Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaż Kata 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po sprawdzeniu kata i sond lambda Vag wskazuje mi błąd kata. Muszę go wymienić. Mam prośbę do osób, które kiedyś wymieniały. Jakieś spostrzeżenia? Na jednym z filmów na yt widziałem, że nie obejdzie sie bez demontażu obudowy filtra powietrza (to od góry). Pytanie, czy od kanału coś trzeba robić?

Jeśli ktoś z was kiedyś wymieniał to jestem otwarty na wskazówki.

Opublikowano

Z kanału jest wygodniej i lepszy dostęp do 2 śrubek i tak samo trzeba wyciągać puchę filtra 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info otis. Zastanawiam się czy się w to bawić, czy oddać do mechanika. Nie chce tylko, zeby mnie naciagali na roboczogodziny. Wiadomo duży zależy czy śruby odkręcą się ok, ale ile demontaż i montaż może zająć "Pi x Oko" ?

Opublikowano

Ja wyciągałem kata bez kanału  tzn. musi byc auto max podniesione do góry na lewarku z jednej i drugiej strony podstawione jakieś w miare wysokie "kobyłki" co by Ci na głowe nie spadł i żebyś dał radę się wczołgać pod auto  . Od dołu przy turbo masz nakrętkę potrzebna jest przedłużka dostęp średni, od góry odkręcałem płasko oczkową 17tką chyba . Mało prawdopodobne żeby się odkręciły śruby od połączenia kata z rurą kolektorwą ( są trochę zapieczone i dostęp nie bardzo ) więc dobrze jest rozłączyć rurę poprzez rozkręcenie łącznika pod autem i wyjąć kata z rurą a później rozkręcić kat i rurę . Trzeba pamiętać też o odłączeniu sond lambda ta z tyłu idzie w wiązce za silnikiem  ja po omacku od dołu odcinałem opaski bo był kabel z sondą zapięty do wiązki kabli.  Przy składaniu trzeba pamiętać o nowych uszczelkach metalowych przed i za kat . najlepiej nowe nakrętki, pasta do łącznika rur pod autem. 

Opublikowano
  • Autor

Mario wielkie dzięki za kompleksową odpowiedź, mam nadzieje, że mi i innym pomoże ;)

Opublikowano

Bez kanału ja bym się za to nie brał, po co się męczyć :D

Tak jak masz wyżej napisane - daruj sobie mękę z odkręcaniem katalizatora od dalszej części wydechu, bo tamte 3 śruby są na 99% zapieczone, zardzewiałe i będziesz musiał je rozcinać. Wyjmuj puszkę filtra (przecież to chwila...), z kanału rozłącz wydech na opasce i wyciągaj do góry z całością kat+rura. Nakrętki przy turbo powinny ładnie się odkręcić. Do montażu tak samo, skręć przed włożeniem katalizator z rurą. 

PS
Nie lepiej od razu pozbyć się katalizatora i założyć downpipe? :D

Opublikowano

No powiem szczerze że trochę się naje...łem :( tym bardziej że robiłem to 2x bo jakiś matoł z olx sprzedał mi DP który miał pasować a nie pasował !!! i po złożeniu wszystkiego, okręceniu bandażem itd. dotykał :kwasny:  wahacza i nie pasowało to mocowanie rury kolektorwej :( ma szczęscie że daleko mieszka odemnie bo bym mu łeb rozwalił tym DP  i tak go kiedyś dojadę bo wisi mi 160zł :angry:. Tak się wqw...łem że w tych nerwach wywaliłem środek kata i mam pusty :) z tego wszystkiego przy okazji wymieniłem z kumplem łącznik elestyczny :)  musieliśmy zrobić   taki przymiar żeby się nie przestawiła rura bo auto stało w garazu w Gliwicach a robiłem to u niego w Mysłowicach. Połączenie giętkie powinno się wymieniać na aucie . 

kilka fotek ;

na dole jeszcze fotki tego nieszczęsnego DP , może go wystawię na olx:) napiszę że jest do przerobienia, ktoś ma warunki i może go lekko spróbuje na gorąco dogiąć :) 

1.jpg

3.jpg

2.jpg

4.jpg

7.jpg

6.jpg

dp2.jpg

dp3.jpg

Edytowane przez Mariox37

Opublikowano
Dnia 20.08.2017 o 13:01, rafalinsky1906 napisał:

Witam,

po sprawdzeniu kata i sond lambda Vag wskazuje mi błąd kata. Muszę go wymienić. Mam prośbę do osób, które kiedyś wymieniały. Jakieś spostrzeżenia? Na jednym z filmów na yt widziałem, że nie obejdzie sie bez demontażu obudowy filtra powietrza (to od góry). Pytanie, czy od kanału coś trzeba robić?

Jeśli ktoś z was kiedyś wymieniał to jestem otwarty na wskazówki.

W jaki sposób sprawdzałeś kata bo mi się wydaje ze u mnie tez coś z katem się dzieje

Opublikowano
  • Autor
Dnia 28.08.2017 o 23:19, kacperbdg napisał:

W jaki sposób sprawdzałeś kata bo mi się wydaje ze u mnie tez coś z katem się dzieje

Cześć. Tutaj jest mój temat:

Mi pomogli i zrobiłem tak jak pisze. Sondy sprawdzone OK, katalizator notOK.