Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vcds - błąd, prośba o interpretację Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Bardzo proszę o interpretację błędu.
Jeżeli to ma znaczenie to dodam, że akumulator mam 95Ah i jak dobrze pamiętam to zakodowany jest tak: 4F0915105C albo tak 8K0915105E. Nie pamiętam teraz dokładnie bo nie mam możliwości teraz podłączyć Vcdsa. Wydaje mi się że oba kodowania są dobre.

20180828_212423.jpg

Opublikowano

podładuj Akumulator i skasuj błedy

Opublikowano (edytowane)

Czy to ma coś wspólnego z tym, że auto przełącza się w tryb awaryjny? 
Tylko, że jak się włącza tryb awaryjny to po podłączeniu do komputera pokazuje czujnik 2 pozycji pedału przyspieszenia - sygnał za niski.

Dzisiaj zmieniłem regulator napięcia razem z całą klemą +  i auto całkiem zwariowało. Tzn. auto w ogóle nie chciało zapalić. Słychać tylko było stuknięcie rozrusznika i koniec. Co do błędów to pokazał alternator, rozrusznik, jakąś tam poduszkę-za duża rezystancja, zwarcie do masy na wentylatorze od chłodnicy. Nie pamiętam teraz dokładnie. Natomiast jak zmieniłem z powrotem na tą co miałem to po skasowaniu błędów auto odpalił normalnie.
Co mogło być przyczyną?
Dodam że zmieniłem akumulator z 95Ah na 110Ah i użyłem takiego kodowania:
000915105AK VAO 6104020923
Takie kodowanie dobrze działa na tej mojej starej klemie +.

Już nie mam tych błędów z prądem spoczynkowym.
Dałem alternator do regeneracji. Wymieniony został między innymi regulator i to chyba to było przyczyną.
Niestety nie wiem dlaczego napięcie na alternatorze mam raz 14,46 a raz 13,1. Dlaczego tak jest skoro jest nowy regulator?
Gdzie szukać przyczyny? Akumulator cały czas trzyma 12,6.
Nawiasem mówiąc nadal włącza mi się tryb awaryjny i wywala błąd że jest za słaby sygnał na czujniku 2 pedału gazu. Przy błędzie napięcie na zacisku 30 raz było 12,2 ale i wywaliło przy 13,78.
Wymieniłem regulator na alternatorze, dorobiłem drugi kabel plusowy od samego alternatora do plusa w podszybiu i pojeździłem aż tydzień i znowu się zaczęło.
Gdzie szukać przyczyny? Podmieniałem komputer silnika i też nie pomogło. Czy zostaje tylko szukanie w instalacji?

Edytowane przez spedero