[AJM] Problem ze wskazaniem temp.
0

    16 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam mam problem taki iż nie pokazuje mi temperatury płynu chłodzącego na liczniku. Wymieniałem dwa razy czujnik temperatury G62 i dalej zero reakcji.

    Dodam też ze wymieniałem licznik z pół fis na pełen fis i dalej jest tak samo.  Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Zwykły multimetr i sprawdzić ciągłość przewodów od licznika do czujnika G2. Czujnik jest 4 pinowy, 2 piny dają info do ECU a dwa do zegarów [emoji6]

     

     

     

     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Z tego co  mi wyszło to na pinie 2 i 4 wychodzi masa na pinie 3 napiecie 5v a na 1 chyba brak reakcji.  z tego co pamietam jak mierzyłem

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    Pin 1 i 2 są jako czujnik G2 - info na zegary.

    Pin 1 z czujnika wchodzi na licznik - kostka niebieska T32 - na pin 8.

    Pin 2 to jest masa. 

    Możesz miedzy pinem 9 (masa licznika) lub 7 (masa czujników) i 8 (syg. z czujnika) niebieskiej wtyczki licznika zmierzyć sobie rezystancję... przy 90 stopniach powinno być ok 110 ohm.

    A w ECU na VAGu Ci pokazuje temperaturę ? ? ? 

    Edytowane przez kamil-vag

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Tak na Vagu pokazuje prawidłową temperature

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    A w liczniku ? Dochodzi do procesora ? Jaki masz licznik VDO czy Jaeger ? 

    Wejdź w 17-Instruments i tam na kanale chyba 003.

    7828892000_1419595978.jpg

    Edytowane przez kamil-vag

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Licznik oczywiście VDO wcześniej miałem Jaeger. i tez tak samo było. nie mam teraz laptopa to nie sprawdze. ale wiem że do ECU wysyła info o temperaturze

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    No to zostaje Ci sprawdzić ciągłość przewodów od czujnika G2 do zegarów... wyżej Ci napisałem co zrobić, wyciągnij i zrób pomiar na niebieskiej wtyczce...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Sprawdziłem czy jest przejście. zmostkowałem pin 8 i 9 w niebieskiej wtyczce i wychodzi na to ze gdzieś jest przerwany chyba kabelek od pinu nr 1 od czujnika temp.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Przepatrz też wiązkę/wtyczkę, czy nie nie widać przetarć itp...

     

     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Wpinałem wtyczke pod czujnik i kabelek odpadł :decayed: ten od pierwszego pinu. przy samej wtyczce odpadł

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    No to sprawa wyjaśniona ;)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    a dużo z tym roboty zeby wyciągnąć kawałek tej wiązki kabli ? bo juz chciałbym porządnie to zrobić

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Po co rozdzierać wiązke, zlutuj, zabezpiecz i git :)
    Ten kabel idzie do kostki pod ECU w skrzynce.

    Możliwe, że wtyczka jest rozbieralna, sprawdź, bo może wystarczy założyć nowy konektor za 10gr.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Problem rozwiazany kabelek juz sie trzyma temperature juz pokazuje prawidłową :-)  Dzieki za pomoc ;)

     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się
    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy