Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] Zanikające wartości cyfrowe z klimatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich forumowiczów. Piszę gdyż borykam się z takim problemem mianowicie na swoim klimatroniku tzn na wyświetlaczu który wskazuje temp. nawiewu powietrza zanikają mi części cyfr. Cyfry świecą od połowy przez co ciężko jest czasem stwierdzic czy wyświetlacz wskazuje 6 czy może 8. Taka sama sytuacja jest gdy dokonuje sprawdzania wartości na poszczególnych kanałach (1c-72c). Ku mojemu zdziwieniu na kanale 31c klimatronika wszystkie oznaczenia pięknie świecą (cyfry są całe tzn 8 wygląda jak 8 i koniec). Jak wybiore inny kanal albo poprostu wyłącze tę funkcje to na okienku climatronica gdzie ukazana jest temp. nawiewu niestety cyfry świeca od połowy. Jak myślicie ta usterka spowidowana jest mechanicznym udszkodzeniem panelu klimatronika czy to poprostu jakiś błąd i można go wykasować Vagiem? Nadmieniam że pod koniec ubiegłego roku poprawiałem luty na panelu klimatronika i niestety nic sie nie zmieniło. Bardzo Was prosze o porade w tej sprawie. Dzięki za zainteresowanie pozdrawiam.

Opublikowano

Może zabrudzone połączenia wyświetlaczy z płytą (elastomery) ? Przemyj spirytusem, dognij styki. A taśmę łączącą płytki przelutowałes na obu końcach?

Opublikowano

Hej dzięki za zainteresowanie kolego olo_gsm. Nie bardzo wiem o co chodzi z tą płytą? Chodzi Ci może o ten cienki pomarańczowy giętki plastik? Jesli tak to chyba go nie przemywałem gdyż bałem się że może się coś stać i wogóle nie będzie mi nic wskazywał. A jakie styki dogiąć? Gdzie się one znajdują? Co do taśmy to jej wogóle nie ruszałem. Poprawiłem tylko luty na płytce od panelu czołowego. Lutów na drugiej płytce nie poprawiałem.

Opublikowano

Jak rozbierzesz panel klimatronika to masz dwie płyty - główną poziomą i pionową z wyświetlaczami i przyciskami. Obie płyty połączone są chyba 8-pinową taśmą. Często pękają luty przy gniazdach tej właśnie taśmy. Rozbierz też płytę pionową - trzeba poodginać metalowe zaczepy (pozabezpieczane jakimś bialym silikonem dodatkowo) i będzie można wyjąć wyświetlacze. Wtedy będziesz miał dostęp do elementów łączących wyświetlacz z płytką i tam trzeba przemyć. Może pomoże :) Powodzenia.

Opublikowano

Rozumie Rozumie. Spróbuje zrobić jak mówisz tzn.rozłoże na składniki pierwsze te wyświetlacze i dokładnie przeczyszcze i przemyje elementy z jakich się one składaja. Moze to coś pomoże.

Opublikowano

po cosioe bawisz szukaj klimatronika mozna juz za 100zł znalesc i przełóż panel tylko

Opublikowano

Po 100? Wątpię czy znajdzie do starej a4. Do nowej owszem, do passata i golfa nawet za 50 ale do a4 200zł to chyba okazyjna cena...

W tej cenie (100) jeżeli masz sprawdzone i sprawne na 100% to chętnie kupię nawet kilka sztuk :)

Pozdrawiam

Olek

Opublikowano

W sumie lepszym pomysłem będzie zakup dobrego panelu niż bawienie się przy reperowaniu uszkodzonego co nie zawsze kończy się sukcesem. A powiedzcie czy do swojej furki musze miec panel z takimi samym nr katalogowym co ten który obecnie jest założony, czy numery nie koniecznie musi być identuczny? [br]Dopisany: 23 Luty 2009, 09:57_________________________________________________A i jak macie namiar na sprzedawców paneli to dajcie znac

Opublikowano

ello

jesli to Cie ratuje to ja mam do oddania za male pieniadze - powiedzmy 50 pln + wysylka - ale mruga wyswietlasz, chyba wiadomo o co chodzi

moze z dwuch zrobisz jeden :)