Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Pasek wielorowkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie, jak odpalam zimny silnik przez około trzy minuty coś piszczy jakby któryś z pasków wielorowkowy albo od klimy, nie wiem jak zdiagnozować co jest przyczyną, może koledzy pomogą?

Opublikowano

tak ,to rzeczywiscie pasek wieloklinowy.

kiedy ostatnio go wymieniales?

u mnie bylo identycznie..i pewnie jak wlaczysz podgrzewanie tylnej szyby pisk sie nasila? :wink4:

u mnie dzialo sie to rowniez po wymianie paska ;( okazalo sie ze musze kupic 0,5cm krótszy

po tej zmianie oraz napinacza ktory juz byl wyszarpany do dzis jest super

Opublikowano

a kiedy wymieniałeś paski ? napinacze ?

To na pewno pasek sie już wyślizgał/rozciągną wtedy rano jak jest na nim trochę wilgoci to piszczy.

Opublikowano

kolego sprawdź najpierw akumulator czy masz naładowany :wink4: słaby akumulator powoduje większe obciążenie alternatora większy opór i pasek może piszczeć dopóki aku się trochę nie naładuje a co do sprawdzenia który pasek piszczy to zapal auto podnieś maskę i po prostu polej bardzo małą ilość np wd na jeden potem drugi pasek najstarsza i najlepsza metoda sprawdzenia który to pasek :tongue4:

Opublikowano

kolego sprawdź najpierw akumulator czy masz naładowany :wink4: słaby akumulator powoduje większe obciążenie alternatora większy opór i pasek może piszczeć dopóki aku się trochę nie naładuje a co do sprawdzenia który pasek piszczy to zapal auto podnieś maskę i po prostu polej bardzo małą ilość np wd na jeden potem drugi pasek najstarsza i najlepsza metoda sprawdzenia który to pasek :tongue4:

wiadomo ze aku ma znaczacy na to wplyw..Ale kolego .Pablo. nie uwazasz ze to pasek jest powodem piszczenia?

..jesli wieloklin i napinacz bedzie ok. moge wlozyc nawet rozladowany aku i nie bedzie pisku

Opublikowano

Ja bym najpierw same paski zmienił (klimy i alternatora) i wtedy obsłuchał jeszcze raz. A przy zakupie rolek kupuj tylko orginały bo zamienniki lubią się szybko wys..ć :naughty:

Opublikowano

wiadomo ze aku ma znaczacy na to wplyw..Ale kolego .Pablo. nie uwazasz ze to pasek jest powodem piszczenia?

..jesli wieloklin i napinacz bedzie ok. moge wlozyc nawet rozladowany aku i nie bedzie pisku

Pasek piszczy na pewno przecież to oczywiste czasem jednak wystarczy naładować aku żeby zlikwidować piszczenie paska chyba że tak zużyty już jest wiec warto wymienić na nowy i mieć święty spokój :wink4:

Opublikowano

Hmm... u mnie nawet po wymianie paska popiskiwało, troszeczkę trzeba było pasek naciągnąć i nastała cisza :kox:

A koledze tomi13ka bym radził wymienić wszystkie paski i rolki (jak masz zamiar wymieniać) a jak wymieniałeś niedawno to sprawdź naciąg. Ewentualnie są preparaty do "uciszania" pasków. Popsykasz i też piski ustaną. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

wymieniałem rozrząd i pasek wiloklinowy trzy miesiące wstcz, aku tez moze być kiepski, pryskanie pasków też przerabiałem ale to pomagało na krótką chwile i kiedy silnik wystygł problem pojawia się od nowa, piszczy jaby prosiak siedział pod maską aż wstyd przed sąsiadami rano odpalać furke. :rolleyes:

Opublikowano

Duże znaczenie ma producent paska.Ja po wymianie paska zmieniłem go po około 1200 km na polecany przez producenta nie był wiele droższy ale teraz mam spokój.

Opublikowano

a wymieniałeś napinacz paska klinowego? Oprócz paska on jest najważniejszy.

Oryginał 345 zł

Hans Preis Topran Germany 230 zł

Uwaga na ContiTech-u Multi-rib nie piszczy.

Nie kupujcie Dayco itp.

Opublikowano

na biegu jalowym aku nie jest ladowany :cool1:

wd40 wplywa niekorzystnie ma pasek, jesli juz trzeba czyms polewac to juz lepiej woda

Hmm... u mnie nawet po wymianie paska popiskiwało, troszeczkę trzeba było pasek naciągnąć i nastała cisza :kox:

A koledze tomi13ka bym radził wymienić wszystkie paski i rolki (jak masz zamiar wymieniać) a jak wymieniałeś niedawno to sprawdź naciąg. Ewentualnie są preparaty do "uciszania" pasków. Popsykasz i też piski ustaną. :decayed:

przeciez napinacz paska alternatora jest automatyczny, i nie ma mowy o napinaniu.

psikanie jakimis preparatami to skrajne druciarstwo

jezeli paski piszcza, tzn ze albo sa zlej jakosci i grozi to ich zerwaniem, albo zatarta jest ktores z lozysk, rolek lub zuzyta jest sama rolka. moga byc zatarte lozyska sprzegla kompresora klimatyzacji lub kola napedowego wiska i grozi to zerwaniem paska.

jednoczesnie zwracam uwage ze zerwanie paska wieloklinowego, grozi dostaniem sie jego wlokien do obudowy paska rozrzadu, przestawieniem rozrzadu i zniszczeniem silnika

Opublikowano

Nie psikamy niczym. Guma wchłania olej i pęcznieje, później jest znacznie osłabiona i może pęknąć. Jak np. opona.

Nie stosujemy wynalazków tylko kupujemy nowe rolki i napinacze.

Rolka np kosztuje 70 zł Ruville

Opublikowano

..nie wiem moze moje myslenie jest glupie ale jesli by nie bylo ladowania swiecila by kontrolka :confused4: to chyba logiczne

jesli nie mam racji prosze o OT

Opublikowano

Ja miałem ten sam przypadek strasznie mi piszczał pasek kupiłem ContiTech i po przejechaniu 3 tyś km zaczęło znów piszczeć obecnie mam GEATESS i jest cisza zrobiłem już na nim 10.tyś km napinacz jest nowy ORYGINALNY kupiony w ASO :hi: