Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Montaż FIS przedlift (A4 B5)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wiem, że temat jest wałkowany od lat, ale nie znalazłem informacji nt. mojego przypadku. Mam A4 przedlift właściwie po 1 lifcie ale to prawie że to samo. Dorwałem Licznik z FISem przedliftowy. Moje pytanie jest takie czy jest dużo zabawy? Czy oprócz manetki trzeba coś dokładać?

PS. Licznik podłączyłem FIS się świeci działają wskazówki ale na Fisie nie ma informacji, sypie komunikatami.

Proszę o pomoc i odpowiedź co zrobić i dołożyć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze z jakim zegarkiem (same kreski czy kreski z cyframi 3,6,9,12) masz liczniki?

Słabo szukałeś bo setki razy było pisane o daniu do masy pinów od czujnika płynu spryskiwaczy, spalonych żarówek itd. żeby komunikaty nie waliły. 

Również wypadałoby sprawdzić czy kodowanie jest prawidlowe

Opublikowano

Na początku bardzo Ci dziękuje za odpowiedź. Liczniki to przedlift bez immo bez cyfr. Wiem ze jest temat efekt wymiany na fis ale tam nie ma opisu dla przedlifta. Licznik na zdjęciu jest. Jeśli jest taki temat z opisem co jak zrobić to bardzo proszę o link. Dodatkowo po podłączeniu okazało się ze dwie kostki pasują czego nie wiedziałem. Pokazuje spalanie ale w chorych wartościach typu 50 l na 100 km. Do tego mam wrażenie ze obrotomierz się jakby spóźnia.. czy to może być różnica w kostkach między noFis a Fis?

C352A866-2D08-41C8-A197-F37D6C9A95D0.jpeg

Opublikowano

Musisz podpiąć sygnał spalania do środkowej kostki licznika (również trzeba dać do masy trzy piny aby nie wywalało żółtych komunikatów oraz sygnały sterowania manetką). Sygnał spalania masz w skrzynce ecu, beżowa kostka żółty przewód. 

Złe obroty mogą być wynikiem złego kodowania licznika. Trzeba podpiąć vaga i sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, czyli to że licznik jest stricte pod 1.9 tdi 90 tak jak w moim audi to nic nie znaczy?

A jakbym chciał żeby większość mi rzeczy pokazywał to co zrobić? Najlepiej wszystko...

I jeśli chodzi o vaga: Mam po prostu zrobić scan w poszukiwaniu błędów?

Edytowane przez musior96
vag
Opublikowano

Jak pochodzi też od 1.9 to obroty powinno pokazywać normalnie. 

Musiałbyś dołożyć czujnik poziomu płynu spryskiwaczy itd.

Odczytaj sobie kodowanie starego licznika i ustaw takie samo w nowym

Opublikowano
11 minut temu, Fazii napisał:

Odczytaj sobie kodowanie starego licznika i ustaw takie samo w nowym

Gdzie mogę to znaleźć? Sory za takie pytania, ale jestem troche zielony

Opublikowano

Select

17-instruments 

W okienku soft. Coding masz pieciocyfrową liczbę kodowania licznika

Chcąc zmienić wybierasz opcje "recode"

Opublikowano

opcje recode klikam majac podlaczony nowy licznik z fis tak?

Jeszcze jesli chodzi o komunikat na fis z zarowka to na temat spalonej zarowki? Co zrobic zeby faktycznie w razie przepalenia sie to wyswietlalo? Rozumiem, ze moge to znalezc w tym temacie https://a4-klub.pl/topic/5854-efekt-wymiany-licznika-na-fis/ ?