Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0tdi CAGA slabo na pomiarze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj dokonywalem chiptuningu w kreator mocy.

Audi a4 b8 2.0tdi silnik CAGA 143km automat.

pierwszy pomiar wyszdl bardzo nizej niz seria bo 127km i 280momentu, przed rolkami sprawdzali czy sterownik silnika ma jakies bledy, nic nie wyskoczylo, wszytko git, po mapie wyskoczylo 166km i 330momentu, po rozmowie z tunerem mowil, zeby przejechac autem z 1000km bo cos jest nie tak, przeplywka jakas dziura a dolecie dpf zatkany. Ze trzeba sprawdzic :/ i po rozwiazaniu problemu moc sama sie podniesie do 185/380

Wszystkie filtry, oleje przed hamownia byly wymieniane. Co moze byc nie tak w kompie brak usterek, a w bloki pomiarowe w audi a4 b8  nieaktywne :/ 

Opublikowano

Trochę zaczęli od d*py strony. Najpierw trzeba doprowadzić samochód do ładu i pełnej sprawności, a potem brać się za strojenie. Tu masz odnośnie braku bloków pomiarowych http://www.ross-tech.com/vcds/tour/adv-meas-blocks.php

Opublikowano
  • Autor

Wiem wlasnie sam bylem zdziwiony ze tak zrobili, moze po prostu ta usterka nie skresla go calkowocie.  Nie wiem za co w pierwszej kolejnosci mozna bylo by sie zabrac, sprawdzic w tych blokach pomiarowych jest inaczej niz zawsze ze pokazuje wartosci optymalnych.

Opublikowano
  • Autor

Pomoże mi ktoś, co mogę sprawdzić na Vcds  jakie bloki i jakie ewentualnie wartości powinny być, i jakie logi mógłbym  wrzucić do sprawdzenia ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wszystko o czym piszesz widać gołym okiem i wyjdzie na podstawowym pomiarze. Dałeś się zrobić w wała i tyle.

Diagnostykę masz opisaną w innych działach.

Edytowane przez marcin4x4

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dałem się zrobić w wała ?

Ze niby coś jest nie tak? A zaczęli robić?  No żadnych błędów nie było to zaczęli pierwszy pomiar który wyszedł dość słabo.

Nie wiem czy to wina multitronika? 

Po wyjęciu sterownika i wrzuceniu ponownie,  auto na rolki i wynik tak jak wyżej. Błędów nadal brak jeśli chodzi o Vcds a mocy moim zdaniem wciąż mało. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 9.05.2018 o 17:42, Kozak677 napisał:

Witam, wczoraj dokonywalem chiptuningu w kreator mocy.

Audi a4 b8 2.0tdi silnik CAGA 143km automat.

pierwszy pomiar wyszdl bardzo nizej niz seria bo 127km i 280momentu, przed rolkami sprawdzali czy sterownik silnika ma jakies bledy, nic nie wyskoczylo, wszytko git, po mapie wyskoczylo 166km i 330momentu, po rozmowie z tunerem mowil, zeby przejechac autem z 1000km bo cos jest nie tak, przeplywka jakas dziura a dolecie dpf zatkany. Ze trzeba sprawdzic ? i po rozwiazaniu problemu moc sama sie podniesie do 185/380

Wszystkie filtry, oleje przed hamownia byly wymieniane. Co moze byc nie tak w kompie brak usterek, a w bloki pomiarowe w audi a4 b8  nieaktywne ?

kolego masz wszystko ok multi tak oszukuje miałem to samo zwiedziłem chyba wszystkich naj naj w 3 miescie auto było rozbierane i składane  i dalej program był jota w jote taki sam

Opublikowano

brak błędów != sprawny silnik

MAF, DPF, jakaś dziura.. i co nie umieli tego sprawdzić ?

Opublikowano
  • Autor

Każdy mówi co innego.

ja już,dziury w całym nie szukam, Dziwni mnie najbardziej ten brak nN bo czuć jakby go naprawdę nie było... 

Edytowane przez Kozak677

Opublikowano

Miałem ten sam problem. Silnik CAGA + multi. Silnik bez błędów, DPF czysty, przebieg auta 90tys oryginalny, skrzynia w idealnym stanie. Wynik przed programem 134KM oraz 297NM. To jest normalny prawidłowy wynik na multi w serii. Po programie doszło tylko zaledwie 20NM. Po dwóch dniach analizy tunera z kolegami po fachu, dopiero ogarneli temat i wyszło prawie 360NM. Okazało się że niektóre komputery tych silników mają dodatkowe limitery które ograniczają moment obrotowy. Rzadko spotykane dlatego nie kazdy tuner o tym wie.

Edytowane przez zieli_84

Opublikowano

Dodatkowe ograniczenia nie są żadną nowością i występują od lat, EDC16 (b7) ma nawet dodatkowy kaganiec na 5 i 6 bieg w manualu. 

na forum są auta z wyższym niutem w multi, osobiście jeździłem 450+ i nie powiem by tam "czegoś brakowało".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.08.2018 o 22:35, marcin4x4 napisał:

Dodatkowe ograniczenia nie są żadną nowością i występują od lat, EDC16 (b7) ma nawet dodatkowy kaganiec na 5 i 6 bieg w manualu. 

na forum są auta z wyższym niutem w multi, osobiście jeździłem 450+ i nie powiem by tam "czegoś brakowało".

450NM w multi? I to jeszcze jeździ? 

Opublikowano
11 godzin temu, zieli_84 napisał:

450NM w multi? I to jeszcze jeździ? 

chyba nie :P