Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

3.0 quattro automat problem z trakcją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Stałem się ostatnio nowym właścicielem A4 asn 3.0 quattro w automacie. Mam wielki problem z pływaniem auta. Przy prędkości ponad 100 km/h przy raptownym ruchem kierownicy tył samochodu chce mnie wyprzedzić. Przy 150 km/h prawie zamieniam pas ruchu. Jest maga bardzo nadsterowny. Miałem model b5, b7 właściwości jezdne były perfekt. Niestety w tym modelu jest katastrofa. Dojechałem na szarpaki do diagnosty i zobaczyliśmy mały luz na jednej tulei w sankach. Myślałem, że to będzie to. Umówiłem termin z mechanikiem. Rozpiął tłumiki, napęd, wyjął sanki i wymienił wszystkie 4 tuleje. Po tym zabiegu stałem się nieco szczuplejszy finansowo, ale niestety nie poprawiło się nic. W czym może być problem? Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie szukać problemu? 

Opublikowano

Zbieżność i geometria kół jest prawidłowa ? Nie masz wyciętych opon z tyłu ?

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem o co chodzi z wyciętymi oponami, ale są nówki wielosezonowe wraz z nowymi alusami. Co do geometrii to pewnie jutro to zrobię. Nie wiem jak by musiała zbieżność być przesunięta, żeby tak się działo. Ale jutro to zrobię

Opublikowano

5 godzin temu, cuba1313 napisał:

Nie wiem o co chodzi z wyciętymi oponami,

o prostu pytam czy opony są rowno zużyte od wewnątrz i zewnątrz 

Edytowane przez tomastbg

Opublikowano

Sprężyny i amory na tyle ok ? i nie chodzi mi o trzepaki na SKP :P

Opublikowano
  • Autor

Jest obniżony fabrycznie, a więc teoretycznie twardszy. Miesiąc temu przegląd i amory przód i tył w normie

Opublikowano

Sprawdź dokładnie drążki stabilizatora, końcówki i gumy łącznie z mocowaniami drążka. To drążek w sporej mierze jest odpowiedzialny za pływanie jeden jak i drugi

Opublikowano
  • Autor

Geometria i zbieżności zrobione. Sprzęt do geometrii za***isty, dlatego ten wątek jest rozwiązany. Bardziej przód jak tył wymagał ustawienia. Niestety problem dalej pozostał. Pewnie jutro, może dzień po pojadę ponownie na szarpaki do stacji diagnostycznej i spróbuje z drążkiem reakcyjnym

Edytowane przez cuba1313
błąd

Opublikowano

zobacz tuleje na górnych wahaczach w tylnym zawieszeniu, niech się skupia na tych tulejach od strony sanek bo one są "schowane" i nie zawsze widać że są zużyte,  ale ogólnie sprawdź wszystkie tuleje z tyłu za pomocą brechy (masywny pręt uzywany w warsztacie:wink:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.09.2017 o 23:26, cuba1313 napisał:

Geometria i zbieżności zrobione. Sprzęt do geometrii za***isty, dlatego ten wątek jest rozwiązany.

Podjedź, załatwię Ci takie ustawianie że według maszyny będzie idealnie a auto na zakręcie samo zmieni pas ruchu. Najważniejszy jest CZŁOWIEK

BTW: wszystkie lasery są bardzo podatne na lekkie zmiany więc mają dużą tolerancję. Zaletą jest wykrywanie krzywizn kół, piast etc ale to też nie wszystkie modele.

W dniu 24.09.2017 o 11:59, cuba1313 napisał:

nówki wielosezonowe

nikt Ci nie powiedział że te opony powyżej 16'' nie mają racji bytu ? nawet w kolorowych gazetach o tym pisali.

W dniu 25.09.2017 o 23:26, cuba1313 napisał:

Bardziej przód jak tył wymagał ustawienia

większość ustawia przód do tyłu bo tak im łatwiej, szybciej i bezpieczniej.

W dniu 26.09.2017 o 07:45, MemberA4 napisał:

zobacz tuleje na górnych wahaczach w tylnym zawieszeniu

takie rzeczy sprawdza się przed geo, tzn zakład który wykonuję usługę najpierw robi oględziny.