Jump to content
IGNORED

[B6 AVF] Jak wyczyścić reflektor ?

Recommended Posts

Posted

Historia długa do opowiedzenia ale efekt końcowy taki, że mam wymieniony jeden reflektor na nowy natomiast drugi jest od nowości. Nowy jest czysty i zaparował raz po przejechaniu pierwszych kilometrów natomoast teraz chyba juz nie paruje a stary jest delikatnie brudny od wewnatrz noi paruje na tyle, że zbieraja sie w nim krople wody. Macie jakiś pomysł na wyczysczenie starego reflektora i przywrócenie go do czasów świetności ?

Posted
:szukaj:
Posted

dzieki serdeczne Twoja odpowiedż niezmiernie pomogła mi przy rozwiązaniu mojego problemu :disgust: jesli chodzi o przejrzenie wczesniejszych watków uszczelnienia sruby regulacji wazelina techniczna oraz manula dotyczacego wyczyszczenia soczewki to jestem z nimi zapoznany polerować od zewnatrz doczytałem że nie ma sensu gdyż reflektor jest zabezpieczony powłoka lakieru, więc jesli masz cos jeszcze do dodania to bardzo prosze a jak nie to swoje rady wsadz sobie w ...

Posted

dzieki serdeczne Twoja odpowiedż niezmiernie pomogła mi przy rozwiązaniu mojego problemu :disgust: jesli chodzi o przejrzenie wczesniejszych watków uszczelnienia sruby regulacji wazelina techniczna oraz manula dotyczacego wyczyszczenia soczewki to jestem z nimi zapoznany polerować od zewnatrz doczytałem że nie ma sensu gdyż reflektor jest zabezpieczony powłoka lakieru, więc jesli masz cos jeszcze do dodania to bardzo prosze a jak nie to swoje rady wsadz sobie w ...

spokojnie kolego ....napisał tak ponieważ to częsty wątek na forum i nikt nie wymyślił nic nowego ......

Posted

nie ma co sie rzucać jak pchła pod napletkiem :tongue4:

możesz zrobić tak

zdejmij osłony od tyłu reflektora powyciągaj żarówki itp. weź długi pręt na końcu zawiń go w delikatna szmatkę ( moze byc materiał uzywany do czyszczenia okularów) nasączonym środkiem do przemywania okularów i delikatnie możesz wyczyścić

ja tak robiłem w swoim byłym AEB tylko ze tam jest inna budowa lampy niż u ciebie

u mnie udało sie tym drutem przez otwór od żarówki h7 podejść i mogło

poszukaj w którym miejscu moze przedostawać sie woda, wilgoć

Posted

wystarczy?

dzieki serdeczne za Twoje linki ale nie wiem czy zwróciłes uwage, iż chciałbym sie dowiedzieć jak wyczyścic reflektor a nie jak zapobiec jego parowaniu :wink4: Jak juz wspomniałem wczesniej znalazłem manual dotyczący czyszczenia soczewki natomiast intersuje mnie czyszczenie wewnetrznej cześci poliweglanu (szkła) ?

możesz zrobić tak...

oooo o coś takiego mi chodziło :naughty: myslałem co prawda o uzyciu denaturatu ale opcja z środkiem do czyszczenia okularów może byc ok.

Ps. robił ktos coś podobnego w b6 ?

Posted

ja robilem,u mnie pekla zarowka i cale szklo jest jak za mgla,probowalem wyczyscic szmatka na drucie z denaturatem po godzinie ch..j mnie strzelil i stracilem cierpliwosc,a reflektor wyglada jak zarzygany,nie dalem rady dojsc tam gdzie jest kierunek ani dokladnie wyczyscic tego gdzie dalo rade podejsc,najchetniej to rozkleilbym lampe wyczyscil i zlozyl z powrotem tylko zastanawiam sie jak to zrobic najprosciej i zeby niczego nie polamac,gdzies slyszalem ze trzeba podgrzac miejscie klejenia szkla i rozdzielic obie czesci ale nie jestem tego pewien,moze w cieplejsze dni nad tym popracuje.pzdr

Posted

najchetniej to rozkleilbym lampe wyczyscil i zlozyl z powrotem tylko zastanawiam sie jak to zrobic najprosciej i zeby niczego nie polamac,gdzies slyszalem ze trzeba podgrzac miejscie klejenia szkla

czesc osób wsadza do piekarnika ale na tym forum wyczytałem, iż temp jakiej wymaga klaj stosoanwy w audi to 350 stopni :tongue4: a tyle moj piekarnik nie pociagnie :polew:

Posted

moze opalarka?

Posted

moze opalarka?

zawsze mozna spróbowac przed wydaniem 2300 pln :wink4:

Posted

ja rozklejałem reflektory od b7 bez żadnego piekarnika... Koledze radzę wrzucić, ale tak powiedzmy na 150 stopni, żeby się nic nie stało - na 10 min, wyjmujemy, podważamy śrubokrętem i rozklejamy;) Nie ma lepszego sposobu, żeby lampę wyczyścić.

Posted

dzisiaj pytalem chlopakow na spocie,piekarnik 150st. 3,5min-sprawdzone ,dziala

Posted

Tylko przed wsadzeniem do piekarnika zdemontuj gumkę, która biegnie naokoło.

Posted

Tylko przed wsadzeniem do piekarnika zdemontuj gumkę, która biegnie naokoło.

swiete slowa,z gumka to w ogole nie robota :polew:

Posted

Hmm.. a ja jedną lampe mam taką mleczną jak się pod pewnym kątem popatrzy, pewnie zarówka wcześnijszemu właścicielowi pękła i tak się stało, tak mnie to denerwuje ze szok :disgust: ale jakoś mam strach rozklejać lampe.

Posted

a sklejamy na klej do szyb czy jakis inny patent ?

Posted

a sklejamy na klej do szyb czy jakis inny patent ?

moze byc silikon do akwarii

Posted

Hmm.. a ja jedną lampe mam taką mleczną jak się pod pewnym kątem popatrzy, pewnie zarówka wcześnijszemu właścicielowi pękła i tak się stało, tak mnie to denerwuje ze szok :disgust: ale jakoś mam strach rozklejać lampe.

to pewnie tak jak u mnie-nie pekaj kiedys musi byc ten pierwszy raz :naughty:

Posted

ja rozklejałem reflektory od b7 bez żadnego piekarnika...

mozna wiedzieć jak ?