Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] WODOROWANIE SILNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Langista napisał:

Nigdy nie spotkałem się z czymś takim, że diesel nagrzewa się szybciej od benzyny. Benzynowy silnik ma wyższą temperaturę w komorze spalania natychmiast dzięki zapłonie iskrowym, diesel ma niższą temperaturę spalania w ogóle, a zanim się zagrzeje trochę mija, do tego sam w sobie nie generuje zbyt dużo ciepła, dlatego to co napisałeś jest dla mnie błędne.

Zgadzam się benzynka moment i nagrzana a diesel to trzeba trochę pojeździć dodatkowo to benzyna ma łatwiej w zimie aby Aku trochę kręcił i pójdzie a diesel słaby Aku zapomnij, na pych też nie weźmiesz i jeszcze świece też muszą być dobre

Opublikowano
28 minut temu, Langista napisał:

Nigdy nie spotkałem się z czymś takim, że diesel nagrzewa się szybciej od benzyny. Benzynowy silnik ma wyższą temperaturę w komorze spalania natychmiast dzięki zapłonie iskrowym, diesel ma niższą temperaturę spalania w ogóle, a zanim się zagrzeje trochę mija, do tego sam w sobie nie generuje zbyt dużo ciepła, dlatego to co napisałeś jest dla mnie błędne.

silniki diesla są podgrzewane (dokładniej mówiąc płyn), nowsze (po ~2011) są tzw silnikami ciepłymi, zmiany konstrukcyjne w tym kolektorów znacznie przyspieszają nagrzewanie silnika a cały układ osiąga dużo wyższe temperatury, do tego zapchany wydech (dpf) i klapy zaciągające ciepłe powietrze ale to już jest od dawna.

2.0 TDI ultra osiąga 90st cieczy po 3-5km jazdy w obecnych warunkach. 

Każdy silnik musi dostać w palnik, każdy silnik musi robić trasy, żaden silnik nie lubi których tras i stania w korkach albo długiego nagrzewania (glazing), wasze mimo że z innej epoki również mają problemy i pewno seria dawno uciekła.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

Można by polemizować godzinami, tak samo w benzynach zapchane katalizatory dźwigają temperaturę spalania. 

Temat moim zdaniem przeznaczony dla przynajmniej 10-cio letnich diesli i starszych, nikt nie mówi o nowszych konstrukcjach. Starszy diesel mimo podgrzewaczu nie osiągnie temperatury roboczej tak szybko jak benzyna.

Opublikowano
48 minut temu, Langista napisał:

Temat moim zdaniem przeznaczony dla przynajmniej 10-cio letnich diesli i starszych, nikt nie mówi o nowszych konstrukcjach. Starszy diesel mimo podgrzewaczu nie osiągnie temperatury roboczej tak szybko jak benzyna. 

10 letni diesel ma już egt w okolicach 850-900st, czyli więcej niż nie jedna benzyna N/A. Zapchany katalizator jest problem i niesprawnością, wszystkie diesle z euro 5+ mają dużo wyższe EGT bo tego wymaga ekologia i jest to objaw normalny i porządny. (żeś wymyślił...)

Ujmę to inaczej, nowsze silniki benzynowe do dynamicznej jazdy korzystają ze średnich obrotów, do standardowej jazdy w trasie nawet powyżej 100kmh skrzynie wrzucają wyższe biegi poniżej 2 tyś rpm, trzymają jak najniższe obroty a najnowsze dwu sprzęgłowe wynalazki wrzucają "luz" czyli silnik pracuje poniżej 900 rpm. Gdzie i kiedy ten silnik ma się nagrzać ?

Ty by jechać musisz mieć gaz, by wyprzedzać musisz pałować więc siłą rzeczy silnik nagrzejesz dość szybko, w 2,4 jeszcze gorzej bo tam by ruszyć musisz wciskać gaz.

Starczy tego filozofowania, dla mnie off.

Opublikowano
18 godzin temu, marcin4x4 napisał:

Ty by jechać musisz mieć gaz, by wyprzedzać musisz pałować więc siłą rzeczy silnik nagrzejesz dość szybko, w 2,4 jeszcze gorzej bo tam by ruszyć musisz wciskać gaz. 

Hmm byłem ciekawy i poszedłem rozgrzałem samochód żeby nikt nie powiedział, że na ssaniu. Włożyłem 1 nie dodając gazu puszczałem sprzęgło i wiesz co ruszyłem bez problemu. 2,4 v6 w LPG także ciekawa ta teoria o dodawaniu gazu

Opublikowano
10 godzin temu, dawid_mag napisał:

że na ssaniu. Włożyłem 1

? dobre ! ja kiedyś wyciskałem dwójkę i też się dało bez ssania tabsów.

na resztę nie odpowiadam, ręce opadają.

Opublikowano
34 minuty temu, marcin4x4 napisał:

? dobre ! ja kiedyś wyciskałem dwójkę i też się dało bez ssania tabsów.

na resztę nie odpowiadam, ręce opadają.

Może nie jestem takim oczytanym i znawcą mechaniki ale zauważyłam, że jak mam zimny silnik to zawsze są wyższe obroty i kiedyś na to mówili ssanie teraz może się to inaczej nazywa i jest na pewno automatyczne bo kiedyś jeszcze w swoim 125 p to musiałem to ręcznie włączać przy kierownicy po lewej stronie było, kto pamięta ten wie o co chodzi. A co Ty ssiesz przy 2 to Twoja sprawa.

Opublikowano

Teraz to nie jest ssanie, a po prostu utrzymanie wyższych obrotów aby silnik w miarę szybko się nagrzał i ustabilizował obroty.

Opublikowano

Ssanie zmienia AFR, w przypadku aut najczęściej silnik jest zalewany paliwowym. Nowe procedury to dużo więcej zmian i regulacji, do tego dochodzą procedury dopalania katalizatora a przede wszystkim uwzględnianie warunków takich jak temperatura silnika, otoczenia itd. Ssanie to taki włoski tuning

Każde auto nawet z rozwalonym sprzęgłem przy umiejętnym kierowcy ruszy.