Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T swap z anglika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem tematu, więc zaczynam:

Mam A4B6 sedan 1.8T BFB 120kW. Skrzynia manual, FWD, 5cio stopniowa. Silnik kończy powoli swój żywot (opiłki w oleju). Remont silnika (z własną robotą) będzie o ok. 50% tańszy od kupna dawcy z wysp.

Wpadłem na pomysł kupna anglika i przełożenia silnika. Do wyboru mam dwie opcje - BFB, BEX

Stąd mam parę pytań: 

1. Silnik BFB - mogę napotkać jakiś problem w przekładaniu? Np. czujniki inaczej zlokalizowane itp 

2. Silnik BEX - warto? Więcej do przełożenia, lecz czy będzie to jeździć? 

A może w angliku zrobić przekładkę? Wiem, że można w PL rejestrować auta z UK lecz nie cieszy mnie zmiana biegów lewą ręką oraz próby wyprzedzenia TIRa.

Jednym słowem planuję zrobić z dwóch jeden. Który wariant byłby najrozsądniejszy?

Może ktoś na forum miał jakieś doświadczenie z podobnym problemem?

Dodam, że z zawodu jestem mechanikiem i mam spore doświadczenie w przekładaniu silników, lecz zawsze to były słupki z aut dla ruchu prawostronnego. Nie mam pojęcia jak mocno UK -> PL różnią się. Domyślam się, że najbardziej to wiązkami elektrycznymi.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Jeśli chcesz przełożyć sam silnik to nie ma znaczenia czy to słupek z oznaczeniem bfb czy bex, bo są takie same (w bex są seryjnie większe wtryskiwacze i chyba będziesz musiał je zaadaptować u tunera jeśli zostaniesz przy ecu z bfb). Pytanie, co chcesz osiągnąć?

Bo jeśli ze swojego wozidła chcesz zrobić bexa, to musisz przełożyć jeszcze z niego ecu, dołożyć drugi intercooler (ewentualnie wsadzić fmic) i turbo (w bex jest k03s, a nie k03). Jak masz lpg to pytanie czy na pewno obsłuży taką moc i nie będziesz musiał znowu dokładać. 190, a 163 KM to jednak różnica ale bex musi jeździć na pb98 więc też do rozważenia jeśli chodzi Ci o same koszty.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Kup bex tylko szukaj w dobrym stanie jak zostaniesz przy mocy bfb to resztę do sprzedania turbo wtryski ic. Ja osobiście też robiłem swap w B7 z bfb na bex z anglika to zrobiłem pełnego bex z kompem i ic doszła jeszcze zmiana skrzyni z 5b na 6b ale wszystko pasuje

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki. Czyli da się i o to mi chodziło :)

Reasumując - bezproblemowo można przełożyć z UK BEXa  ze skrzynią 6 Quattro / FWD mając tylko FWD czy musi być też FWD? 

A jak z wiązką ECU, komp w UK znajduje się po tej samej stronie? 

Opublikowano
Dzięki chłopaki. Czyli da się i o to mi chodziło [emoji4]
Reasumując - bezproblemowo można przełożyć z UK BEXa  ze skrzynią 6 Quattro / FWD mając tylko FWD czy musi być też FWD? 
A jak z wiązką ECU, komp w UK znajduje się po tej samej stronie? 
Wiazke zostawisz swoją bo z anglika jest dłuższa co do quattro to już więcej zabawy bo trzeba wspawac podpore wału i zmienić tyle zawieszenie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, temat też po części mnie interesuje, wiec chce się upewnić, czy dobre wnioski wyciągnąłem. Mianowicie, mam u siebie silnik bfb do remontu z napędem fwd, lecz mam do kupienia pewny silnik bfb z anglika z napędem quattro i czy przy przekładaniu silnika z anglika z takim napędem nie będzie żadnych komplikacji? Napędu nie mam w planach przekładać, chodzi o sam silnik.

Opublikowano
  • Autor

Silnik jest ten sam, po prostu przekładasz sam silnik i po sprawie. Różnica przede wszystkim jest w skrzyni biegów.

Opublikowano

Dobra, dzięki za odpowiedz 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 25.02.2018 o 19:45, siwak napisał:

Kup bex tylko szukaj w dobrym stanie jak zostaniesz przy mocy bfb to resztę do sprzedania turbo wtryski ic. Ja osobiście też robiłem swap w B7 z bfb na bex z anglika to zrobiłem pełnego bex z kompem i ic doszła jeszcze zmiana skrzyni z 5b na 6b ale wszystko pasuje

witam czyli kompletny ic z bexa angola jest taki sam i będzie pasował do a4 b7 1.8T bfb?