Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Oil Tank Catch i problemy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy możliwe jest kopcenie z wydechu na biało po zastosowaniu za małego separatora odmy ?  mam do dyspozycji 2 separatory jeden z calowymi końcówkami a drugi jak na zdjęciu ( króćce około 13mm), przy zastosowaniu tego mniejszego po przejechaniu 300 km samochód kopci na biało na postoju ? zbieg okoliczności czy  faktycznie za mały przepływ powietrza ze skrzyni korbowej ?  Problem z zamontowaniem większego OTC jest taki ze nie ma na niego miejsca....

DSC_0221.JPG

Opublikowano

No dobra a jakbyś wstawił tulejkę (rurkę) zamiast OTC i zobaczył czy wtedy też będzie kopcił ? ? ? Jak nie to masz odpowiedź...

Opublikowano
  • Autor

Po odpięciu małego OTC przestał kopcić na biało...... Natomiast powróciło kopcenie na czarno przy wyższych obrotach.. ( gwałtownym przyspieszaniu) dodam, że turbo po regeneracji jakieś 5 tys km....  Wtryski sprawdzone i w idealnym stanie..... 

Opublikowano

Turbinę regenerowałeś bo ? Puszczała olej ? 

Takie chwilowe kopcenie TDI przy depnięciu to jest raczej normalna sprawa, poobserwuj na drodze, w trasie... praktycznie każdy diesel przy mocniejszym depnięciu zakopci...

Zawsze możesz zdjąć rurę wydechową od turbo i zobaczyć czy na części gorącej są ślady spalonego oleju - bo z tymi regeneracjami jest różnie...

Masz jak zrobić logi ? Może jest gdzieś nieszczelność ? Przydałyby się 003+008+011

Opublikowano
  • Autor

Turbo po regeneracji ze względu na padnięta zmienna geometrie ( te trybiki małe były zniszczone) . Kopcenie zaczyna się przy 2.5 tys obrotów, najgorzej widać to jak coś za mną jedzie w nocy i wszystko odbija się w reflektorach. Dolot na 99% szczelny ściągnąłem go i sprawdzałem i wygląda wszystko ok.  Olej jest w tej rurce od odmy która wchodzi w dolot Turba przy filtrze powietrza.  Nie mam opcji na zrobienie logow...

Edytowane przez Bocian94audia4b62004

Opublikowano
23 godziny temu, Bocian94audia4b62004 napisał:

Czy możliwe jest kopcenie z wydechu na biało po zastosowaniu za małego separatora odmy ?  mam do dyspozycji 2 separatory jeden z calowymi końcówkami a drugi jak na zdjęciu ( króćce około 13mm), przy zastosowaniu tego mniejszego po przejechaniu 300 km samochód kopci na biało na postoju ? zbieg okoliczności czy  faktycznie za mały przepływ powietrza ze skrzyni korbowej ?  Problem z zamontowaniem większego OTC jest taki ze nie ma na niego miejsca....

DSC_0221.JPG

Toto ze zdjęcia musi blokować przepływ przedmuchów ze skrzyni korbowej na tyle, że wzrasta w niej ciśnienie powyżej tego w układzie wydechowym i dolotowym, a to jest przyczyną przedostawania się oleju przez uszczelnienia turbiny , którego efektem jest kopcenie na biało podczas pracy szczególnie na biegu jałowym :hi:

Opublikowano

Piotr święta racja :brawo:! teraz mi się przypomniało, że czytałem kiedyś ciekawy artykuł, tu trochę ważniejszych punktów z jego treści:

• Już przy nadciśnieniu wynoszącym tylko kilka milibarów olej silnikowy z turbosprężarki jest wtłaczany do układu ssącego i wydechowego, powodując powyższe objawy. Wytłaczany olej ulega spalaniu w turbosprężarce i w silniku. Dodatkowym skutkiem jest utrudnienie ruchów mechanicznego układu przestawiania VTG wskutek osadów nagaru olejowego aż do jego zablokowania."
  • Warto pamiętać też, że wszelkie modyfikacje układu wydechowego jak wycinanie katalizatorów / DPF powoduje zmianę ciśnienia spalin w układzie wydechowym, które najczęściej doprowadza do wycieków oleju z turbosprężarki, gdyż takie działania zaburzają jego prawidłową pracę.
  • Część ssąca turbosprężarki nie tylko zasysa powietrze ale równocześnie pomaga odprężać skrzynię korbową. Bardzo często nieprawidłowe separowanie oleju w odmie skutkuje pojawieniem się oleju na kole kompresji turbosprężarki i dalej w intecoolerze. 
  • Już niewielkie zwiększenie ciśnienia w skrzyni korbowej blokuje swobodny spływ oleju z turbosprężarki i jego wyciek szczególnie na stronę układu wydechowego naszego auta.

Ludzie też często pytają, dlaczego po wsadzeniu rurki odmy w butelkę nie pojawia się tam olej, lub jest go bardzo mało... Trzeba mieć na uwadze to, że zamknięty układ ssący turbiny wspomaga odprężanie skrzyni korbowej...

Opublikowano
  • Autor

Czyli gdybym zastosował duzy separator z dużym przepływem nie byłoby problemow ? Nie bd kopcił na biało na biegu jałowym ani na czarno przy gazowaniu, i po problemach  ? Czy wgl zapomnieć o separatorach i pogodzić sie z kopceniem na wyższych obrotach  ? Ale z drugiej strony wszyscy pisza ze OTC to idealne rozwiazanie...

DSC_0227.JPG

Edytowane przez Bocian94audia4b62004

Opublikowano
45 minut temu, Bocian94audia4b62004 napisał:

Czyli gdybym zastosował duzy separator z dużym przepływem nie byłoby problemow ? Nie bd kopcił na biało na biegu jałowym ani na czarno przy gazowaniu, i po problemach  ? Czy wgl zapomnieć o separatorach i pogodzić sie z kopceniem na wyższych obrotach  ? Ale z drugiej strony wszyscy pisza ze OTC to idealne rozwiazanie...

DSC_0227.JPG

Jeżeli OCT nie będzie utrudniał odpowietrzania skrzyni korbowej to to kopcenie na biało powinno zniknąć.

Kopcenie na czarno to inna bajka, sadze powstają przy niedoborze tlenu podczas spalania, albo z powodu zbyt słabego rozpylenia paliwa w cylindrze , trzeba dojść przyczyny .:decayed:

Może to być skutkiem eksploatacyjnego zużycia silnika i jego osprzętu , może się okazać że doprowadzenie silnika do perfekcyjnego stanu jest po prostu nieopłacalne :kox:

Dla tego zalecam szczegółową diagnozę problemu przed decyzją o naprawie , a w przypadku nieznacznego dymienia proponuję się po prostu przyzwyczaić :P:hi:

P.S. 

Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem OCT , jak silnik jest w miarę dobrym stanie, to takie wynalazki są do niczego mu nie potrzebne :D

Edytowane przez piotrsob1