Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AMB] Jak powinien działać, pressure regulating valve

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ne wiem jak nazywa się po polsku ten zawór ale w linku jest on pod numerem 20. znajduje się w dolocie zaraz za przepływomierzem taka plastikowa puszeczka włożona z jednej strony w rurę dolotu a z boku ma wyjście podłączone po rurki biegnącej wzdłuż silnika. Jka powinno działać to użądzonko na ,,sucho,, to znaczy jak dmuchnę z jednej strony to czy nie powinno być zamknięte, czy to nie jakiś zawór ciśnieniowy.

pzdr

a tu link

http://www.vagcat.com/epc/cat/au/A4/2001/249/49/3127882/

[br]Dopisany: 07 Luty 2009, 15:52_________________________________________________a dokładnie to ten

http://moto.allegro.pl/item541496877_blow_off_zawor_upustowy_powietrza_doladowanego.html

Opublikowano

Jest to zawór bezpieczeństwa DV zwany tez cichym zabujcą turbiny.... (u mnie sie rozpadl pojezdzilem tydzien i jestem chudszy o 1000pln :kox:). opiszę Ci to obrazowo:

- 3 bieg niskie obroty i dajesz buta. Masz juz 2.5tyś obrotów i nagle puszczasz pedal przyspieszenia. Aby wirnik turbiny nie ulegl uszkodzeniu nie moze nagle zostac zatrzymany(m.in). Po puszczeniu gazu to sie wlasnie dzieje i aby temu zapobiec Ktos wymyslil zawór upustowy turbiny. Po puszczeniu gazu turbina dalej sie kreci i zwalnia powoli bo oddaje cisnienie przez DV. Jest tam membranka ze sprężyną oporową. Przy odpowiedniej sile (określonemu ciśnieniu) zostaje on otwarty.

Jak dmuchniesz to nie powinien puszczac.

Opublikowano
  • Autor

Jak dmucham ustami to powietrze bezproblemowo przechpdzi z jednen strony na drugą czyli zawór jest do d...py ;([br]Dopisany: 07 Luty 2009, 17:39_________________________________________________To pewnie przez niego jeśli cały czas przepuszczał samochód był przymulony i chłopaki na Przasnyskiej po 3-ech wizytach nie potrafili się poznać :angry:

Opublikowano

wymien na nowy koszt ok 120pln

Opublikowano

Pojedz do aso skody. Kupisz ori za 60pln :) Przez ten zaworek turbawka mówi pa.... :kox:

Opublikowano
  • Autor

i w skodzie mmam podać nr:

06A129101a

Opublikowano

Ne wiem jak nazywa się po polsku ten zawór ale w linku jest on pod numerem 20. znajduje się w dolocie zaraz za przepływomierzem taka plastikowa puszeczka włożona z jednej strony w rurę dolotu a z boku ma wyjście podłączone po rurki biegnącej wzdłuż silnika. Jka powinno działać to użądzonko na ,,sucho,, to znaczy jak dmuchnę z jednej strony to czy nie powinno być zamknięte, czy to nie jakiś zawór ciśnieniowy.

pzdr

to ,co jest pod nr 20 w linku z ETKI na pewno nie jest DV-jest on pod nr 14,to co opisujesz zaraz za przeplywka jest polaczone z odma i ma byc przeplyw powietrza przez ten pojemnik,uwierz mi na slowo-nie masz tyle pary,zeby ustami dmuchnac w DV i zeby powietrze przeszlo... :wink4:
Opublikowano

chyba ze DV jest uszkodzony ;)

...no tak,ale dmuchanie,to nie najlepszy sposob na jego sprawdzenie... :wink4:
Opublikowano
  • Autor

To jak ma być przepływ przez ten nr 20 cały czas czy nie, w obie strony, a jak go zwał to wsio ryba :wink4:

Opublikowano

u mnie jest przeplyw,a nie narzekam na spadek mocy :wink4:

Opublikowano

ale paluchem wcisnąć można :)

Opublikowano

a pytanie z innej beczki a'propos DV

czy Wasze DV-ki tez wydaja taki glosny dzwiek (jak meczenie owcy czy cos takiego :shocked:), przy puszczaniu pedalu gazu?

Opublikowano

DV - czyli zawór sterujący turbiny, powinien właśnie taki dźwięk wydawać - to upuszczane, sprężone powietrze.

O DV na forum było już dużo - kup od TT 225KM - tańszy. :szukaj:

Twój jest zjebany.

Opublikowano

Panowie nie patrzcie który jest tańszy tylko przy jakim ciśnieniu sie otworzy :) bo moment jego otwarcia tez ma wpływ na żywotnośc turbiny :) Jeżeli bedzie sie otwierał przy zbyt wysokim ciśnieniu to efekt bedzie taki jak by go wogule nie było, bo nie spóści ciśnienia . Ja założyłem od S4 i chyba to bedzie przyczyna tego ze łopatki mojej turbiny sie zmieliły ;)

Opublikowano

a pytanie z innej beczki a'propos DV

czy Wasze DV-ki tez wydaja taki glosny dzwiek (jak meczenie owcy czy cos takiego :shocked:), przy puszczaniu pedalu gazu?

moj czasem furkotal ,jak odpuszczalem gaz-odwrocilem go i jest ok,delikatne psss,ale nie az takie,zeby sie wszyscy ogladali,ale w srodku slychac... :wink4:[br]Dopisany: 09 Luty 2009, 20:32_________________________________________________a co do DV od TT-sprawdzone,smialo mozna zakladac...