Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Smród spalin wewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale Kolega marioximus nie pisze o przypadłości w ALT tylko w ADR-ze, także czytamy uważnie :gwizdanie: W B5 niestety nawiew potrafi brzydko ciągnąć smród palonego oleju do kabiny :thumbdown:

Opublikowano

może i marioximus nie pisze o ALT ale temat dotyczy właśnie tego silnika :cool1:

Opublikowano

Dobrze Koledzy, temat dotyczy silnika ALT, niemniej większość z nas szukając odpowiedzi na problem smrodu spalin w kabinie pewnie (obojętnie z jakim silnikiem) i tak trafi pewnie tutaj :kox: więc wskazówka może być pomocna.

W moim przypadku problem ten został rozwiązany.

Też sprawdzałem wcześniej układ wydechowy, nie stwierdzając żadnej nieszczelności. Olej ciekł z silnika w tak niewielkim stopniu, że pod autem nigdy nie zauważyłem jego kropli, a potrafił "narobić smrodu" :decayed:

Pozdrawiam - Mariusz

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Powiem krótko miałem smród w aucie podczas jazdy gdy tylko uchyliłem okno (1.9 tdi AWX).

Sprawdziłem cały układ wydechowy...wszyscy mówili plecionka, plecionka,......... i nic.

Usunąłem wyciek z EGR-a i nic.

Niedawno wpadłem na kapitalny pomysł... ściągnę zderzak, zobaczę jak tam wszystko wygląda...i co ?? I widzę przyczynę dlaczego od ponad roku śmierdzi mi spalinami w samochodzie.

Wypadły trzy gumki z kratki wentylacyjnej. Gumki miały powodować ruch powietrza tylko w jedną stronę (na zewnątrz), a u mnie zasysało spaliny do wnętrza samochodu.

Kratka używana na allegro 30 zł, nowa 59 zł :polew:

W ASO nowa 39 zł.

Opublikowano

witam,

na postoju przy wlacznym silniku klima mocno zaciaga spaliny do srodka. czy filtry do wym? czy problem z motorem-spaliny maja dosc intensywny zapach-chyba ponad norme

pozdrawiam

Zdejmij pokrywę silnika - tą gdzie masz napisane na srebrno "2.0" (pociągasz po prostu do góry). Tam zobaczysz czwórnik odchodzący od klawiatury (pokrywy zaworów). Najprawdopodobniej masz pęknięte łączenie między tym trójnikiem, a rurą dolotową. U mnie w aucie było to samo. Wstępnie zakleiłem taśmą PCV (popularnie nazywaną izolacyjną) i ustało. Docelowo trzeba wymienić całą rurę dolotową. Jak już będziesz to robił, to zmień od razu czwórnik i odmę, bo są pewnie bardzo sfatygowane.

Jeżeli zauważysz problem ze znikającym olejem, to jest też wątek poświęcony temu tematowi - polecam przeczytać od początku do końca :-)

• 4 lata później...
Opublikowano

Hej, u mnie olej z EGR kapal na gorace elementy silnika.