bogdanel99 Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Witam - obróciła się panewka wału . Wymieniłem praktycznie wszystko : po złożeniu silnika mam błąd czujnika wału - auto nie odpala. Czujnik wymieniony i dalej nic. Ktoś miał takie problemy - to jest 2,0tdi "ósemka". ps.rozrząd ustawiony poprawnie, wał nominał BPW - tu jest pompa na kole zębatym nie na łańcuchu czy możliwe żeby ten wał był od innego motoru? Edytowane 17 Maja 2018 przez bogdanel99
piotrsob1 Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) A od jakiego motoru założyłeś wał korbowy ? Podaj dokładnie nr. błędu. Edytowane 16 Maja 2018 przez piotrsob1
bogdanel99 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) witam - przyczyna banalna- krzywy wieniec od czujnika dosłownie nie widać a może być problem po remoncie:) Edytowane 14 Lipca 2018 przez bogdanel99 temat do zamknięcia
piotrsob1 Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Wygląda na problem z czytaniem położenia wału korbowego przez ECU . Niewyraźny, niewiarygodny sygnał z niego nie pozwala na uruchomienie motorówki. przyczyn może być kilka: - uszkodzona tarcza impulsatora na wale korbowym - inna tarcza impulsatora na wale niż ta co była ori - uszkodzony czujnik G28 - zanieczyszczona opiłkami metalu końcówka G28 W twoim przypadku najbardziej prawdopodobna przyczyna to uszkodzona tarcza impulsatora czujnika G28. Wystarczy że przygięty masz jeden z " ząbków " tarczy , ecu się go nie doliczy i kiszka ... Miejsce zamontowania tarczy i jej średnica w wale od BPW powoduje że drobny błąd w obchodzeniu się z wymontowanym wałem powoduje taki właśnie skutek . Miska w dół, może uda się coś poprawić bez rozbierania motorówki na drobno Edytowane 18 Maja 2018 przez piotrsob1
Rekomendowane odpowiedzi