Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Piszczące hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem hamulce 288 komplet tarcze i klocki Ferodo na 312 tarcze i klocki też Ferodo i zaczęły się piski przy hamowaniu. Na 288 nigdy nie było nawet jednego piśnięcia. Kupiłem drugi komplet klocków Ferodo i po zamianie też piszczą.  Nie piszczą za każdym razem. Pierwszy komplet piszczał raczej na rozgrzanej tarczy i przy hamowaniu przy 40km/g w dół, drugi komplet piszczy i na zimnej i ciepłej już przy 80km/h. Przy mocnym heblu nie piszczą. Łącznie zrobiłem na jednych i drugich klockach około 600-700 kilometrów. 

Gdzie szukać problemu ? 

Opublikowano

Obstawiam klocki mam to samo u siebie na klockach ferodo ,  wcześniej miałem ate i było Oki .  Po założeniu ferodo pojawiły się piski podczas chamowania i jakieś dziwne wycie 

Opublikowano
  • Autor

Pojeżdżę jeszcze trochę aż się klocki ułożą i jak będzie piszczeć dalej to będę reklamował. Tylko co w zamian ferodo założyć ? 

Opublikowano

U mnie układają się prawie rok i nie mogą się ułożyć ?  .  Jak założę z powrotem ATE 

Opublikowano

Moje juz z 3 rok piszcza.

Zima tragedii ni ma zas latem w upaly ludzie na pasach az podskakuja?

Uprzedze juz kogos i napisze ze wsio dobrze poskaladane i wyczyszczone.

Widocznie klocek ferodo musi dac znac o sobie..

Opublikowano
  • Autor

Widocznie za dobre klocki robili, na 288 nie miałem problemu z ferodo ale to klocki z przed ponad dwóch lat. 

Opublikowano

Znajomek założył też klocki Ferodo do nowej BMW serii 5 i też piszczały, wkurzył się i oddał na reklamacje 

Opublikowano

Klocki Ferodo jak również innych firm są produkowane w technologii niskometalowej lub półmetali więc potrafią piszczeć mniej lub bardziej, bardzo różnie z tym bywa, taka trochę loteria.

Ferodo / Federal Mogul Motorparts produkuje klocki z różnymi okładzinami ciernymi /pomijam ceramiczne/, i starają się eliminować  piski o częstotliwości 300-5000 Hz.

Dawne nie piszczące to klocki azbestowe już nie produkowane.

Przyszłość to coraz tańsze i ciche okładziny ceramiczne.

Opublikowano
  • Autor

Oddałem Ferodo do reklamacji, zobaczymy co napiszą. Założyłem TRW i jest cisza, wydaje mi się, że na TRW na klocku jest podkładka antywibracyjna a na Ferodo tylko klej. 

Opublikowano

Ja jeździłem dwa lata i nic nie piszczało a teraz zaczęło ? a jaka tarcza i jakie klocki nie mam pojęcia poprzedni właściciel wymieniał przed sprzedażą tak więc nie ciekawiło mnie to aż do teraz ale hamuje bez zarzutu tak więc nie ma tragedii 

Opublikowano
  • Autor

Auto będzie hamowało pewnie, ale u mnie piszczenie nie do zniesienia, klocki piszczały już od 100km/h do zera praktycznie. To drugi zestaw klocków Ferodo tak piszczał, pierwszy piszczał tak przy 40km/h do zera. 

Opublikowano

Ten sam przypadek. Piszczące Ferodo. Raz mechanik zdjął mi lewy klocek przetarł papierem ściernym do wyrównania powierzchni i na jakiś czas był spokój. Niestety temat powrócił ? i jest to bardzo irytujące szczególnie w mieście gdzie hałas odbija się od budynków itp i dociera do moich uszów ?

Opublikowano
19 minut temu, Raamboo napisał:

Ten sam przypadek. Piszczące Ferodo. Raz mechanik zdjął mi lewy klocek przetarł papierem ściernym do wyrównania powierzchni i na jakiś czas był spokój. Niestety temat powrócił ? i jest to bardzo irytujące szczególnie w mieście gdzie hałas odbija się od budynków itp i dociera do moich uszów ?

Kiedyś @dev pisał, jak piszczy to znaczy ze hamuje :)

Moje ferrodo z przodu zaczęły się odzywać po roku ale tylko czasami i bardzo delikatnie, ledwo słychać :D

Opublikowano
2 godziny temu, cysiek18 napisał:

Kiedyś @dev pisał, jak piszczy to znaczy ze hamuje :)

Moje ferrodo z przodu zaczęły się odzywać po roku ale tylko czasami i bardzo delikatnie, ledwo słychać :D

Też na początku było ok. Zero pisków. W kwietniu zeszłego roku chyba zmieniałem tarcze i klocki. Od ok 2 miesięcy piszczą niemiłosiernie ale tylko lewa strona. Szlifowanie papierem daje krótkotrwały efekt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Reklamacja z Ferodo nieuznana, napisali, że była rdza na klocku i przez to klocek źle współpracował z tarczą. Na TRW mam na razie spokój i ciszę. 

Wyślę jeszcze drugi zestaw kupiony w innym sklepie, zobaczymy co teraz powiedzą.