Gość Iceman Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 Mnie to nie dotyczy bo mam 4x4 i nowe buty ale zawsze zakładałem lepsze na przód a teraz mam zonka ...........ale nieraz dobrze poruszyc temat który z pozoru jest oczywisty :biggrin:
Wihajster Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 lepsze oponki zawsze na tyl szanowni koledzy daje sie :twisted:
Tukan Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 Ogladalem ostatnio program Szkoła Bezpiecznej Jazdy i tam mówili, ze lepsze opony na tył.
schiller Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 oczywiscie ze lepsze na tyl. i oprocz wymienionych jest jeszcze jeden powod. jakby na jakims szybkim zakrecie fizyka( nie daj Boze) wygrala, to jak myslicie czym jest wepiej uderzyc np w drzewo? przodem czy bokiem? to chyba do kazdego przemawia nie?
talib1990 Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 dokładnie lepiej na tył.. przód to tylko lepsze przyspieszanie w przypadku zdrowszej opony..a tył przy hamowaniu i braku przyczepności poprostu ucieka tak jak to było pokazane na przykładzie skody w TVN TURBO...
marcin j Opublikowano 13 Marca 2007 Opublikowano 13 Marca 2007 oczywiscie ze lepsze na tyl. i oprocz wymienionych jest jeszcze jeden powod. jakby na jakims szybkim zakrecie fizyka( nie daj Boze) wygrala, to jak myslicie czym jest wepiej uderzyc np w drzewo? przodem czy bokiem? to chyba do kazdego przemawia nie? Oczywiste przodem, odpukać A całą dyskusje zacząłem ja, wpisując tylko informacyjnie , że lepiej założyć lepsze opony na tył, zaskoczyło mnie rozwinięcie tematu.
Gość Murzyn Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 panowie zapominaja chyba o zjawisku aqaplaningu i technicznych mozliwosci zapanowania nad pod- i nad- sterownoscia :twisted:
marcin j Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 panowie zapominaja chyba o zjawisku aqaplaningu i technicznych mozliwosci zapanowania nad pod- i nad- sterownoscia :twisted: Nie, a nie zmienia to faktu stwierdzenia.
Gość spedyt Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 technicznych mozliwosci zapanowania nad pod- i nad- sterownoscia To raczej w niektórych silnikach jest trudne do zrobienia, szczególnie z małą mocą
Gość Murzyn Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 marcin j, niedokladnie chyba zapoznales sie z tematem http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=6229&start=0 opisalismy z maxem dos lopatologicznie te sytuacje, wnioski mozna latwo wyciagnac (podsterownosc to zlo ) spedyt, moc tu nie ma najmniejszego znaczenia
Gość Iceman Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 marcin j, niedokladnie chyba zapoznales sie z tematemhttp://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=6229&start=0 opisalismy z maxem dos lopatologicznie te sytuacje, wnioski mozna latwo wyciagnac (podsterownosc to zlo ) spedyt, moc tu nie ma najmniejszego znaczenia to wkońcu jak jest lepiej ( trzeba wymieniać cztery i po temacie ) :biggrin:
Gość Murzyn Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 to wkońcu jak jest lepiej ( trzeba wymieniać cztery i po temacie ) najlepiej :twisted: ,ale: nad uslizgiem przedniej osi nie zapanujesz nad tylnej zapanuje dziecko w przedszkolu walniecie przodem w drzewo do mnie nie przemawia wole w nic nie walnac, tylko przejsc zakret w ladnej kontrze PS. Jezdziliscie kiedykolwiek z rolkami na tylnej osi??
marcin j Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 marcin j, niedokladnie chyba zapoznales sie z tematem http://www.a4-klub.pl/for...?t=6229&start=0 opisalismy z maxem dos lopatologicznie te sytuacje, wnioski mozna latwo wyciagnac (podsterownosc to zlo ) nad uslizgiem przedniej osi nie zapanujesz nad tylnej zapanuje dziecko w przedszkolu Toche się nie zrozumieliśmy, to nie tak , jeżeli przejeżdzasz zakręt i samochód staje się nadsterowny, (przy gorszych oponach z tyłu) to jeżeli byłyby one lepsze to przy tej samej sytuacji wogóle nie doszłoby do zdarzenia. Chodzi mi o porównanie sytuacji w tych samych warunkach. Jazda to Fizyka wg mnie. [ Dodano: 14-03-2007, 13:52 ] walniecie przodem w drzewo do mnie nie przemawia wole w nic nie walnac, tylko przejsc zakret w ladnej kontrze To oczywiste.
Gość Murzyn Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 Toche się nie zrozumieliśmy, to nie tak , jeżeli przejeżdzasz zakręt i samochód staje się nadsterowny, (przy gorszych oponach z tyłu) to jeżeli byłyby one lepsze to przy tej samej sytuacji wogóle nie doszłoby do zdarzenia. Chodzi mi o porównanie sytuacji w tych samych warunkach. jaby te gorsze byly na przodzie to teoretycznie wlasnie przod zaczalby szybciej tracic przyczepnosc
schiller Opublikowano 14 Marca 2007 Opublikowano 14 Marca 2007 walniecie przodem w drzewo do mnie nie przemawia wole w nic nie walnac wiadomo, dlatego mialem na mysli "co by bylo gdyby" fizyka wygrala.
Rekomendowane odpowiedzi