Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l Drodzy znawcy tematu,eksperci. Proszę zerknijcie na tę głowicę i oceńcie,czy to się jeszcze nadaje do planowania,czy już szkoda zachodu. Spaliny wydmuchiwały płyn chłod. co chyba jest normą dla ajm z przebiegiem ok.400000 km. Jakie są opcje jeśli to trup?
Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l Ja tam nic dziwnego nie widzę, ale trudno ocenić czy się ona nadaje do planowania patrząc na lichej jakości zdjęcia Zawieź ją do człowieka który robi obróbkę, rzuci okiem i wstępnie oceni czy warto ją ustawiać na stole frezarki
Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l Autor zrobiłem dwie fotki dwóch najgorszych kanałów wodnych które mają krawędzie wżarte ,a jeden jak widać w stronę cylindra/zaworów i tam najbardziej chyba dmuchało w kanał...mam wątpliwości czy przez ten wżer nie zrobiło się za wąsko żeby uszczelnić Edytowane 7 Kwietnia 20188 l przez xork
Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l 44 minuty temu, xork napisał: zrobiłem dwie fotki dwóch najgorszych kanałów wodnych które mają krawędzie wżarte ,a jeden jak widać w stronę cylindra/zaworów i tam najbardziej chyba dmuchało w kanał...mam wątpliwości czy przez ten wżer nie zrobiło się za wąsko żeby uszczelnić Dla szczelności pomiędzy cylindrami a płaszczem wodnym najważniejsze są obszary pomiędzy czerwonymi liniami które zaznaczyłem na twoim zdjęciu . Jeżeli tam nie ma mocnych wżerów ( które po obróbce powinny zniknąć , gdy są małe ) , to powinno być wszystko OKI
Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l Autor dzięki, to mi poprawiłeś samopoczucie oby wyszło że szczelna i będzie ok. Czy wymienia sie panewki wałka roz. bez wymiany samego wałka, mam trochę przytarte, sam wałek chyba ok, choć wyczuwam paluchem lekkie załamanie na krzywiźnie. Edytowane 7 Kwietnia 20188 l przez xork
Opublikowano 7 Kwietnia 20188 l Akurat wałek można ocenić ze zdjęć, pod warunkiem że każdy wierzchołek krzywki pstrykniesz oddzielnie, lekko z profilu , dobrym sprzętem ( duża rozdzielczość i przy dobrym oświetleniu ) Do tego jeszcze ze dwa zdjęcia ogólne, żeby dobrze było widać czopy panewek
Opublikowano 9 Kwietnia 20188 l Autor Dzisiaj dopiero wym.pompki i przetarlem trochę głowicę i ogarnął mnie smutek ponieważ widoczne są pęknięcia pomiędzy krawędzią zaworów a otworami pompowtrysków .wrzucę fotki jak tylko rozmiar plików ogarnę. Edytowane 9 Kwietnia 20188 l przez xork Foto
Opublikowano 9 Kwietnia 20188 l Autor Nadzieje straciłem. Jakieś sugestie co do tego co dalej robić. Pozdrawiam Edytowane 9 Kwietnia 20188 l przez xork
Opublikowano 10 Kwietnia 20188 l Szukaj głowicy albo calego słupka z pewnego źródła. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 10 Kwietnia 20188 l Autor 53 minuty temu, bobikos napisał: Szukaj głowicy albo calego słupka z pewnego źródła. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Znasz jakiegoś dobrego dilerA głowic.
Opublikowano 10 Kwietnia 20188 l Większość głowić od 1,9 PD ma w tych miejscach pęknięcia , co wcale nie znaczy że taka głowica się nie nadaje do remontu Wszystko zależy jak one są głębokie, akurat w tych miejscach nie ma kanałów chłodzących a są to miejsca najbardziej obciążone termicznie . Jeżeli te pęknięcia nie penetrują do płaszcza wodnego głowicy , to nie mają wpływu na pracę i działanie silnika Większość ludzi od regeneracji nawet nie próbuje tego w jakiś sposób naprawiać , bo i tak w tym miejscu pęknie ponownie , po prostu oglądają pęknięcia dokładnie i jak nie są głębokie a głowica przechodzi test szczelności to ją regenerują pomimo tych pęknięć Zawieź głowicę do człowieka od regeneracji , on Ci powie czy się nadaje do roboty czy trzeba szukać drugiej
Opublikowano 10 Kwietnia 20188 l Autor Nareszcie trochę optymizmu(ale coś czuję że po ptokach), dzięki!