Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ILE OLEJU WCHODZI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam sie nad wyborem b8 z silnikiem 1.8 tfsi 160km

Uwazacie ze bedzie to najlepszy wybor jesli 90% jazdy jest po miescie?  

Rocznie robie zaledwie okolo 4tys km

Częsta jazda na krotkich odcinkach, na nie rozgrzanym silniku. 

Czytałem o problemach z łańcuchem i napinaczem. Czy regularna kontrola jest w stanie zapobiec ewentualnej awarii?

Jestem w stanie zejść ze spalaniem poniżej 10l jesli nie mam ciężkiej nogi? :)

Opublikowano

Witam, ja posiadam ten silniczek w swoim aucie i musze powiedziec ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony osiagami i spalaniem takze z czystym sumieniem moge polecic ten silnik zwlaszcza do miasta bo blyskawicznie sie rozgrzewa nawet w sezonie zimowym w porownaniu do diesla jest to na plus. Mi sie udalo trafic na egzeplarz ktory mial wymieniony rozrzad w serwisie przy niewielkim przebiegu i juz mam grubo ponad 200 tys i zero problemow.

Opublikowano

Na rynku jest tyle śmieciowych ofert, że nie ryzykowałbym bez dokładnej inspekcji

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, JawoR36 napisał:

Na rynku jest tyle śmieciowych ofert, że nie ryzykowałbym bez dokładnej inspekcji

Co dokładnie zalecasz sprawdzać? 

Opublikowano
1 minutę temu, Tvist napisał:

Co dokładnie zalecasz sprawdzać? 

Czy był robiony remont silnika pod kątem pierścieni. Jak nie był lub nie ma na to faktur - odpada.

Opublikowano
  • Autor

Ktoś coś jeszcze moze dodac, co do pierwszego posta? 

Opublikowano

Witam.

Ja też mogę polecić ten silnik. Nagrzewa się błyskawicznie, nawet w porównaniu do innych benzyn, które miałem wcześniej. Osiągi spoko, chociaż 2.0 byłby lepszy ;) Spalanie jak to krótkie odcinki- 11-12 zima, obecnie 10,8 ( liczone z tankowań). Myślę, że w mieście będzie Ci ciężko zejść poniżej 10, bo jednak auto swoje waży, no i jednak zachęca żeby ten gaz wcisnąć mocniej ;) Jeżeli o krótkie odcinki chodzi, to o ile będziesz zmieniał olej regularnie i adekwatnie do niższych przebiegów, traktował turbo tak jak trzeba, to nic nie powinno się stać ( u mnie też 90% miasta, ale średnio 1000km miesięcznie i mniej więcej raz w tygodniu jakaś krótka trasa i wszystko jak w zegarku)

Łańcuch i napinacz- chyba tylko prewencyjna wymiana może zapobiec awarii.

Pierścienie- JawoR36 streścił wszystko i to chyba najważniejszy punkt tego silnika

Opublikowano

Witam , po właczeniu w audi na komputerze wychodzi poziom oleju , moje pytanie brzmii ile wchodzi oleju miedzy MIN a MAX ? olej był zalany na maxa a po przejechaniu 1200 km jest prawie min . czy duzo spalil oleju?

Opublikowano

Zwykle koło litra. Szykuj hajs na remont silnika, bo niedługo będziesz dolewać co 500km, taka bolączka tych silników niestety.

Opublikowano

dzieki, a jestes pewny czy 1l ? wszedzi szukam nie moge znalesc.. Czytałem ze okolo 500-600mml na 1000 km to jest norma i moge spac spokojnie. pozdrawiam

Opublikowano
4 minuty temu, kiper123 napisał:

Czytałem ze okolo 500-600mml na 1000 km

Niby producent dopuszcza 0,5l na 1000km ale to nie jest normalne. Przy sprawnym silniku to można przyjąć max 1l ale na 10tys km. Wlej 0,5l i zobacz ile pokaże Ci wskaźnik. Warto też się zaopatrzyć w bagnet serwisowy. Zapewne wiesz, że te silniki trapi problem z pierścieniami...

Opublikowano

tak dlatego podobno biora olej , czytałem ze da rady zrobic to poza aso. jak bedzie mi brał 0.5l oleju na 2 tys km to chyba poki co jest silnik ok ?

Opublikowano

Mi po przejechaniu 6tyś km zeszło ze skali 1 kreska, czyli 125ml oleju... Silnik 1.8 tfsi CDHB z 2009 roku. Pytanie czy czujnik pokazuje dobrze. Jest szansa, że pokazuje źle? Dodam, że kiedyś było max i spadła 1 kreska po jakimś czasie, czyli wychodziło by, że coś tam mierzy.