OLIVER Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Panowie Pytanie mam do znawców elektryki ... Postanowiłem sprawdzić pobór prądu gdy samochód stoi i wszystko jest po wyłączane . Podłączyłem Amperomierz (zakres 10 A ) szeregowo miedzy klemę a akumulator i co się okazało ze pobór prądu jest na poziomie 0,08 A i nie spadnie niżej . Znalazłem przyczynę . Jest nią radio Concert ori audi (sprawne wszystko w nim funkcjonuje ok ) . wymieniłem go za Horusa jak padł w nim potencjometr Po całkowitym wypięciu radia pobór prądu po czasie spada do 0,02 A ,Czyli jest super, winowajca to radio Pytanie ...Czy to nie za dużo połyka tego prądu to radio w stanie spoczynku ? A może tak ma być bo ten typy tak mają? Jak ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o wiadomość ... Szukałem podobnego tematu ale nie udało mi się nic znaleźć na moje pytanie Edytowane 11 Grudnia 2017 przez OLIVER
Arek8888 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Kolego, też przymierzam się do pomiaru prądu bo chyba coś mi rozładowuje aku. Czy pomiar przeprowadzałeś na zamkniętym centralnym zamku czy na otwartym?
kamil-vag Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Po jakim czasie od zamknięcia auta robisz pomiar ?
luki19862121 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dokładnie jak Kamil pisze. Trzeba zaczekać aż Can się wyłączy
OLIVER Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2017 2 godziny temu, Arek8888 napisał: Kolego, też przymierzam się do pomiaru prądu bo chyba coś mi rozładowuje aku. Czy pomiar przeprowadzałeś na zamkniętym centralnym zamku czy na otwartym? Ja pomiar przeprowadziłem na otwartym zamku .Myślę ze u mnie to nie ma większego znaczenia bo samochód stoi u mnie cały czas otwarty bo mam garaż w domu ... Ale tu nie oto chodzi bo u mnie ewidentnie radio bierze około 0,06 A po pewnym czasie i ten pobór już nie spada bo czekałem dosyć długo a w sumie to mam pobór jak pisałem jekieś 0,08 A i tu sie zastanawiam czy to nie za dużo .... Zaraz idę i posprawdzam raz jeszcze i opisze czy jest różnica na zamkniętym zamku
luki19862121 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Panowie sprawdźcie sobie pobór po wygaszeniu Can. Kiedy zamykasz auto świeci awaryjka. Po wygaszeniu can powinien być nie aktywny.
OLIVER Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) A więc tak Panowie U mnie jest wszystko Ok ...doszedłem co jest przyczyną poboru A większego Ale po kolei .... poszedłem wpiąłem raz jeszcze miernik i tak to wygląda po wpięciu miernika zamknięciu drzwi ale nie na zamek pobór 0,10 A a po około 1 minucie 0,08 A i tak już zostaje ale kluczyk był cały czas w stacyjce i TU !!!mnie robiło w konia Wystarczyło wyjąć kluczyk ze stacyjki i po około 1 minucie pobór spadł do 0,02 A nie zależnie czy centralny jest otwarty czy zamknięty ... UF super że tak jest Dało mi do myślenia to jak po wyżej Koledzy pisali z tym zamkniętym zamkiem ...Jak widać u mnie to nie ma znaczenia ale ma znaczenie czy kluczyk w stacyjce czy jest wyjęty ... Może komuś się to przyda dzięki wszystkim za sugestie Edytowane 11 Grudnia 2017 przez OLIVER 1
Arek8888 Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 Panowie, tym razem ja zgłaszam się z problemem poboru prądu przez radio Pioneer. Mianowicie, ciągnie mi aż 0,2 A. Jak zdejmę panel radia to pobór spada do 0,02A, czyli wzorcowo. O co może chodzić?
prezesik18 Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 W dniu 23.02.2018 o 18:20, Arek8888 napisał: Panowie, tym razem ja zgłaszam się z problemem poboru prądu przez radio Pioneer. Mianowicie, ciągnie mi aż 0,2 A. Jak zdejmę panel radia to pobór spada do 0,02A, czyli wzorcowo. O co może chodzić? normalka, miałem pionieraa, jvc i tak samo brał prąd do momentu wypięcia panelu przedniego.
Arek8888 Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Mówisz, że taka uroda tego radia? Szkoda, bo nie chce mi się non stop zdejmować tego panelu. Swoją drogą, napisałem do przedstawiciela firmy Pioneer zapytanie w tej sprawie, ciekawe co odpiszą
prezesik18 Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 całkowicie nie trzeba wyjmować, wystarczy tylko wysunąć z jednej strony.
Arek8888 Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 On się nie wysuwa z jednej strony, tylko się odchyla cały do dołu na zawiaskach. A jak jest odchylony to świeci się żarówka pod napędem CD i gaśnie dopiero jak zdejmę go całkiem. Podejrzewam, że to ta lampeczka może być przyczyną takiego poboru prądu.
Rekomendowane odpowiedzi