Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogromny pobór prądu przy wyłączonym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wprowadzenie: Audi A4 B6 1.9TDi 2001 rok. Ze względu na czasami działającą elektrykę lusterek i szyb postanowiłem wymienić moduł komfortu. Nie mogłem go dobrze zakodować tj. po wybraniu odpowiedniego numeru (wiecie jakie opcje mają działać, sumuje się cyfry i kodujemy) wyskakiwał komunikat: "Steuergerat Fahr. antwortrt nicht" w boxie poniżej 'Soft coding' w aplikacji VagCom. Dlatego włożyłem stary moguł komfortu i zakodowałem tak jak był poprzednio. I teraz akumulator jest rozładowywany co drugi dzień.

Sprawdziłem jaki jest pobór prądu bez włączonego silnika. Wacha się on od ok 2.3A (!) do ok 4.4A(!!!) - ciągle skacze.

Wyciągałem po kolei bezpieczniki i mam problem z dwoma tj. 24 (moduł komfortu) i 38 (zamek centralny). Wystarczy, że jeden z nich jest włożony, obojętnie który lub oba na raz i wtedy występuje nadmierny pobór prądu. 

Muszę podładować akumulator żeby przestawić samochód wtedy znowu włożę po raz drugi ten 'nowy' moduł komfortu i zbadam czy cokolwiek się zmieniło.

Nie mam pojęcia co robić.

Opublikowano

masz jakiś błędy w module komfortu?? Sprawdzałeś kable w przelotkach między drzwiami a budą (gumowa harmonijka) - nie ma tam zwarcia??

Opublikowano

Błędy: skasowałem przed wyciągnięciem aku bo nawiązywały do niskiego napięcia - cokolwiek teraz się pojawi zapiszę (mój błąd).

Kable: nie sprawdzałem. Do kiedy nie zdecudowałem się wymienić modułu nie miałem problemu z tak szybkim rozładowaniem aku.
Sprawdzę je jednak.