Skocz do zawartości
IGNOROWANY

CAN Gateway błąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zauważyłem że silnik podnosi obroty na biegu jalowym. Gdzieś kiedyś czytałem że trzeba dołożyć kabel altek podszybie i też tak zrobiłem. Wartości na poszybiu i aku poprawiły się tzn jest ponad 14V. Ale nie sprawdziłem błędów przed tym modem i okazało się że mam błąd w silniku co by sprawdzić w can Gateway i tam jest 02252 generator 004 no signal/communication. Czy to padł regulator napięcia i przez to obroty mi podnosilo? Gdzie taki regulator kupić aso czy np inter Cars lub jakiś sklep z takimi częściami? Aso powiedziało że jest taki po vin ale w Niemczech i czas oczekiwania 7 dni.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

a szukałes cos na FORUM ?

Opublikowano

Tak widziałem ten wątek ale tam jeszcze o coś pytam.

Opublikowano

Dlatego sa te objawy obrotów przy braku komunikacji z alternatorem

A jak nie to diagnostyka silnika DPF itd

Opublikowano

Dpf jeszcze się trzyma i nie jest z nim źle jeszcze. A co z tymi częściami? Aso?

Opublikowano

Ostatni post z wczesniejszego linka  :

problem rozwiązany.

sprawdziłem pobor prądu w przewodzie głównym alternatora na postoju. okazało się że. po wyjęciu wtyczki sterującej z regulatora napięcia pobór pradu znika. 

przy okazji oddałem cały alternator do regeneracji,tam uświadomili mnie że,  regulator zawsze musi byc wymieniany na orginalny, przy wymianie szczotek też trzeba wiedzieć dokładnie jakie powinny być zamontowane zeby nie spalić komutatora, etc.  samą naprawe alternatora lepiej powierzyć specjalistom,dużo nie zapłacimy a będzie to zrobione dobrze.

także, wadliwy okazał się regulator napięcia.

Jesli tylko wystepuje w orginale to ASO albo dobry sklep hurtownia co ma tez w sprzedazy orginalne czesci

Najwieksza na Podkarpaciu firma

http://www.bendiks.rzeszow.pl/

Opublikowano

Dzięki Grzesiu za namiary. Tamten wątek przeczytałem cały. Kable raczej dobre bo jak dokladalem bypasa to wszystko wyglądało dobrze. Ahh kto tego altka wyciagnie teraz. Przy bypasie się nieźle nagimnastykowalem.

Opublikowano

Sa dwie firmy VALEO albo BOSCH  ( 140A 150A 180A )  trzeba dobierac po VIN

Ja bym dał do kogos niech wyciagnie alternator i wysle do przegladu :wink:

Tu fajna cena za nowy alternator

Tylko pierwsze trzeba sprawdzic jaki mamy u siebie  :hi:

http://allegro.pl/alternator-03l903023-nowy-vw-seat-skoda-audi-140a-i6882053707.html#thumb/2

http://allegro.pl/regulator-napiecia-bosch-audi-skoda-vw-038903803e-i6720958206.html

Opublikowano

Tu jest valeo 150A. Może uda mi się wymienić sam regulator bez wyciągania altka. Dzwoniłem do jakiegoś sklepu z takimi częściami i można dobrać po numerach części z oryginału. A jak nie to wyciągam silnik i się jeszcze parę rzeczy zrobi przy okazji [emoji16][emoji41]