Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Za co należy się odszkodowanie po wypadku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tą majówkę miałem wypadek: podczas wymiany kapcia na MOP-ie pękł mi podnośnik i auto spadło mi na łapę. 

Ok 2 tyg w gipsie i potem 3 tyg sztywna ręka. Zwolnienie na 2 tyg z roboty.

Jestem objęty ubezpieczeniem w pracy. I tu mam pytanie: za co należy mi się odszkodowanie?

Za uszczerbek na zdrowiu to wiem, ale czy za poniesione koszta związane z wypadkiem (nowe opony, uszkodzony błotnik i lewarek itp, koszt leków i brak premii w pracy (L4) mogę o to powalczyć czy dać sobie spokój?

Ubezpieczenie pracownicze w Generali, mam wydruk ze szpitala i kopię L4. 

Opublikowano

Nie rozumiem do końca od kogo chcesz wymagać odszkodowania za błotnik i lewarek :)?

O zwrot kosztów leków i leczenia oczywiście możesz się obiegać.

Opublikowano

odszkodowanie nalezy sie za szkode. Rzeczywista i udokumentowana. Masz ubezpieczenie z pracy masz rowniez OWU. Tam jest napisane wszystko.

Opublikowano
  • Autor

Dobry pomysł, muszę przeczytać. Dzięki!

Opublikowano

Odszkodowanie za szkodę rzeczową (uszkodzone auto) możesz uzyskać jedynie w przypadku posiadania polisy AC, a i to pod warunkiem, że zapisy umowy nie wykluczają opisanego przypadku. Natomiast za szkodę osobową możesz uzyskać odszkodowanie z NNW (o ile wykupiłeś taką polisę) własnego ubezpieczenia pracowniczego (zbiorowe), własnego ubezpieczenia zdrowotnego (indywidualne), a nawet z OC pojazdu.  To ostatnie jest jednak uzależnione od wskazania winnego (ubezpieczyciel nie wypłaci, jeśli szkoda powstała wyłącznie z winy własnej). Wypadek komunikacyjny to zdarzenie spowodowane ruchem pojazdu, obejmuje jednak także wsiadanie i wysiadanie, załadunek i rozładunek, a także naprawy i czynności serwisowe. Jeśli zatem auto spadło z podnośnika, który został wcześniej przez kogoś uszkodzony, został niewłaściwie przez kogoś użyty (ktoś inny podnosił auto, a ty tylko zmieniałeś koło), lub też auto spadło bo ktoś inny nie zablokował kół, nie zaciągnął hamulca, to masz szansę na odszkodowanie z OC pojazdu. To zasadnicza różnica, bo w przypadku świadczenia z NNW, ubezpieczenia indywidualnego, czy zbiorowego, które są zależne od wartości ubezpieczenia (za każdy 1% uszczerbku na zdrowiu otrzymujesz 1% określonej w umowie kwoty /sumy ubezpieczenia/). Świadczenie z OC pojazdu rządzi się innymi prawami i poszkodowany otrzymuje nie tylko odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, ale także zwrot kosztów leczenia, opieki nad chorym i rehabilitacji, rekompensatę za utracone dochody (na L-4 nie dostaje się pełnej pensji), a także za brak możliwości realizacji planów życiowych (złamana ręka wyklucza możliwość udziału w zawodach sportowych, niektórych kursach i szkoleniach, uniemożliwia też wyjazd na wczasy, albo wymusza odpłatne korzystanie z kierowcy).      

Edytowane przez hak64