Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Syczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z silnikiem AVF kiedy jest zimny podczas jazdy i zmianie biegów po odpuszczeniu gazu jest dość mocno słyszalny syk (sysysysy) , kiedy się trochę zagrzeje około 5-10 minut syk ustępuje. Wczoraj zauważyłem ze zawór EGR jest zachlapany olejem. Czy jest możliwość że to przez ten zawór może być taki dźwięk? Ten dźwięk dochodzi jakby z tamtego miejsca i tylko podczas jazdy na biegu jałowym nic nie słychać nawet na wysokich obrotach , tylko przy obciążeniu.

Opublikowano

Obejrzyj dobrze wszystkie węże powietrzne, czy nie ma gdzieś pęknięcia. Sprawdź czy nie słychać gwizdu z okolic intercoolera. EGR możesz sprawdzić, zdemontuj rurę, załóż strzykawkę na króciec i zaciagnij - zobacz czy podnosi się grzybek... możliwe, że membrana jest gdzieś pęknięta. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Zawór EGR wymieniony na nowy wszystkie przewody IC dzisiaj wyjmowałem i dokładnie sprawdzałem. Nie ma żadnego pęknięcia. Przejechałem się kawałek i wywaliło wąż od rezonatora ciśnienia. Nie wytrzymała już opaska. Wystrzał bym konkretny i wielkie syczenie. Opaska wymieniona na nowa , masywniejszą. Czy jest możliwe aby uszkodzeniu uległ rezonator? I dlatego to syczenie po puszczeniu gazu. Dodam że zimą wyskoczył błąd 17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
        P1557 - 35-00 - -. Teraz błędu brak, nawet kiedy silnik jest kręcony pod czerwone pole.

Edytowane przez miekawara

Opublikowano

przeładowanie turbo masz. a czy ten dźwiek to nie przypadkiem opisywane na forum "szuranie po odpuszczaniu gazu" lub jak kto woli "efekt sowy"

turbo do czyszczenie prawdopodobnie masz i to może mieć powiązanie z tym :)

zrób logi jak masz mozliwość

Opublikowano
  • Autor

No to jest takie "szuranie po odpuszczeniu gazu". Logi będę mógł zrobić dopiero za kilka dni.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Przyczyna zlokalizowana. W piątek były pomiary na hamowni a dzisiaj po raz kolejny przeglądanie węży. Za pierwszym razem nie zauważyłem tego pęknięcia. Musiało bym małe.

20180608_084041.jpg20180611_122552.jpg

Edytowane przez miekawara

Opublikowano

mi tak szurało , szurało i turbo sie wczoraj rozleciało , przepatrzylem w aucie wszystko i nieznazalem przyczyny . Ostatnio nawet loga robilem , turbo dmuchało jak na 270 tys elegancko. Az do wczoraj , turbo sie zalanczało 2000obr/min , potem 2200 /2400 , mocy wg na dole , gora ciagła , niewywaloło trybu awaryjnego , Pod domem to juz było słychac ocieranie wirnika o scianki . Po sciagnieciu filtra powietrza i weza z turbo , luz osiowy 5mm .