Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Autor 22 minuty temu, piotrsob1 napisał: Albo rezaj jakieś klapki na sprężynkach w końcówkach rur wydechowych , które samoczynnie się będą otwierały jak zwiększysz obciążenie silnika Haha ;D a gdzie ten katalizator wsadzic? Za turbo od razu czy jak? Bo teraz mam dpf tylko pusty ;D I jeszcze jaki katalizator
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Trzeba by go wspawać zaraz za puszką DPF-a i plecionką , żeby dobrze działał powinien być blisko silnika Albo zamiast puchy DPF-a , tylko że chyba użytkujesz auto w Belgii, więc pierwsza opcja bezpieczniejsza pod względem przeglądów. A jeżeli chodzi o typ to szukaj od AVF-a lub AWX-a, są najbardziej zbliżone wydajnością do potrzeb Twojego silnika Tylko nie kupuj jakiegoś zatkanego , struktura plastra miodu musi być dobrze widoczna , a najbardziej prawidłowy kolor to beżowy, wszystkie czarne sobie odpuść Edytowane 26 Sierpnia 20178 l przez piotrsob1
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l A tak w ogóle że zapytam, co było przyczyną usunięcia DPF-a, sprawiał jakieś problemy ? ?
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Autor 12 minut temu, piotrsob1 napisał: A tak w ogóle że zapytam, co było przyczyną usunięcia DPF-a, sprawiał jakieś problemy ? ? Tak jezdzilem na ciaglym wypalaniu cichym, lopatki turbiny przed dpf byly az pomaranczowe tskie przegrzane. Piotrze kupie dpf i pojade do aso aby wgrali serie soft chyba jest taka mozliwosc? Nie chce juz sie bawic w kombinacje zrobie tak jak powinno byc i tyle ? Edytowane 26 Sierpnia 20178 l przez Damian320d
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l No zależy jak wygląda sprawa osprzętu obsługującego pracę DPF-a, mam na myśli trzy szt . czujników temperatury, czujnik różnicowy ciśnienia i sondę lambda . Jeżeli zostały w aucie i nikt ich nie uszkodził w czasie jego usuwania to jego przywrócenie powinno się udać bez problemów. Gorzej jak będziesz musiał je z powrotem dokupić , nowy czujni temp. spalin to koszt ok. 600 PLN Moja ma przelatane prawie 180 kkm i wirusa, cegła średnio wypala się co 250-280 km , jak u Ciebie wypalała się non stop to chyba mu ździebko kilometrów na szafie brakuje Nagraj filmik jak wygląda zadymienie za autem prazy mocnym butowaniu ( zrób go z auta jadącego za tobą ) , bo jak dymi na czarno mocno to najpierw by trzeba się zająć silnikiem , może pompkami, bo nowy DPF też może mieć problem z przerobieniem dużych ilości sadzy A pomarańczowe łopatki gorącej części turbiny to właściwy kolor , tam temperatura dochodzi do 800 st. C , po wirusie nawet z 50 więcej Tylko jak jeździsz po dziadkowemu to tam będzie czarno ... Edytowane 26 Sierpnia 20178 l przez piotrsob1
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Autor 7 minut temu, piotrsob1 napisał: No zależy jak wygląda sprawa osprzętu obsługującego pracę DPF-a, mam na myśli trzy szt . czujników temperatury, czujnik różnicowy ciśnienia i sondę lambda . Jeżeli zostały w aucie i nikt ich nie uszkodził w czasie jego usuwania to jego przywrócenie powinno się udać bez problemów. Gorzej jak będziesz musiał je z powrotem dokupić , nowy czujni temp. spalin to koszt ok. 600 PLN Moja ma przelatane prawie 180 kkm i wirusa, cegła średnio wypala się co 250-280 km , jak u Ciebie wypalała się non stop to chyba mu ździebko kilometrów na szafie brakuje Nagraj filmik jak wygląda zadymienie za autem prazy mocnym butowaniu ( zrób go z auta jadącego za tobą ) , bo jak dymi na czarno mocno to najpierw by trzeba się zająć silnikiem , może pompkami, bo nowy DPF też może mieć problem z przerobieniem dużych ilości sadzy A pomarańczowe łopatki gorącej części turbiny to właściwy kolor , tam temperatura dochodzi do 800 st. C , po wirusie nawet z 50 więcej Tylko jak jeździsz po dziadkowemu to tam będzie czarno ... Zrobie taki krotki test powiem zeby kobieta nagrala jak daje mu w palnik za godzine dwie wracam bo z drugim autem nie mam takiej mozliwosci
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Autor Udalo sie nagrac takie cos, niby nie widac nic ale na postoju jak mu dam w tube na 4k obrotow wykonujac twoj test oczywiscie to lekka mgielka czarna
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Wydaje mi się że nowy DPF bez problemów sobie poradzi, pod warunkiem że wszystko da się przywrócić do stanu fabrycznego.
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l Damian320d Czy próbowałeś odpiąć EGR mimo że jest wywalony programowo ? Zmagam się z tym samym problemem i wygląda na to że mam niemal to samo co ty a w moim też kiedyś było BPW. Tylko że u mnie po odpięciu EGR dymienia nie ma wogóle.
Opublikowano 26 Sierpnia 20178 l znam masę aut bez DPF'u w tym dwa BPW i tylko niektóre mają podobny problem (zazwyczaj odpalanie, niskie temp), Skoro powodem jest różnica ciśnień to powinna być 100% powtarzalność, może jednak coś innego jest przyczyną ? tak filozofuje..
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Mam ten sam problem w BPW. Parę dni temu mechanik wywalił mi DPF i od tamtej pory też mi tak dymi. Dziś postaram się zrobić ten test ciśnień. W tygodniu też będę u tego samego mechanika by sprawdził co może być przyczyną. Jak coś będę wiedział to tutaj napiszę.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Autor 9 godzin temu, BartoszBB napisał: Damian320d Czy próbowałeś odpiąć EGR mimo że jest wywalony programowo ? Zmagam się z tym samym problemem i wygląda na to że mam niemal to samo co ty a w moim też kiedyś było BPW. Tylko że u mnie po odpięciu EGR dymienia nie ma wogóle. Egr jest non stop odpiety, przy podlaczeniu nic nie daje chyba ze to tez ma byc odpiete? Patrz zdjecie https://zapodaj.net/0407e32c18459.png.html
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Autor 27 minut temu, Kornel1989 napisał: Mam ten sam problem w BPW. Parę dni temu mechanik wywalił mi DPF i od tamtej pory też mi tak dymi. Dziś postaram się zrobić ten test ciśnień. W tygodniu też będę u tego samego mechanika by sprawdził co może być przyczyną. Jak coś będę wiedział to tutaj napiszę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Oki odzywaj sie od razu co i jak
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Autor 12 godzin temu, piotrsob1 napisał: Wydaje mi się że nowy DPF bez problemów sobie poradzi, pod warunkiem że wszystko da się przywrócić do stanu fabrycznego. Mysle ze w aso poradza sobie z wgranien orginalnego softu 8 godzin temu, marcin4x4 napisał: znam masę aut bez DPF'u w tym dwa BPW i tylko niektóre mają podobny problem (zazwyczaj odpalanie, niskie temp), Skoro powodem jest różnica ciśnień to powinna być 100% powtarzalność, może jednak coś innego jest przyczyną ? tak filozofuje.. Tak dla mnie to tez dziwne, bedziemy patrzec co dalej
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l 15 godzin temu, BartoszBB napisał: Damian320d Czy próbowałeś odpiąć EGR mimo że jest wywalony programowo ? Zmagam się z tym samym problemem i wygląda na to że mam niemal to samo co ty a w moim też kiedyś było BPW. Tylko że u mnie po odpięciu EGR dymienia nie ma wogóle. A program sterujący silnikiem profesjonalnie ogarnięty pod aktualne graty ? Jak po odpięciu EGR-a dymienie ustaje to ewidentnie za duży stopień recyrkulacji spalin i motorówce tlenu brakuje 14 godzin temu, marcin4x4 napisał: znam masę aut bez DPF'u w tym dwa BPW i tylko niektóre mają podobny problem (zazwyczaj odpalanie, niskie temp), Skoro powodem jest różnica ciśnień to powinna być 100% powtarzalność, może jednak coś innego jest przyczyną ? tak filozofuje.. No założyciel tematu ma auto w Q z dwoma tłumokami które rozdzielając między siebie strumień spalin stawiają łącznie bardzo mały opór spalinom , niewiele podnosząc ciśnienie w wydechu na wolnych obrotach . W pojedynczym wydechu ciśnienie jest większe i problem pewnie rzadziej występuje. Poza tym na występowanie zjawiska wpływ ma także stopień odpowietrzenia skrzyni korbowej silnika ( ciśnienie tam panujące ), właściwości oleju , być może i stopień zużycia uszczelnień i łożysk w turbosprężarce . Tak że czynników od których uzależnione jest występowanie zjawiska jest kilka . Wcale to nie znaczy że po wymianie turba na nowe problemu nie będzie, poza tym puki co, to do turbiny kolegi nie ma się co przyczepiać, patrząc na filmiki i analizując opis to radzi sobie dobrze i problemów nie sprawia Ale generalnie po zachowaniu zasady wyższych ciśnień w turbosprężarce niż w komorze korbowej silnika problem znika i nie trzeba się mocno gimnastykować by mu zaradzić Edytowane 27 Sierpnia 20178 l przez piotrsob1
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l 6 godzin temu, Damian320d napisał: Egr jest non stop odpiety, przy podlaczeniu nic nie daje chyba ze to tez ma byc odpiete? Patrz zdjecie https://zapodaj.net/0407e32c18459.png.html Puki co na tym zdjęciu to EGR i zaznaczona czarnym kolorem klapo- przepustnica są normalnie podpięte 6 godzin temu, Kornel1989 napisał: Mam ten sam problem w BPW. Parę dni temu mechanik wywalił mi DPF i od tamtej pory też mi tak dymi. Dziś postaram się zrobić ten test ciśnień. W tygodniu też będę u tego samego mechanika by sprawdził co może być przyczyną. Jak coś będę wiedział to tutaj napiszę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Zwróć dokładnie uwagę na objawy, czy są identyczne jak u kolegi Damian320d, u niego dymienie pojawia się po pewnym czasie pracy na wolnych obrotach, potrzebnym by olej przedostał się do części gorącej turbiny, bezpośrednio po zdjęciu obciążenia i zejściu silnika z obrotów dymienia nie ma bo tylko w czasie pracy na wolnych obrotach olej się przez uszczelnienia przedostaje ze względu na nie zachowaną wcześniej wspomnianą zależność ciśnień
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Autor 31 minut temu, piotrsob1 napisał: Puki co na tym zdjęciu to EGR i zaznaczona czarnym kolorem klapo- przepustnica są normalnie podpięte Zwróć dokładnie uwagę na objawy, czy są identyczne jak u kolegi Damian320d, u niego dymienie pojawia się po pewnym czasie pracy na wolnych obrotach, potrzebnym by olej przedostał się do części gorącej turbiny, bezpośrednio po zdjęciu obciążenia i zejściu silnika z obrotów dymienia nie ma bo tylko w czasie pracy na wolnych obrotach olej się przez uszczelnienia przedostaje ze względu na nie zachowaną wcześniej wspomnianą zależność ciśnień To jest zdjecie z internetu mordko, u mnie ten z boku od strony filtra powietrza jest odpiety a tamto cos od stony podszybia podpiete Edytowane 27 Sierpnia 20178 l przez Damian320d
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l W dniu 27.08.2017 o 15:57, Damian320d napisał: To jest zdjecie z internetu mordko, u mnie ten z boku od strony filtra powietrza jest odpiety a tamto cos od stony podszybia podpiete Zamiast się lenić nie było tak od razu ? Na przyszłość to pisz konkretnie, bo głupio jest jak co innego się czyta a co innego widzi a ktoś mniej obeznany to już z nic nie pojmie Edytowane 15 Września 20178 l przez piotrsob1
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Autor Oj juz nie czepiaj sie bo znajde cie i podmienie osprzet z twojej bpw i zobacxymy Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 27 Sierpnia 20178 l Dobra już spoko, nie lubię po prostu pisać z roztargnionymi albo leniwymi , co to żal im czasu albo się nie chce by dokładnie problemu naświetlić Konkretny opis , filmiki , zdjęcia , czasem logi dopiero dają szanse by coś konkretnego można było powiedzieć o problemie A takie mało konkretne opisy to psu na budę , albo jak z kotami nocy , wszystkie są czarne i można tylko ze szklanej kuli powróżyć Edytowane 27 Sierpnia 20178 l przez piotrsob1