Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hamownia + automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam pytanie jak to jest hamownią i automatem.

Jedni mówią że nie można, inni że można.

Mogę prosić kogoś o konkretną odpowiedz.

Opublikowano

miałem automata, bez problemu robisz hamownię, problem jest jak chcesz go na biegu przytrzymać nie zawsze się da... i te wartości mogą być przekłamane :gwizdanie:

Opublikowano

Odnawiam trochę temat, czy mogliby się wypowiedzieć ci, którzy mają tiptronic i mimo wszystko były ze swoim autem na hamowni??

Nie chodzi mi o wiedzę teoretyczną, tylko o konkretne przypadki. :naughty:

Opublikowano

Miałem 2.5TDI Tiptronic, hamowałem go u Mastersa, było to dosyć dawno. Wtedy Marek nie był taki wyrywny i bardzo bał się hamować moje autko. W końcu się zdecydował i wyszły totalne bzdury. Z tego co pamiętam około 90KM, czasy do setki miał katalogowe, więc miał te 150KM (AKN). Opowiadał też o hamowaniu dwóch takich samych Suzuki Vitara (bodajże). takie same silniki i dwa rodzaje skrzyń. Różnice w pomiarach były rzędu 40% :>.

Teraz dalej o moim kondonie.

Po programie tiptronic szalał, zrzucał sam biegi z 5 na 4 z 4 na 3, moment przekraczał wartość graniczną i kazał kompowi biegi redukować i wrzucać wyżej i tak na okrągło. Po bodajże trzech korektach (czyt. obniżaniu doładowania i dawek) autko jeździło jak przed programem, co nie przeszkodziło w zainkasowaniu kasy za program :thumbdown:

Tak więc temat robienia softu silnika, a nie ruszania skrzyni (wtedy Masters nie robił softu skrzyń) jest mało opłacalny. jednym słowem nie poczujesz różnicy.