Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kontrolka klockow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem i prosze o porade ,zapalila mi sie kontrolka zuzycia klockow hamulcoych, kiedy patrze na kola wydaje mi sie klocek ten zewnetrzny ok na kazdym kole ?tak wiec czy czujnik jest wczepiony tylko w klocek po wewnetrznej stronie? i czy da sie sprawdzic  ktory to klocek bez zdejmowania kola ?

Opublikowano

tak czujnik jestvw jednym klocku wewnetrznym. bez zdejmowania kola ciezko bedzie sprawdzic chyba ze vag coś pokaże

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 minut temu, koloboro napisał:

Sprawdź czy przewód czujnika klocków nie jest uszkodzony.  Jeśli przewód ma zwarcie do masy to będzie komunikat pomimo że klocki jeszcze grube.

Opublikowano

Zdarza się (wiem z własnego doświadczenia) że wiązka od nadkola do zacisku może się uszkodzić. O ile ABS działa prawidłowo, o tyle sygnał z czujnika w klocku już nie dociera. Sprawdź czy jak rozepniesz wtyczkę przy zacisku, to mierząc miernikiem kabel idący do klocka ma przejście pomiędzy pinem 1 i 2. To jest zwykłe przejście czyli ma być bliskie 0 Ohm. Jeśli będzie OK to we wtyczce przy zacisku (wiązka) idącą od zacisku do nadkola zmostkuj kawałkiem kabla pin 1 i 2 i sprawdź czy ci zniknie błąd. Te same czynności wykonaj przy drugim kole.

Jeśli będziesz miał obydwa wewnętrzne klocki OK (przejście przy pomiarze miernikiem) a mostkowanie pinów we wtyczce przy zacisku nie da efektu ze zniknie ci błąd to zalecam zrobić pomiar kabli idących od wtyczki przy zacisku do wtyczki którą masz w nadkolu -> (idąc po kablu od zacisku dotrzesz do takiej gumowej zaślepki w nadkolu, przez którą przechodzi kabel. Jak ją wyciągniesz to pod nią znajdziesz 5pinową wtyczkę, rozpinasz i mierzysz kable od wtyczki przy zacisku do właśnie tego miejsca). W tej wtyczce kable od klocka hamulcowego to piny 1 i 2. Jeśli nie będziesz miał przejścia to są 2 opcje: albo kupujesz nowy czujnik ABS bo jest on zintegrowany z tą wiązką, albo mostkujesz cieniusieńkim drucikiem tylko wówczas informacja o zużyciu klocków wystąpi tylko na stronie nie zmostkowanej (opcja 2 zalecana tylko doraźnie na czas kupienia nowego czujnika, o ile użytkownikowi przeszkadza widoczny błąd na FIS)

Tu masz zrzutkę ze schematu elektrycznego

500rFs2WTAAAAABJRU5ErkJggg==

Edytowane przez hugo911

Opublikowano

trzeba tez wziąć pod uwagę że klocki mogą być nie równo zużyte np. prowadnice stoją

może być przerwany kabelek

bez zdjęcia koła i dokładnego przejrzenia się nie da stwierdzić

Opublikowano

Zdejmij koło, czuję że albo tłoczek stoi ale prowadnice.