Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wyciek płynu chłodniczego na górę świecy zapłonowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego z głowicy na górę jednej świecy zapłonowej (gniazdo od cewki zapłonowej). W związku z tym mam pytanie - przerabiał ktoś może taką usterkę w ALT albo innym silniku? Prawdopodobnie pękła głowica. Zastanawiam się czy oddać do spawania czy używki szukać. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Spawanie głowicy raczej nie ma sensu (pęknie prędzej czy później), ponieważ struktura jest już uszkodzona a spawanie w najlepszym możliwym wypadku troszkę wydłuży żywot. Osobiście szukałbym używki - raczej nie ma sensu ponoszenia x2 kosztów. 
Natomiast w przypadku używki nikt nie gwarantuje że ta też nie pęknie. :( Trzeba znaleźć taką w dobrym stanie, a nie zawsze jest to takie łatwe. 

Nie wiem jak ze spawaniem głowicy ALT (jaka technologia jest stosowana obecnie), ale podzwoń może po firmach, które wykonują takie usługi spawania. Jeżeli dobrze by to wykonali to z 70kkm na pewno powinno wytrzymać, tylko żeby potem nie było cyrku że pójdzie obok spawu. 

Edytowane przez Sulfur
Opublikowano

w passacie b5 1.6 przerabiałem to. od razu szukaj drugiej głowicy bo inaczej osiwiejesz.