Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zegarami, brak reakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopy ratujcie,

Wcześniej opisywałem błąd ciśnienia oleju, czujniki wymienione ale problem występował nadal gdy w pewnej chwili zorientowałem się ze liczniki wcale nie działają! Po przekręceniu kluczyka wszystko ok, po odpaleniu wszystko przygasa, zwiększa się tylko temperatura i ilość paliwa na zegarach. Reszta nie działa, radio tez nie działa jest napis SAFE, brak podświetlenia na wszystkim,  nie dziala centralny, działa jedynie klimatyzacja i przyciski od navi + komputer na środku.

samochod pracuje poprawnie, przyspiesza, hamuje. 

Jakieś pomysły? W poniedziałek muszę jechać w trasę i takie coś się zrobiło. Gdzie szukać problemu? Licznik padł na amen? 

Z góry dzieki za kazda odpowiedz 

Opublikowano

Bardzo dziwne objawy, niepasujące do tych które zazwyczaj trapią te liczniki :decayed:

Chyba że Twój opis sytuacji jest niedokładny..... :naughty:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie tez mnie to dziwi. Sam nie wiem coś Się spieprzylo. 

Opublikowano
5 minut temu, ratowni17 napisał:

No właśnie tez mnie to dziwi. Sam nie wiem coś Się spieprzylo. 

Na pewno po włączeniu stacyjki jest wszytko OK?

Wszystkie kontrolki i wskaźniki które działać powinny na pewno działają ?

Sprawdziłeś to dokładnie ?

Opublikowano

@ratowni17 Nie próbowałeś czasem zgrywać wsadu albo kombinować coś z licznikiem ? ? ? 

Zobacz kostki licznika, popsikaj kontaktem czy czymś podobnym do elektroniki... 

Masz VAGa ? Sprawdź błędy... może to kwestia słabej masy, może być słabe zasilanie... 

Podświetlanie akurat to kwestia licznika i terminala 58d... to z licznika w Audi wychodzi podświetlanie na większość elementów... 

Zacznij od wypięcia kostek i wpięcia po przeczyszczeniu styków/pinów w liczniku...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, kamil-vag napisał:

Nie próbowałeś czasem zgrywać wsadu albo kombinować coś z licznikiem ? ? ? 

Zobacz kostki licznika, popsikaj kontaktem czy czymś podobnym do elektroniki... 

Masz VAGa ? Sprawdź błędy... może to kwestia słabej masy, może być słabe zasilanie... 

Nic nie było kombinowane, stało się tak od razu po wymianie rozrządu i oleju. Był odłączony akumulator. 

VAG nic nie widział 

Opublikowano

To zobacz czy dobrze są dokręcone klemy na akumulatorze... Może coś przy rozrządzie przetarli, przerwali i stąd twoje problemy i z czujnikiem oleju i teraz  zegarami... 

Opublikowano
16 minut temu, ratowni17 napisał:

Nic nie było kombinowane, stało się tak od razu po wymianie rozrządu i oleju. Był odłączony akumulator. 

VAG nic nie widział 

To wygląda na wysypanie się zawartości E-promu przechowującego program sterujący licznikiem.

Ale wtedy po włączeniu stacyjki nie ma prawa być wszystko  OK ......:tongue4::)

Może byś ruszył cztery litery, dokładnie posprawdzał i dopiero będziemy się zastanawiać ?? :D

Opublikowano
8 minut temu, kamil-vag napisał:

Dlatego pytam czy nie próbował zgrywać wsadu itp... bo te liczniki łatwo byle jakim kablem uwalić... 

Sorry Kamil ale przeglądarka coś mi odwala kawały i nie mogę dojść z nią do ładu :naughty:

Nawet nie trzeba kabla podpinać , RB4 potrafi się wysypać podczas oddłączania / podłączania aku lub odpalania z kabelków ...:decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
16 minut temu, piotrsob1 napisał:

Nawet nie trzeba kabla podpinać , RB4 potrafi się wysypać podczas oddłączania / podłączania aku lub odpalania z kabelków ...:decayed:

? Otóż to.

Opublikowano
  • Autor

Jak się wysypało to jak to teraz poskładać? ;) 

Opublikowano

Mam gdzieś namiary na fachowca który kiedyś ogarniał sprawę licznika w bratanicy A4 B6.

Tylko że on robił w Radomiu ....:decayed:

Wyślę Ci namiary na PW, może jak mu wyślesz szafę to poukłada w niej wszystko na nowo bez auta ?:co::whistling:

Opublikowano
  • Autor

Dobra aktualizacja.

po przekręceniu kluczyka, zapala się co prawda licznik, no ale nie wyświetla np. Kierunkowskazów, włączonych świateł/długich etc. Radio czy oświetlenie nie działa i tak, jest napis tylko safe. 

Opublikowano
4 minuty temu, ratowni17 napisał:

Dobra aktualizacja.

po przekręceniu kluczyka, zapala się co prawda licznik, no ale nie wyświetla np. Kierunkowskazów, włączonych świateł/długich etc. Radio czy oświetlenie nie działa i tak, jest napis tylko safe. 

No widzisz, od razu tak było trzeba, a nie wciskasz nam tu ciemnotę  ....:tongue4::D

Dzwoń do tych ludzi , których namiary wysłałem Ci na PW.

Żaden przeciętny elektronik tematu nie ogarnie , tu trzeba FACHOWCA :)

P.S. Tylko dokładnie im naświetl objawy i kiedy się szafa wysypała ....

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Teraz jestem w pracy, najpierw ogarnę temat z tym odpinaniem i czyszczeniem wtyczek, ogarnę czy przy kompie wszystko ok, moduł komfortu etc. 

Ech, szkoda słów 

Opublikowano
51 minut temu, ratowni17 napisał:

Radio czy oświetlenie nie działa i tak, jest napis tylko safe. 

Radio to pół bidy bo wystarczy kod wpisać i będzie działać... masz w ogóle gdzieś do niego kod ? Bo jesli jest spasowane z licznikiem to po odłączeniu aku nie trzeba wklepywać kodu... ale w twojej sytuacji by się przydał PIN :P

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, kamil-vag napisał:

Radio to pół bidy bo wystarczy kod wpisać i będzie działać... masz w ogóle gdzieś do niego kod ? Bo jesli jest spasowane z licznikiem to po odłączeniu aku nie trzeba wklepywać kodu... ale w twojej sytuacji by się przydał PIN :P

No mam ten kod, ale jak go wpisać jak nawet zadne przycisk nie Daje reakcji 

edit: dobra radio działa, ale brak podświetlenia. 

Edytowane przez ratowni17

Opublikowano
W dniu 26.09.2018 o 12:18, ratowni17 napisał:

Teraz jestem w pracy, najpierw ogarnę temat z tym odpinaniem i czyszczeniem wtyczek, ogarnę czy przy kompie wszystko ok, moduł komfortu etc. 

Ech, szkoda słów 

No i jak , kombinacje z wtyczkami dały pozytywny rezultat ?

Powiem Ci że zdziwił bym się mocno...

Masz typowe objawy uwalonego licznika i sam tego raczej nie naprawisz...... :glupek2:

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, piotrsob1 napisał:

No i jak , kombinacje z wtyczkami dały pozytywny rezultat ?

Powiem Ci że zdziwił bym się mocno...

Masz typowe objawy uwalonego licznika i sam tego raczej nie naprawisz...... :glupek2:

No niestety nic nie pomogło. Sprawdziłem chyba wszystko. Tak, raczej na 99% uwalone liczniki. 

Ciekawostka jest to, ze wyciągając zegary jest na nich oznaczenie 930R a w znalezionej w necie liście ten typ zegarów był montowany w rocznikach dopiero 2004, a auta rocznik mam 2002. 

Tak czy siak, aktualnie jestem bab stałe szukania magika który by coś jeszcze się pobawił tymi licznikami, w razie czego znalazłem już w necie ten sam model licznika za 230zl sprawny. Myśle ze znaleść kogos kto mi go zakoduje będzie chyba łatwiej.

Opublikowano

Wersji oprogramowania było bardzo dużo, w zależności od typu silnika i wyposażenia auta...

Jakbyś jeszcze mógł zgrać zawartość E-promu ze starego to może by ktoś bystry ogarnął , ale tam raczej na pewno nie ma dobrej zawartości, nadającej się do skopiowania ... :naughty:

Dwa lata temu miałem problem z licznikiem w kobitki Touranie , wyłączał się losowo bez widocznej przyczyny.

Dwa miechy szukałem takiego samego , w końcu kupiłem z podobnym oznaczeniem z trzy lata młodszego auta .

Magik z Piastowa męczył się z nim cztery godziny by z grubsza wszystko działało , licznik kosztował stówkę a kodowanie coś koło pięciu.  Tak że wymiany za mocno nie polecam, podobne pieniądze dasz za naprawę swojego :D

Rozmawiałeś z nim i tym drugim z Radomia ( na PW podrzuciłem Ci namiary do nich ) ?