :gwizdanie:

Opublikowano

czyli nie tak strasznie jak mówia ja tez słyszałem ze czeba demontowac lampe i ustawiac puzniej a tu prosze

pewnie bedze pisac w trakcie roboty bo jestem lewy

• 1 rok później...
Opublikowano

A jak tą postojówkę wyciągnąc z tego reflektora bo nie chcę połamać, trzeba ją jakos przekręcic czy tylko wyciągnąć bo mocno siedzi.

Opublikowano

Musisz z czuciem ale pewnie wyszarpnac za kabelki (jak masz DRL to je tez najlepiej wyciagnij, bedzie lepszy dostep do postojowki), jak masz dlugie paluchy i szczuple rece to moze zdolasz chwycic za oprawke, w ktorej siedzi zarowka, wtedy jest o wiele prosciej. Oprawka nie jest wkrecana tylko na scisk wsadzona.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podobny problem, Audi A4 B6 avant, tylne postojowe. wymiana. Jestem ciemna masa i zielonego pojęcia nie mam jak się do tego zabrać.

Opublikowano

Podobny problem, Audi A4 B6 avant, tylne postojowe. wymiana. Jestem ciemna masa i zielonego pojęcia nie mam jak się do tego zabrać.

jeśli uzył byś opcji szukaj :szukaj: to byś znalazł odpowiedź :gwizdanie:

Opublikowano

Wyjąć postojówkę z lampy nie jest łatwo ale da się , siedzi ona na wcisk . Ja podważałem lekko na boki śrubokrętem i jednocześnie szarpałem i wyszła.

Opublikowano

Ja nie ściągałem lampy do wymiany żarówki postojowej.