Jump to content
IGNORED

Uniwersalny włącznik świateł

kapsel
 Share

Recommended Posts

zamontowałem sobie w mojej niuni uniwersalny włącznik świateł jest to urządzenie które samoczynnie załącza światła po siedmiu sekundach od odpalenia silnika a po zgaszeniu silnika automatycznie wyłącza

fajny i praktyczny bajer polecam wszystkim

w urządzeniu jest schemat i opis montażu każdy kto ma trochę pojęcia o elektryce zamontuje bez problemu

Guest spedyt
kto ma trochę pojęcia o elektryce zamontuje bez problemu

Na pewno, ale już by była pewna pomoc gdzie zamocować co rozkręcić

I jeszcze gdzie kupiłeś?

mam to u siebie 45 zł plus dwa przekazniki 18 zł

jest to produkt firmy amt

[ Dodano: 11-03-2007, 12:34 ]

nie w domu tylko w firmie bo zajmuje się takimi rzeczami

z fotkami będzie ciężko cierpie na deficyt czasowy jak by ktoś chciał montować tego uws-a to napisze co i jak

Guest spedyt

Stronkę znalazłem i właśnie chodziło mi o dokładna nazwę żeby nie szukać w katalogu, tym bardziej że jest w grupie alarmów

Dzięki demoralizator

uws ma jeszcze jedną zaletę można go zamontować do auta z niesprawnym wyłącznikiem świateł bo uws poprostu go zastępuje

Guest spedyt
jak by ktoś chciał montować tego uws-a to napisze co i jak

W warsztacie można też dać sam opis, może ktoś zrobi zgodnie z opisem i wrzuci zdjęcia

po niedzieli zrobie fotki i opis to zobaczycie co i jak mam też pomysł jak za pomocą UWS-a zrobić światła do jazdy dziennej ale muszę to jeszcze przetestować

Guest spedyt
po niedzieli zrobie fotki i opis to zobaczycie co i jak mam też pomysł jak za pomocą UWS-a zrobić światła do jazdy dziennej ale muszę to jeszcze przetestować

To mnie zainteresuje :smile:

Ja poprostu zamontowałem przekaźniki.

Wyłącznik od świateł załaczony cały czas, przekręcam kluczyk swiatła się zapalają a w Audi jest przekaźnik który wyłacza swiatła przy kręceniu rozrusznikiem.

Zamontowałem tylko maleńki wyłacznik tych przekaźników, gdyby samochód zostawić na pozycyjnych.

Od zamontowania przekaźników wyłacznik od świateł załączony cały czas

Materiały:

3 przekaźniki - około 10zł (może być jeden z trzema paramy styków)

kable różne kolory - grosze

około pół godziny pracy

Guest spedyt
Ja poprostu zamontowałem przekaźniki

Pochwalił byś się jakimiś fotkami w warsztacie, co, gdzie i jak podłączać

Nie zrobiłem fotek, ale zrobię bo jeszcze zamontuję diody czerwone oświetlające wycieraczki w środku i bedę znów zdejmował osłonę pod kierownicą

Schemat jest b.prosty.Napiszę też kolory przewodów, bo chyba B5 wszystkie mają tak samo.

Trzeba przeciąć trzy przewody

Postaram się jutro zrobić zdjęcia

Przekaźniki na allegro są jeszcze tańsze niż napisałem.

Jeszcze jedno mi się przypomniało, ciekawi mnie czy wszystko działa jeżeli zastosuje się UWS tzn zmiana świateł, bo właśnie to u mnie nie chciało działać z tego powodu że przełącznik od włączania świateł jest zespolony z wyłącznikiem zmiany.

Gdy zamontowałem przekaźniki równolegle z przełacznikiem świateł (wyłącznik cały czas wyłaczony) to nie było długich. Dlatego musiałem zasadę działania odwrócić czyli przekaźniki są szeregowo a nie równolegle

schemat

jak zamontujesz uwsa działa wszystko wogóle nie musisz używać wyłącznika świateł

Guest spedyt
jak zamontujesz uwsa działa wszystko wogóle nie musisz używać wyłącznika świateł

Ok, ale osobno też można włączyć światła? Np na postoju, bez odpalania

zamontowałem sobie w mojej niuni uniwersalny włącznik świateł jest to urządzenie które samoczynnie załącza światła po siedmiu sekundach od odpalenia silnika a po zgaszeniu silnika automatycznie wyłącza

fajny i praktyczny bajer polecam wszystkim

Owszem fajny ale mam pytanie:

załacza sie po odpaleniu czy załączeniu kluczyka, bo to wielka różnica

i jeszcze coś taki przypadek: Jedzie np.żona w nocy stoi na przejeździe lub skrzyżowaniu, trochę zestresowana, rusza za szybko sprzedło , może ręczny itp, a tu pach samochód zgasł.Zapala rusza a tu nie ma świateł przez siedem sekund, no może cztery

działa dopiero po odpaleniu silnika bo bierze impuls z rozrusznika, jeżeli zgasnie zestresowanej żonce to zawsze można urzyć ori wyłącznika bo UWS i ori wyłącznik działają niezależnie

[ Dodano: 19-03-2007, 19:42 ]

przez uwsa można puścić słabszy prąd na światełka i mamy światła do jazdy dziennej a na noc załanczać światła ori wyłącznikiem

[ Dodano: 19-03-2007, 19:43 ]

oczywiście nie dotyczy to xenonów

działa dopiero po odpaleniu silnika bo bierze impuls z rozrusznika

Może raczej z alternatora.

Sorki że się czepiam, ale pytałem z ciekawości.U mnie opcja z przekaźnikami jest mniej skomplikowana.Po podłaczeniu zacząłem też myśleć na jakiejś czasówce 5sekund od przekręcenia kluczyka lub z alternatora, ale dałem spokój. Dobrze jest dla mnie takie rozwiązanie. Swoją drogą zamontowalem znajomym w golfie, oraz oplu.

Przeróbka z zamontowaniem UWS albo samych przekaźników jest naprawdę dobrym rozwiązaniem

żeby uws załączył światła trzeba włączyć zapłon i zakręcić rozrusznikiem jest też opcja podpięcia pod alternator ale prościej jest pod rozrusznik

Skoro UWS ma opcję podłaczenia pod alternator to po co czas zwłoki do załączenia świateł.

Ja właśnie w swojej przeróbce takie coś miałem demontować, światła by się załaczały gdy alternator już ładuje

poprostu UWS ma zwłokę tak to wymyslił producent

[ Dodano: 10-04-2007, 23:45 ]

zrobiłem dzisiaj z UWS-a światła do jazdy dziennej

jutro jadę na stację diagnostyczną dowiedzieć się czy jest to zgodne z polskim prawem

[ Dodano: 19-03-2007, 19:42 ]

przez uwsa można puścić słabszy prąd na światełka i mamy światła do jazdy dziennej a na noc załanczać światła ori wyłącznikiem

[ Dodano: 19-03-2007, 19:43 ]

oczywiście nie dotyczy to xenonów

A ja mam wlasnie xenony i chcialems sie dowiedziec czy da sie tak zrobic zeby jako dzienne swiecily sie na ~40% swiatla drogowe?

tak zrobiłem tak pare dni temu w mojej niuni jako dzienne świecą mi drogowe mocą około 60% zobacz temat światła do jazdy dziennej