dawowoz Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Mam problem z odmą w mojej Audi A4 B5 1.9 TDI 96r silnik: AFN. Leci olej sprzed tego grzybka, a mianowicie przy łączeniu rury, która idzie od silnika do tej odmy. Na początku myślałem, że będzie winien właśnie ten wąż - wymieniłem go, ale problem nie ustąpił. Zauważyłem, że odma, tzn jej mocowanie, które idzie do pokrywy zaworów jest luźne i ten grzybek rusza się - to przez to mi leci olej stamtąd? Jak będzie wyglądała wymiana? Trzeba będzie wymienić całą pokrywę zaworów w związku z tym, że jest pęknięte mocowanie odmy? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez dawowoz
GOLI Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Pokrywy nie musisz wymieniać, wymiany wymaga tylko gumka w którą wsadza się odmę/separator
dawowoz Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2017 A mógłbyś mi powiedzieć gdzie mogę znaleźć samą gumkę? Szukam i nic.
OLIVER Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 spróbuj w ASO koszt około 30 zł o ile Ci tam cieknie
GOLI Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 http://allegro.pl/odma-oleju-audi-80-a4-b5-a6-c4-c5-passat-1-9-tdi-i6918170292.html
Dudasz666 Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Ja miałem problem z separatorem oleju. Lało mi strasznie w turbinę. Do tego wywalało olej spod separatora. Zdemontowałem wszystkie rury dolot + separator. Separator kupiłem nowy (zamiennik toprana) niestety bez gumy, z której mi ciekło. Wyczyścilem wszystkie rury, łączenia oraz pokrywę zaworów i zamontowałem wszystko z powrotem i modliłem się, żeby nie ciekło z tej gumy znowu. Przejechałem około 100 km i jeszcze wszystko suche, ładne i czyste. ? Niestety nie zrobiłem zdjęć po zamontowaniu... Jak tylko zrobię to wstawię. PS. Nie ruszałem rury z separatora do bloku bo nie wiedziałem czy i jaka uszczelka tam idzie więc nie chciałem ryzykować. Dorzucam zdjęcia PO. ? Niestety po ciemku. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Dudasz666 Dodatkowe zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi