Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B8 brak komunikacji z ECU silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem po przekladce skrzyni Multitronic na manual A4 B8 2009r 2.0 tdi 143ps CAGA  czujnik sprzegla jaki czujnik wstecznego zostaly podlaczone wedlug schematow. W obecnej chwili nie moge uruchomic silnika poniewaz na liczniku jest informacja aby uruchomic silnik nalezy przestawic dzwignie na P lub N, dodatkowo nie moge sie polaczyc przez vcds-a z silnikiem z innymi urzadzeniami lacze sie bez problemu. Jak polacze sie z 03 ABS, 09 cent elect, 17 instruments, 19 can gateway wyrzuca bledy 01314 braku komunikacji z silnikiem i 01315 brak komunikacji z skrzynia biegow.  Po wcisnieciu sprzegla rozrusznik kreci, swiatla stopu swieca gdy pedal hamulca nie jest wcisniety , kluczyka nie mozna wyciagnac ze stacyjki zeby wylaczyc zaplon trzeba 2 razy przycisnac kluczyk. Bylbym bardzo wdzieczny za jaka kolwiek podpowiedz

a4 b8 czujnik sprzegla.png

a4 b8 czujnik wstecznego.jpg

Opublikowano

Komunikacja z Ecu naprawiona  uszkodzony zostal jeden z kabli can. Teraz auto odpala lecz nadal na liczniku pojawiaja sie komunikaty zeby przestawic dzwignie biegow na P lub N. Zzeby wyciagnac kluczy ze stacyjki musialem zrobic mostek na wtyczce 4 pinowej ktora byla podlaczona do lewarka od multitronica. Probowalem VCDSem zmienic kodowanie silnika ale w security Access jak wpisze kod z podpowiedzi wywala controller refused to send a seed! Error 7f service not supportu in active session  a jak wyjde w coding i zmienie w byte 04 na transmission manual klikne Do it! to wywala coding rejected Error 31 request out of range. Kolega mowi zeby teraz zalatwic wsad od 2.0 tdi CAGA  manual i wgrac go.

Stad tez prosba o wsad ecu silnika 2.0 tdi Caga manual

Opublikowano

Wydaje mi sie ze powinien przyjac kodowanie ,robicie to na wylaczonym silniku ?

ECU jesli to EDC17 to nie da sie tak poprostu kopiowac i wgrywac zawartosci pomiedzy sterownikami.

Opublikowano
Wydaje mi sie ze powinien przyjac kodowanie ,robicie to na wylaczonym silniku ?

ECU jesli to EDC17 to nie da sie tak poprostu kopiowac i wgrywac zawartosci pomiedzy sterownikami.

Wszystko się da wgrać nawet rozkład jazdy autobusu. Ale czy ster po tym odpali to inna kwestia. Do edc17 potrzebujesz lepszego sprzętu i trzeba rozkleić sterownik po obd nie da rady tak prosto ruszyc tricore.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
58 minut temu, ziomal-84 napisał:

Wszystko się da wgrać nawet rozkład jazdy autobusu. Ale czy ster po tym odpali to inna kwestia. Do edc17 potrzebujesz lepszego sprzętu i trzeba rozkleić sterownik po obd nie da rady tak prosto ruszyc tricore.

To jaki wogole bylby sens wgrywania czegos po czym auto nawet nie odpali .. ?

Wlasnie o to chodzi ze nawet jak odczytasz pelna zawartosc i zaladujesz ja do innego ECU to auto i tak nie odpali ,i tyle chcialem autorowi watku podpowiedziec.

Opublikowano

Mylisz sie. Edc17 można kopiować klonować itd.

Opublikowano
9 minut temu, ziomal-84 napisał:

Mylisz sie. Edc17 można kopiować klonować itd.

Ja o czym innym ,Ty o czym innym ...