Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dymienie po wycięciu DPF lub regeneracji turbiny w A4 B7 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piotrek, a jakby na próbę zaślepić egr. Pamiętasz moje problemy z dpfem. Wyciągałam egr kilka razy i zawsze zasyfiony był.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
Piotrek, a jakby na próbę zaślepić egr. Pamiętasz moje problemy z dpfem. Wyciągałam egr kilka razy i zawsze zasyfiony był.

Ja juz zaslepialem dokladnie 3 dni temu, nic nie pomogło :(

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, marcin4x4 napisał:

Koleś nie ma katalizatora, EGR prawdopodobnie niesprawny a Ty mu każesz montować DPF ?

Warstwa katalityczna była inegralną częścią wywalonego DPF-a więc po jego powrocie na miejsce ona też wróci , może tylko w innej forme, bo w zamienniku JMJ jest to inaczej rozwiązane.

Akurat bez EGR-a DPF będzie sobie radził lepiej niż z nim,  pod warunkiem że program będzie ogarnięty przez konkretnego tunera .

A poza wszystkim ja Jemu nic nie karzę , ma do wyboru kilka opcji , łącznie z najprostszą czyli klapką na sprężynce w wydechu, która będzie się samoczynnie otwierała pod naporem spalin :)

DPF jest za daleko, jeśli wsadzić tam katalizator to nie będzie spełniał swojej funkcji i może się szybko skończyć.

Akurat w BPW DPF jest zaraz za turbiną i bliżej już być nie może , jak na jego miejsce by zamontował katalizator to też chyba za daleko by nie był ?

Poza tym koledze nie zależy na tym by działał wyśmienicie, ważne tylko by podwyższał ciśnienie w wydechu :decayed:

Z teorii część ssąca turbosprężarki pomaga odprężać skrzynię korbową, jeśli separator oleju działa nieprawidłowo to kompresor powinien być uwalony olejem. Olej z turbosprężarki do miski spływa grawitacyjnie, ruch tłoka powoduje wzrost ciśnienia które zaciąga olej i eliminuje jego ujście w układ wydechowy. Każdy normalny mechanik Ci to powie, jak pogłówkujesz i może trochę popytasz to zobaczysz co nie pasuje w teorii której się tak kurczowo uczepiliście.

przyczyn może być wiele, od banalnej typu nie do końca drożny spływ oleju, lekkie przedmuchy w silniku, nawet zła uszczelka. Nie bez powodu wywaliłeś DPF, by wyrównać ciśnienie wystarczy wsadzić katalizator którego też nie masz. Już Ci pisałem, sprawdź podstawy zamiast ładować kasę w przepuszczenia.

Dymisz za mocno jak na problem z odpływem oleju i co gorsza po dodaniu gazu, dym jest szary co bardziej wskazuje na spaliny, zwiększa się gdy dodajesz gazu co raczej wskazuje na PD.  Test z zapchaniem wydechu nie jest miarodajny, przede wszystkim jest za krótki, skoro ciśnienie się wyrównało to czemu po odetkaniu wywaliłeś kupę szarego dymu ?

Marcin przeczytaj jeszcze raz cały temat ze zrozumieniem, obejrzyj filmiki zamieszczone przez Damiana i nie wypisuj rzeczy nie na temat, bo koledze mętlik w głowie robisz :P

Rozpatrujemy tutaj konkretny przypadek i jak chcesz podyskutować to odnoś się konkretnie do niego , a nie wymyślasz Bóg wie jakie przyczyny :D

A jak masz jakiś konstruktywny pomysł , to przedstaw go tak by wszyscy zrozumieli jak on działa i mogli spokojnie przyznać Tobie rację .:hi:

Jak pytałem kolegę o separator oleju to nie chodziło mi o to czy puszcza olej do dolotu ( bo to w konkretnym przypadku nielogiczne pytanie ) , tylko o to czy utrzymuje w komorze korbowej właściwe ciśnienie, które dla tego przypadku jest kluczowe .

A zamontowanie katalizatora już dawno było jedną z moich propozycji na rozwiązanie problemu.

Podwyższenie ciśnienia w wydechu w konkretnym kolegi przypadku eliminuje dymienie spowodowane przez spalanie oleju , poza tym problem występuje tylko na wolnych obrotach.

Duży biało-niebieski bąk pojawiający się po zwiększeniu obciążenia silnika jest spowodowany tym że ten olej co się dostał do gorącej części turbiny i  wydechu musi się po prostu wypalić.

Dodatkowym potwierdzeniem mojej diagnozy jest to kiedy z silnika oleju ubywa, jak przeczytasz wszystko to jeszcze raz to się tego dowiesz :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
6 godzin temu, ecobuda napisał:

Zaślepić na próbę zawsze możesz :)

W moim EGR wymieniałem dwa razy , raz czyściłem i zawsze ten wyciągnięty z silnika zasyfiały był :P

To normalne , jak się spaliny mieszają z powietrzem zawierającym śladowe ilości oleju, a takie muszą się znajdować w powietrzu które zabrało ze sobą przedmuchy ze skrzyni korbowej silnika i przeszło przez turbinę :decayed:

A puki co DPF cały czas na pokładzie i problemów z nim nie ma jedyne to że wraz ze wzrostem przebiegu wypala się częściej :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie przyznam racje przed wycieciem dpf nie ubylo ani grama oleju jak boga kocham, w trasie tak samo kontrolowalem olej i nic, zrobilem 200-300 km po miescie bez dpf i jest problem, na dniach zamawiam dpf i bede was informowal (ogarnalem niby dobrego tunera w belgi ale nie chce przechwalic)

DODAM JESZCZE TO, panowie tutaj nie ma co sie klucic jestem wam bardzo wdzieczny ze chociaz poswiecacie czas i doradzacie dla mnie uwierzcie wole was spytac niz jezdzic po mechsnikach w belgi bo oni rozebrali caly silnik a co gorsza wymienili a problem dalej bylby. Auto ma po prostu zjebane z licznika kilka km,

Opublikowano

Widzę że  zdecydowałeś się na nowy DPF ,  żeby  nie było  niepewności w razie jakichś nie daj Bóg nieprzewidzianych problemów ,   to najlepiej wgrać mu seryjny soft na początek.

Tylko do tego przydał by się sprawdzony zawór EGR w silniku :decayed:

Jakieś modyfikacje softu dopiero po dokładnym przetestowaniu wszystkiego :hi:

Opublikowano

A może po prostu jak miałeś DPF, to Ci dolewało paliwa do oleju i dlatego nie notowałeś ubytków?

Opublikowano
  • Autor
A może po prostu jak miałeś DPF, to Ci dolewało paliwa do oleju i dlatego nie notowałeś ubytków?

Mariuszu to bym zatarl juz silnik bynajmniej tak mysle, od stycznia do "teraz" i stan oleju rowniez kontrolowalem i nie podnosil sie

Opublikowano
Teraz, MariuszKK napisał:

No i dokładnie utrzymywało odpowiedni poziom :P

To u mnie też chyba dolewa , bo od wymiany do wymiany ubywa raptem ze cztery setki :D

Prawdopodobieństwo takiego zbiegu okoliczności jest tak małe że ja bym go pominął :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Mariuszu to bym zatarl juz silnik bynajmniej tak mysle, od stycznia do "teraz jezdzilem z dpf" i stan oleju rowniez kontrolowalem i nie podnosil sie

Opublikowano

Miałem taki przypadek, nie w swoim aucie, ale też 2.0 TDI 8V z DPF, że po nieudanej regeneracji filtra (X razy), dolało około litrę paliwa. Przyczyną tego stanu był walnięty czujnik ciśnienia spalin, także "cegiełka" jest nieobliczalna...

W filmie wspominasz, że auto już po wymianie wałka i szklanek, także coś ze smarowaniem było u Ciebie nie tak, być może paliwa dolewało już wcześniej, stąd zużycie hydrauliki.

Auto zaczyna dymić po około minucie /dwóch od odpalenia, co by się zgadzało z programem pracy EGR.  W aucie, w którym ten EGR jest fizycznie i jest sprawny, dzieje się tak samo, słychać nawet zmianę dźwięku silnika (bardziej twardo chodzi)

Wspominasz, że masz go wyłączonego, ale ja bym to jeszcze zweryfikował VAGiem. Można odpalić test EGR i wtedy będzie wiadomo. 

Przyszły mi na myśl dwa powody dymienia:

1. Masz założony wałek nie od swojego silnika i charakterystyka krzywek wymusza podawanie paliwa wtedy, co nie trzeba

2. Masz źle usunięty DPF - Spaliny śmierdzą paliwem, bo pompki podają dodatkową dawkę paliwa w celu regularnego wypalenia filtra, paliwo leci w gorący wydech i dymi ;)  Dymienie zaczyna się po około minucie/dwóch, bo wcześniej powietrze jest kierowane za sprawą EGR do ponownego skopcenia. Dopiero jak EGR się przymknie na wolnych obrotach, dym leci prosto do tyłu.  Gwałtowne wciśniecie gazu i ruszenie przepycha więcej dymu wprost do wydechu, bo chwilę trwa zanim EGR się ponownie otworzy.

Opublikowano
  • Autor
Miałem taki przypadek, nie w swoim aucie, ale też 2.0 TDI 8V z DPF, że po nieudanej regeneracji filtra (X razy), dolało około litrę paliwa. Przyczyną tego stanu był walnięty czujnik ciśnienia spalin, także "cegiełka" jest nieobliczalna...
W filmie wspominasz, że auto już po wymianie wałka i szklanek, także coś ze smarowaniem było u Ciebie nie tak, być może paliwa dolewało już wcześniej, stąd zużycie hydrauliki.
Auto zaczyna dymić po około minucie /dwóch od odpalenia, co by się zgadzało z programem pracy EGR.  W aucie, w którym ten EGR jest fizycznie i jest sprawny, dzieje się tak samo, słychać nawet zmianę dźwięku silnika (bardziej twardo chodzi)
Wspominasz, że masz go wyłączonego, ale ja bym to jeszcze zweryfikował VAGiem. Można odpalić test EGR i wtedy będzie wiadomo. 
Przyszły mi na myśl dwa powody dymienia:
1. Masz założony wałek nie od swojego silnika i charakterystyka krzywek wymusza podawanie paliwa wtedy, co nie trzeba
2. Masz źle usunięty DPF - Spaliny śmierdzą paliwem, bo pompki podają dodatkową dawkę paliwa w celu regularnego wypalenia filtra, paliwo leci w gorący wydech i dymi [emoji6]  Dymienie zaczyna się po około minucie/dwóch, bo wcześniej powietrze jest kierowane za sprawą EGR do ponownego skopcenia. Dopiero jak EGR się przymknie na wolnych obrotach, dym leci prosto do tyłu.  Gwałtowne wciśniecie gazu i ruszenie przepycha więcej dymu wprost do wydechu, bo chwilę trwa zanim EGR się ponownie otworzy.
To bylo tak, przed wymiana walka i szklanek mialem dudnienienie filtra i cykanie czasami ono ustepowalo, po wymianie walka i wypaleniu serwisowym dpf cykania i dudnienia nie bylo, w polsce zrobilem 1000km i znowu zaczelo dudnic po ostrym przebutowaniu auta ale ustepowalo po 2-3 minutach, a teraz po wycieciu dpf w ogole tego nie ma ani dudnienia ani cykania tylko jest problem dymienia xD
A egr jakby nie byl wylaczony to raczej po podpieciu kostki dymienie by ustapilo a u mnie nic

Opublikowano

A orientujesz się jaki wałek został wsadzony? 

Opublikowano
36 minut temu, MariuszKK napisał:

No to akurat chyba wszyscy na forum wiedzą :)

Większość problemów które pojawiają się nagle z szeroko pojętym DPF-em, to problem z osprzętem odpowiedzialnym za jego poprawną pracę :decayed:

Problem z powycieranym wałkiem wcale nie musi być skutkiem problememu z DPF-em i jakością oleju .

Ani jednego , ani drugiego u siebie nie zaobserwowałem , a powycierany wałek rozrządu śmiga u mnie już 25 kkm i puki co ma się dobrze, DPF też nie sprawia problemów mimo tego :hi:

Doklejam link do tematu z moim wałkiem:

...

A wracając do Twojego rozumowania :

Ad 1:  Dym w kolegi przypadku  nie jest spowodowany przez paliwo tylko przez olej ...:decayed:

AD2:  Mniej więcej po dwóch minutach pracy na biegu jałowym faktycznie EGR się zamyka i silnik zaczyna pracować na czystym powietrzu , wcześniej dużą część tego co zasysają cylindry stanowią spaliny z otwartego EGR-a . Jak by twoje tłumaczenie miało się trzymać kupy to powinno być odwrotnie, dymił by po zejściu z obrotów praktycznie od razu, a po zamknięciu EGR-a powinien przestać ?

Opublikowano
  • Autor
A orientujesz się jaki wałek został wsadzony? 
"KOBELSZMITA I SZKLANKI KOBELSZMITA"

Opublikowano

No dobra, a numerek znasz? Bo Kobel to robi wałki do aut z DPF i bez DPF

Opublikowano

Jak nie mam problemów z właściwym zrozumieniem tego co napisał Damian, to od czasu wymiany wałka rozrządu i szklanek do momentu usunięcia DPF-a zrobił 1000km ,nie pisze nic o jakichś problemach z DPF-em przez ten czas...

Jakby mu założyli wałek nie obsługujący DPF-a to już po ok. 250 km miał by ikonę na fisie wyganiają go na jazdę regeneracyjną, a jak by to zignorował to po max 500 km by się skończyła jazda :decayed::hi:

Opublikowano
3 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Warstwa katalityczna była inegralną częścią wywalonego DPF

nie jest, KAT jest szybciej w mniejszej puszce. Usunięcie DPF'u nie jest równoznaczne z usunięciem katalizatora. Zależnie od silnika w B7 masz dwie osobne puchy lub dwie scalone razem.

Akurat bez EGR-a DPF będzie sobie radził lepiej niż z nim,  pod warunkiem że program będzie ogarnięty przez konkretnego tunera .

krócej pożyje

Podwyższenie ciśnienia w wydechu w konkretnym kolegi przypadku eliminuje dymienie spowodowane przez spalanie oleju , poza tym problem występuje tylko na wolnych obrotach.

Duży biało-niebieski bąk pojawiający się po zwiększeniu obciążenia silnika jest spowodowany tym że ten olej co się dostał do gorącej części turbiny i  wydechu musi się po prostu wypalić.

Dodatkowym potwierdzeniem mojej diagnozy jest to kiedy z silnika oleju ubywa, jak przeczytasz wszystko to jeszcze raz to się tego dowiesz :)

Podczas jazdy też lekko dymi, przy zatkanym wydechu też puścił bąka więc zwiększenie ciśnienia wstecznego nic nie dało.

2 godziny temu, Damian320d napisał:

Dokladnie przyznam racje przed wycieciem dpf nie ubylo ani grama oleju jak boga kocham, w trasie tak samo kontrolowalem olej i nic, zrobilem 200-300 km po miescie bez dpf i jest problem, na dniach zamawiam dpf i bede was informowal (ogarnalem niby dobrego tunera w belgi ale nie chce przechwalic)

przejrzałeś ślinik czy nie ma nigdzie wycieków ? może geniusze coś spartolili ?

2 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Prawdopodobieństwo takiego zbiegu okoliczności jest tak małe że ja bym go pominął :decayed:

tia, tylko że to akurat dotyka nie jeden fana TDI PD (po za 1,9) i wczesnych CR

2 godziny temu, Damian320d napisał:

Mariuszu to bym zatarl juz silnik bynajmniej tak mysle

ni.

Zanim kupisz DPF, dokonaj podstawowej diagnostyki.

BTW:  spalanie masz baaardzo wysokie.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
  • Autor
ni.
Zanim kupisz DPF, dokonaj podstawowej diagnostyki.
BTW:  spalanie masz baaardzo wysokie.

postaram sie znalezc kogos kto by mi to zrobil

Opublikowano
  • Autor

Co do oleju Marcinie to wyciekow nie ma na pewno mialbym plame po autem