Jump to content
IGNORED

[B6 ASN] Jaki olej do manualnej skrzyni biegów ?

Recommended Posts

Posted

uprzedzając wykasowanie posta przez moderatora, szukałem w archeo i nie znalazłem.

Chcę wymienić olej w skrzyni: silnik 3.0V6 (ASN) skrzynia FWD 5 biegowa (symbol FJU).

Większość z was pisze o oleju przekładniowym 75W-90 (mobila czy esso) rozumiem, że do mojej też taki należy wlać.

Drugie pytanie to oczywiście ilość jaka tam wchodzi.

pzdr

Posted

Udaj się do ASO i tam dobiorą Ci odpowiedni olej do twojej skrzyni. Z etki wynika, że ma być 2,25 lit. oleju.

Posted

Witam

co ile zmienia się olej w skrzyni biegów

było juz na ten temat kilka postów :szukaj:

Pozdrawiam

Rafał

Posted

W manualu się nie zmienia.
Posted

Witam

W manualu się nie zmienia.

Gdy wykonywana jest naprawa skrzyni to wtedy się zmienia olej - tak podobno zaleca ASO.

Lecz moim zdaniem olej w skrzyni powinno się wymieniać. Stwierdziłem to po tym jak zobaczyłem

co sie wylało z mojej skrzyni :shocked: jak wymieniałem w niej olej.

Pozdrawiam

Rafał

Posted

to czemu ludzie piszą ze w manualnej skrzyni się zmienia co 150tkm olej i skąd wiem czy olej jest dobry

Znajomy pracujący w branży motoryzacyjnej powiedział mi kiedyś tak, iż producent nie jest zainteresowany tym aby użytkownik jeździł bezawaryjnie i to ma się psuć. Ten zapis dotyczy pierwszego użytkownika samochodu a wynika to po części z wykazania, iż samochód jest tani w eksploatacji. Książka zostaje spisana do końca i w takich Niemczech czy innym kraju na zachodzie Europy samochód zostaje sprzedany i kupuje się nowy. Dlatego nie łudź się, że olej ma takie cudowne właściwości zresztą prześledź ten dział często są informacje o awariach skrzyni biegów. U mnie w rodzinie był kiedyś Fiat 125 który jeździł 20 lat z tego 10 w firmie ojca. Skrzynia biegów pracowała idealnie bez jakiegoś huczenia łożysk, haczenia buegów do momentu zezłomowania ale olej w niej był wymieniany regularnie. Jest takie powiedzenie kto smaruje ten jedzie i myślę, że w tym przypadku jest ono aktualne.

Posted

"rikardo" bardzo dobra wypowiedz na ten temat :good:

Posted

MOTUL Gear 300 75W-90 1l

MOTUL Motylgear 75W-90 1l

Witam mam pytanie do was czym rożni się te dwa oleje pomiędzy sobą i który byście polecili do Audi A4 z 98 Roku 5 biegowa skrzynia

Posted

MOTUL Gear 300 75W-90 1l

MOTUL Motylgear 75W-90 1l

Witam mam pytanie do was czym rożni się te dwa oleje pomiędzy sobą i który byście polecili do Audi A4 z 98 Roku 5 biegowa skrzynia

Kolego zadajesz to samo pytanie chyba w trzech tematach :)

Zalej Castrol TAF-X który spełnia specyfikację VW 501.50 i będzie ok :wink4:

Posted

Witam

Zalej Castrol TAF-X który spełnia specyfikację VW 501.50 i będzie ok

A czy czasem oleje przekładniowe to nie mają specyfikacji typu Api GL-4;GL-5 ?? :mysli:

Posted

Witam

Zalej Castrol TAF-X który spełnia specyfikację VW 501.50 i będzie ok

A czy czasem oleje przekładniowe to nie mają specyfikacji typu Api GL-4;GL-5 ?? :mysli:

Tak mają. A dokładnie API to klasyfikacja jakościowa. Natomiast specyfikacja VW 501.50 podana na opakowaniu oznacza, że dany olej jest dopuszczony przez danego producenta (przeszedł odpowiednie testy) i taki należałoby zastosować :) Motul takiej specyfikacji nie posiada :gwizdanie:

Posted

czy do ajm jest ten sam olej 75w90 z normą 501.50?[br]Dopisany: 30 Październik 2010, 21:19_________________________________________________jestem teraz w irlandii i znalazłem tylko Castrol WManual SMX-S Gear Oil. czy mogę taki wlać do mojej skrzyni? dzieki za odpowiedź. Są też oleje halfords 75W90 ale nie ma tam informacji o normie czy taki olej się nadaje?

Posted

czy do ajm jest ten sam olej 75w90 z normą 501.50?[br]Dopisany: 30 Październik 2010, 21:19_________________________________________________jestem teraz w irlandii i znalazłem tylko Castrol WManual SMX-S Gear Oil. czy mogę taki wlać do mojej skrzyni? dzieki za odpowiedź. Są też oleje halfords 75W90 ale nie ma tam informacji o normie czy taki olej się nadaje?

Szukaj takiego Castrola jak w linku z aukcji http://allegro.pl/castrol-taf-x-75w90-synt-olej-przekladniowy-0-5l-i1289715524.html olej powinien mieć normę VW 501.50 wówczas masz pewność, że jest zatwierdzony przez producenta.