Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Światła cofania świecał się cały czas PILNE !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o szybka diagnostykę gdyż świecą się cały czas światła cofania.
Myślę że czujnik  w skrzyni biegów?
P.S Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów .?

Opublikowano

Najlepiej z kanału albo podnośnika wypiąć wtyczkę z czujnika i zobaczyć czy światła gasną i zapalają się. Czujnik to nic innego jak styk więc zawsze do wypiętej wtyczki można włożyć coś metalowego i go zmostkować symulując wbity bieg wsteczny.

Co do oleju w skrzyni to z lewej (kierowcy) strony jest korek na klucz imbusowy po którego odkręceniu powinien pojawić się delikatny ślad oleju - oznacza to ze poziom jest prawidłowy.

AXWqR8v+ksuVAAAAAElFTkSuQmCC

Opublikowano

Jaki olej dolać ( wymienić?) do b6 AVF?

Opublikowano

Oleju e skrzyni nie ruszaj jesli nic sie nie dzieje.
Światła sie świeca bo padł ci czujnik wstecznego. W manualu jest skręcamy na boku skrzyni po stronie pasazera.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, ciesie2b napisał:

Jaki olej dolać ( wymienić?) do b6 AVF?

Jakie masz oznaczenie skrzyni? (masz to na wlepce z vin-em po prawej stronie w wierszu gdzie jest oznaczenie silnika)

Ogólnie olej albo oryginał ale jest drogi albo FUCHSA bo właśnie tym olejem były zalewane skrzynie.

Ja jak wymieniałem u siebie skrzynie z GBA na HCK to wlewałem jeśli się nie mylę to Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W80 i wszystko ładnie śmiga.

Tak jak pisał kolega powyżej jeśli poziom oleju jest prawidłowy to nie ruszaj oleju w skrzyni.

Czemu chcesz wymieniać olej? Dzieje się coś ze skrzynią?

Dzisiaj może uda mi się zrobić ci zdjęcia gdzie jest korek kontrolny i gdzie czujnik wstecznego na mojej starej zdemontowanej skrzyni.

Opublikowano

Nie znam jakich parametrów olej zalewa aso ale korzystniejszy wydaje się 75W90

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Fuchs TITAN SINTOFLUID 75W80 to ten sam olej co oryginał OOOO mówie tu o skrzyniach o oznaczeniu GBA, HCF, HCK co do innych oznaczeń do to potwierdzenia. Te co wymieniłem to jestem pewien na 100%.

Jak kto woli 1l w aso to koszt ok 120 zł a 1 litr Fuchsa to jeśli dobrze pamiętam 42zł. Na całą wymianę lub świerze zalanie potrzba 3 butelki i zostaje mała rezerwa.

Jeśli chodzi o czujnik wstecznego to jest on wkręcany nie pamiętam jaki rozmiar klucza ale myślę że ok 27-30

Co do zdjęć które obiecałem - robione na skrzyni GBA:

widok na skrzynię od góry:

5osc6vwo.jpg

lokalizacja czujnika wstecznego:

kpo25whc.jpg

4e7feuq6.jpg

Korek do sprawdzenia poziomu oleju:

pykjaikh.jpg

m59cuhlf.jpg