pdk Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Opublikowano 9 Listopada 2017 jestem wlasnie w trakcie wymiany serwa i pompy, nowe serwo wrzucone, zbiorniczek przykrecony, przewod od sprzegla podpiety, zbiorniczek zalany no i czekam az sie przeleje pompa tylko strasznie mozolnie to idzie, z wyjscia blizej serwo powoli zaczyna kapac ale z tego dalszego nic zle to robie? jakas rada zeby przelac pompe i pozbyc sie powietrza?
wesz82 Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Jaka pompa hamulcowa czy abs??? Wlej do zbiorniczka fuull i odpowietrz normalnie przy pomocy pedala. Samo sie nie przeleje..
pdk Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Juz ogarnalem, chodzilo o pompe ham. Udalo sie bardzo nie zapowietrzyc układu. Hamulec lepszy ale jakby nie odbija do konca. Mysle ze zle wyregulowalem na kontrze miedzy pedalem a serwo. Edytowane 9 Listopada 2017 przez pdk
wesz82 Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Podnies przod do gory i patrz czy nie blokuje kol i wtedy reguluj.
pdk Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Opublikowano 10 Listopada 2017 wiec zeby troche podsumowac temat ktory wydaje sie rozwiazany: przede wszystkim dzięki @wesz82 za wszystkie wskazówki serwo wymieniona na 2-komorowe z polifta razem z pompa hamulcowa, uklad zalany nowym plynem i odpowietrzony -> i w końcu jest tak jak ma byc hamulec jest wystarczająco agresywny, "gumowatosc" zniknela, nie trzeba deptac ile sil w nodze zeby jakos hamowało, w koncu wspomaganie hamulców działa jak należy. Gdyby ktos byl ciekawy, do takiej zmiany na dwukomorowe potrzeba: serwo + pompa ham(opcjonalnie, ja kupilem razem)+długie szpilki do przykrecenia serwa (od 1-kom sa za krotkie)+ przewody hamulcowe od serwa do pompy abs (mozna podoginac stare pod nowe polozenie pompy ham ale wiadomo lepiej wyglada jak sa fabrycznie podoginane pod 2-komorowe) I co najwazniejsze, dokladnie pomierzyc odlegosc (gdy serwo jest w rece) od scianki serwa do konca sruby ktora laczy sie z pedalem hamulca i ustawic tak samo na nowym serwie, ja tego nie zrobilem i okazalo sie ze po zmontowaniu serwo bylo jakby troche wcisniete caly czas (efekt jakby sie trzymalo lekko hamulec caly czas) i blokowalo kola, dobrze ze szybko zauwazylem dziwne grzanie sie tarcz . Zanim doszedlem o co kaman to wyprułem serwo jeszcze raz i wtedy porownujac oba znalazłem przyczyne
wesz82 Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Ja jak ustawilem serwo to bylo tak agresywne ze tylko musnales pedal a juz stawalo deba ale blokowalo tak kola ze po przejechaniu ok 1 km nie moglem prawie ruszyc. Ciesze sie ze osiagnoles to czego szukales
Rekomendowane odpowiedzi